Позајмљено, па отписано

Државна ревизорска институција уочила бројне недостатке и неправилности у коришћењу буџетских средстава за 2008. годину. Министарка Диана Драгутиновић изјавила да ће позајмице од 15 милијарди динара, које су 2008. године дате из буџета, а нису враћене, бити отписане.

После седам година грађани Србије имају поново прилику да виде како је трошен новац из државне касе. Ревизијом буџета за прошлу годину, државни ревизор је утврдио низ неправилности у трошењу новца за јавне набавке, прековремени рад, запошљавање спољних сарадника и тиме што нису бележене промене на рачуну Управе за трезор.

Ипак, нема коначне процене о томе колико је буџет оштећен, јер је ревизијом обухваћена потрошња сваког трећег динара, односно 27 одсто расхода.

Дугоочекивани извештај на 160 страна главни државни ревизор предао је председници Скупштине.

Контролом рачуна 14 министарстава, три управе и једне дирекције утврђено је да се не зна са коликом имовином држава располаже, да у свим министарствима, сем науке, не функционише интерна контрола и ревизија, да се јавне набавке избегавају и да се на рачуну Управа за трезор не бележи све промене прихода и расхода. Ангажовање спољних сарадника, свима је била пракса.

Преседник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић изјавио је да су ревизијом буџета за 2008. годину уочене бројни недостаци и неправилности у коришћењу буџетски средстава и најавио да ће, у складу са законом и овлашћенима, Инститиција покренути поступке против оних који су учинили најтеже повреде у коришћењу буџетских средстава.

Сретеновић је први извештај о коришћењу буџетских средстава предао председници Скупштине Славици Ђукић Дејановић, која је указала на значај независних тела у контроли трошења средстава у буџету.

"Уверена сам да ће други корак бити сигурнији и квалитетнији, али овај први је ипак био најважнији", истакла је Ђукић Дејановић на конференцији за новинаре.

Отпис невраћених позајмица

Коментаришући ревизорски извештај, Драгутиновић је новинарима рекла да није пажљиво прочитала све налазе ревизије, али да је упозната са чињеницом да су ревизори утврдили да 15 милијарди динара није враћено у буџет.

Према њеним речима, закон је омогућавао да се део пиватизационих прихода користи за позајмице.

"Те позајмице су заправо биле субвенције, углавном јавним предузећима, пре свега Железницама Србије, а мислим да је било субвенција и Електропривреди Србије", рекла је министарка.

Драгутиновић је навела да је то "наслеђено стање". "Сигурна сам да нико не може у овом тренутку да обезбеди да та средства од 15 милијарди динара буду враћена и једино што је могуће је да буду отписана".

О осталим детаљима у извештају ревизора, за које су се новинари интересовали, министарка финасија није желела да се изјашњава јер са њима још није детаљно упозната "да би могла да о томе говори аргументовано".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво