Усвојен ребаланс буџета града Београда

Одборници градског парламента усвојили су ребаланс градског буџета, којим су предвиђени приходи од 105,8 милијарди динара, што је за око две милијарде више у односу на претходно предвиђене приходе од 103,7 милијарди динара.

Образлажући предлог ребалнса, заменик градоначелника Горан Весић рекао је да су приходи већи захваљујући порезу на зараде, већим доприносима за градско грађевинско земљиште, али и добити градских предузећа. 

Истовремено, указао је да се повећава буџет за социјална издвајања, који ће сада изностити 6,5 милијарди динара, да су предвиђена средства за субвенционисање боравка деце у вртићима, као и за породиље.

Весић је рекао да је буџет реалан и рестриктиван, али и у уравнотежен, те навео да је дуг затечен од претходне градске власти био 1,2 милијарде евра, као и да је 2009. године, примера ради, основни буџет предвидео 71 милијарду динара прихода, а ребаланс 67 милијарди динара.

Заменик градоначелника је одобрницима рекао да је основни буџет увек нижи од ребаланса, јер надлежни сада конзервативно планирају и односе се одговорно према приходима, што, каже, није био случај 2009. године, када је основни буџет предвидео 71 милијарду динара, а ребаласн 67 милијарди динара.

Подвукао је да су приходи већи захваљујући порезу на зараде, где је повећање око 869 милиона динара, што, каже, јасно говори да у граду има више запослених и веће су плате.

Такође, навео је да су приходи од доприноса за уређење грађевинског земљишта повећани за око милијарду динара.

"Чињеница да доприноси расту говори да се издаје више грађевинских дозвола, да се у Београду гради", рекао је Весић.

У том смислу, истакао је да је Београд прошле године издао грађевинске дозволе за више од милион квадрата и додао да ће ове године, ако се тренд настави, та бројка бити премашена, па се могу очекивати још већи приходи по основу доприноса за градско грађевинско земљиште.

Приходи су већи и због веће добити градских предузећа, која се делом прелива у градску касу.

Весић је истакао да је буџет реалан и рестриктиван, али и у уравнотежен.

То, каже, није лако, јер нас следеће године чекају пројекти о којима грађани сањају деценијама, попут новог моста преко Саве, тунела од Карађорђеве до Булевара Деспота Стефана, топчидерског тунела.

"Захваљујући већим приходима, повећаће се и неки ресходи, а једно од највећих повећања је за социјалну заштиту", напоменуо је Весић.

Према његовим речима, буџет за социјалну заштиту предвиђен ребалансом је око шест и по милијарди динара, што је повећање за око 1,1 милијарду, односно за око 21, 97 одсто.

Истакао је и да се ребалансом предвиђа 1,26 милијарди динара, делом за субвенције за вртиће, а делом за враћање дугова по тужбама родитеља, којима је, каже, од 2008. до 2012. године незаковинито наплаћиван вртић више него што је требало.

Такође, додатних 30 милиона динара за исплату породиљама.

Тврди да град троши оно што има, не задужује се као претходна власт, и подсетио да је дуг затечен 2013. године био 1,2 милијарде евра.

"Имамо веће приходе, не разбацујемо се парама, вратили смо за шест година скоро 600 милона евра. Можете мислити шта је све могло да се изгради за те паре. Успели смо да вратимо део дуга, а да задржимо финансијску стабилност", рекао је Весић.

Одборничка група "Грађански блок 381" није подржала предлог ребаланса, јер према речима Павла Грбовића, иако се не може рећи да ништа није позитивно, негативни делови претежу.

Између осталог, замерио је што су, како каже, за Центар "Сава" предвиђене субвенције, иако то предузеће бележи губитке.

Критиковао је и што се, тврди, енормна средства опредељују за јавна предузећа, док се смањују средства за област здравства, која су смањена за 51 милион динара и износе само 0,67 одсто укупних буџетских средстава.

"Да ли је то нормално? Буџет није ни развојни, ни соционално одговоран, већ је недефинисан финансијски акт недостојан овог града", рекао је Грбовић.

Полемика Весића и Ђиласа 

Шеф одборника Савеза за Србију Драган Ђилас рекао је да је "дошло време да се он и Весић сложе око нечега, што је важан дан за скупштину", а у вези са тим да од буџета и ребаланса нема важније одлуке, али је баш зато замерио што градоначелник Београда није присутан на седници.

На Весићеву опаску да је буџет града 2009. године био 71 милијарду динара, а да је ове године било предвиђено 103 милијарде, Ђилас је рекао да је то исти буџет када се претвори у евре, с обзиром на курс тада и сада.

Рекао је да је мало издвајања за инвестиције, те да је ово буџет потрошње, а не инвестиција.

"Предвиђено је за инвестиције 103 милиона евра, а дефицит је 70 милиона. За инвестиције је 2012. године било предвиђено 200 милиона, а дефицит 45 милиона евра", рекао је Ђилас.

Каже и да градска предузећа нису профитабилна, као у време када је он био на челу града, као и да су сада повећане субвенције за градски превоз, али више за приватне превознике, него за "ГСП Београд".

Ђилас је напоменуо и да му је некадашња секретарка за социјалну заштиту Љиљана Јовчић рекла да је 2010. године око 75 одсто родитеља плаћало око 5.000 динара за вртић, а да су цену од 9.800 динара плаћали родитељи чија су примања већа од 100.000 динара, те навео да је то боље решење - да они који примају мање, мање и плаћају.

Рекао је и да ће планирана обнова улица Цара Душа, Џорџа Вашингтона и 27. марта, коштати више од обнове Булевара краља Александра, иако су, каже, те три градске саобраћајнице у збиру краће од Булевара.

Навео је и да је 2012. године за трошкове градских челника буџетом било издвојено 45 милиона динара, а да је данас та цифра 174 милиона динара.

"Како га штедите, свака вам част", рекао је Ђилас.

Весић је реплицирао, рекавши да је Ђилас уништио Београд, оставио дугове и да је срамота да такав човек сада некоме држи лекцију.

"Могли сте и сами да видите да чим почне да помиње милионе евра, он се изгуби. Њему то ништа не значи, шест милиона, 16, 30 то је за Драгана Ђиласа сића", рекао је Весић.

Када је реч о обнови Улице цара Душана, Џорџа Вашингтона и 27. марта, поручио је да се пре завршетка тендера, не може знати колико ће коштати, а да је Ђилас за реконструкцију Булевара краља Александра узео понуду шест милиона евра скупљу.

"Драган Ђилас прича о инвестицијама. Лако је спроводити инвестиције, узети кредит, задуживати се бесомучно, градити мост за који ни данас нико не може да утврди колико кошта", рекао је Весић.

Навео је да су инвестиције садашње власти реалне и да је буџетски дефицит 9,19 одсто што је, додао је, у оквиру оно што влада и Фискални савет дозвољавају.

Осврнуо се и на то што Ђилас брани Љиљану Јовчић и упитао зашто онда суд пресуђује у корист родитеља?

"Судови пресуђују да је Ђилас заједно са њом незаконито наплаћивао вртиће родитељима дупло више", рекао је Весић и упитао Ђиласа како га није срамота.

Навео је и да је Ђилас на Звездари изградио вртић "Облачак" без водовода и канализације.

На примедбе о одсуству градоначелника Зорана Радојичића са седнице, реаговао је помоћник Андреја Младеновић је рекао да је градоначелник до сада био на свим седницама.

Додао је да је градоначелник јуче допутовао из Казахстана, где је боравио као део државне делегације, а јутрос био на отварању "Лидла", те да ће се можда и појавити данас у градском парламенту.

"Када на то упозорава неко ко је скоро пет година био градоначелник, а није нашао за сходно да се појави на три седнице, онда то не може да се прећути", рекао је Младеновић и додао да је тада буџет образлагао помоћних секретара за финансије.

Усвојена је и одлука о конверзији потраживања Града Београда по основу неизмирених уступљених јавних прихода у трајни улог у капиталу друштва "ЈАТ техника".

Жустра полемика и опомене

На самом почетку заседања дошло је до полемике између заменика шефа одборничке групе Савез за Србију Николе Јовановића и председника парламента Николе Никодијевића о предлогу да се разговара и о безбедности у граду.

Никодијевић је изрекао две опомене Јовановићу, али и једну шефу одборника СНС Александру Мирковићу, који се такође укључио у дискусију.

Одборничка група Савез за Србију предложила је да се са дневног реда повуку поједине тачке, за које им је, како каже Јовановић, материјал достављен мање од 24 сата пре седнице, али и да се дневни ред допуни и да се разговара о стању безбедности у главном граду.

Јовановић је у прилог томе рекао да најугроженији у српској престоници нису врапци, и да најважнији проблем за грађане нису остављењене и бачене жваке", већ, како тврди, "батинаши који ординирају, мафијашка убиства, аутомобили који лете у ваздух", а поменуо је и упад групе од 20 људи у један локал.

Прекинуо га је Никодијевић рекавши да износи некоректне и нетачне квалификације и да је добио реч да образложи предлог за допуну, а заправо отвара расправу.

Јовановић је наставио да говори и рекао да се само ове године у Београду догодило 17 ликвидација, а Никодијевић поново реаговао наводећи да је осам убистава расветљено, да је безбедност у граду важна, али да Јовановић покушава да направи политичку трибину од скупштине града.

Ви хоћете политичку трибину, да политизујете важну тему, рекао је Никодијевић и искључио микрофон на говорници, а затим изрекао и опомену Јовановићу.

Не разговара се тако што 'ад хок' пре седнице поднесете допуну о томе. Да сте хтели, дошли бисте јуче на консултације које сам сазвао, да ми изнесе ту тему као важну за разговор. Моја врата су вам увек отворена, рекао је Никодијевић.

Јовановић је остао за говорницом, уследила су добацивања из одборничких клупа, а Никодијевић је одборнику Савеза за Србију изрекао још једну опомену.

"Ово неће бити циркус и и место где ће свако правити политичку тирбину. Нећете правити ријалити од скупштине", рекао је Никодијевић.

У дискусију се укључио и шеф одбирника СНС Александар Мирковић који је рекао да да је излагање Јовановића само још један у низу показатеља да се Савез за Србију и његови представници служе само неистинама, спекулацијама и јефтиним триковима не би ли на осетљивим темама покушали да уберу неки политички поен.

Навео је да гомила неистина која је изговорена "ништа није друго до покушај да себе оперу и да оправдају за позив на силовање које је изрекао Жељко Веселиновић", који се ни данас није појавио, па ће наставити праксу Драгана Ђиласа.

Додао је да се о ребалансу разговарало и 29. јуна, али тада Јовановић није присуствовао седници.

Тада је, према његовим речима, био у најлепшем граду на свету, у Паризу.

"У време њихове власти су се дешавале најговре ствари, одсечене главе су проналазили случајни пролазнци. То се никад више не сме поновити. Од 17 убистава, расветљено је осам, опет сте слагали и настављате да лажете грађане Београда и Србије", рекао је Мирковић.

Мирковић је споменуо и убиство Ранка Панића, током протеста, а онда га је Никодијевић прекинуо и изрекао му опомену.

Вељановски: Две хиљаде страница о ребалансу од синоћ, опструкција рада

И шеф одборничке групе Савеза за Србију Драган Ђилас тражио је да се расправља о безбедности у граду, рекавши да је 2010. године Ивица Дачић, као министар полиције, за истом говорницом говорио о безбедности у граду и дао податке, и да су с њим имали прилике да разговарају одборници и власти и опозиције.

"Не видим заиста шта би био проблем да се данас уради опет тако нешто исто и да грађани Београда добију информације од надлежних шта се ради на тим стварима. Мислим да је безбедност у граду важна тема око које треба да се ујединимо", истакао је Ђилас.

Шеф одборничке групе Покрет слободни грађани - Грађански блок 381 Раде Вељановски оценио је да је у Скупштини града дошло до поптуне опструкције рада.

Показао је диск који је, како је рекао, одборницима Скупштине града стигао синоћ око осам сати, а на коме је око 2.000 страница ребаланса буџета, планови рада 20 јавних комуналних предузећа у Београду и упитао ко је могао од синоћ од осам сати до данас да прочита толико страница и припреми се за нормалну расправу.

На то је Горан Весић рекао да се тих 2.000 страница односи на ребаланс буџета који је одборницима достављен пре седам дана.

"Основни документ о коме ми данас расправљамо јесте ребалнас буџета, а он је достављен одборницима пре седам дана и сви су га добили у складу с Пословником, на време. Оно што је стигло синоћ, то су програми пословања јавних предузећа, а њих можете лако да прочитате јер за сваки тај програм пословања имате резиме, јер ту, у ствари, само пратите оно што се мења у односу на претходни програм, навео је Весић.

Весић је поручио да је незадовољан што се, каже, сваки пут када су важне тачке на дневном реду, понавља исти сценарио – да поједини одборници покушавају да наметну да се у Скупштини прича о стварима које немају везе за градом.

Истакао је да нема важније одлуке од буџета и ребаланса, јер се кроз то показује како се троши новац грађана.

"То није новац који припада одборницима, већ грађанима Београда и важно је да разговорамо о томе, да чујемо предлоге. Најважније је да поручимо да на правилан начин трошимо", рекао је Весић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво