Ђукановић: Интензиван дијалог решење за једновековни сукоб Срба и Албанаца

Најбитније да током јучерашњег дана није било значајних инцидената на северу Косова и Метохија и да су Срби са севера показали зрелост да не желе да наседају на провокације, рекао је за РТС Драган Ђукановић из Центра за спољну политику.

Порука јучерашњег догађаја, али и сличних јесте да се дијалог између Београда и Приштине мора интезивирати, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Драган Ђукановић из Центра за спољну политику и додао да ће се све ове ствари понављати све док Београд и Приштина не дођу до компромиса.

"Компромис је нужан и за Албанце и за Србе. Најбитније да се спроведе све што је до сада договорено, а очигледно је да је албанска страна на КиМ покушава да неке ствари не спроведе", истиче Ђукановић.

Каже да је веома значајно што ЕУ може да гарантује да ће споразум бити спроведен.

"Мени се чини да је зарад регионалне стабилности и зарад напретка Србије веома значајно да дође до потенцијалног компромиса који би помирио овај једновековни сукоб између Албанаца и Срба", каже Ђукановић.

Наводи и да је Хашим Тачи овим путем желео да пренесе поруку пре свега домаћој јавности, косовским Албанцима, али је, каже, нажалост, тако послао и једну индиректну поруку косовским Србима који су се јуче осетили несигурно.

"Очигледно је да Тачи постепено губи подршку када су у питању његови колаициони партнери, али и када је у питању Влада Косова", закључује Ђукановић.

"Споразум у Македонији биће свакако имплементиран"

Поводом референдума о подржавању споразума између Скопља и Атине, Драган Ђукановић је рекао да су Влада Македоније и премијер Зоран Заев доста урадили да би се добио позитиван резулатат у кампањи и на референдуму, али, како каже, плаши се сценарија да не буде довољно излазности од 50 одсто, а да буде позитаван одговор на референдуму.

"Пошто је споразум саветовадаван, а ЕУ и други актери, као што је САД, рекли су да ће се он и даље имплентирати кроз Собрање и друге органе, тако да мислим да ће он бити имплементиран. Пре свега што је опозициона ВМРО-ДПМНЕ, као што видимо индиферентна по овом питању и верованто ће бити ослабљена и један њен део ће у Собрању гласати за имплементацију овог споразума", каже Ђукановић.

Ђукановић не очекује протесте и сукобе током референдума, с обзиром да када је споразум био потписан 17. јуна трајали су неколико вечери и мислим да капацитет за потенцијалне субе тренутно не постоји.

"Jа бих на ово надовезао и изборе у БиХ следеће недеље и чини ми се да ће у ову рану јесен многе ствари на Балкану да се убрзају и да добију једну значајнију динамику. Ипак, надам се и да ће регионална стабилност бити очувана", рекао је Ђукановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво