Маринели: Одлука Србије да ли жели или не жели у НАТО

Уколико Србија не жели да постане чланица НАТО-а, то је њена одлука, а проблем није ни ако жели партнерство са другим државама – Русијом или Белорусијом, рекао је шеф Канцеларије НАТО за везу у Београду генерал Ћезаре Маринели.

Маринели је истакао да је Србија место стабилности и да у тој организацији вреднују позицију и све оно што се чини на том пољу, као и напоре које Србија улаже учешћем у мировним операцијама.

"Имамо заједничке изазове, али желимо да имамо и заједничка решења", рекао је Маринели на Конференцији "Сарадња Војске Србије са оружаним снагама земаља чланица НАТО" у организацији Атлантског савета Србије.

Како је додао, одлука је на нивоу Србије ако жели да се придржи и постане чланица НАТО-а, или ако то не жели.

"Ако Србија не жели да постане НАТО чланица, нема проблема, ако Србија жели да се придружи то је одлука на нивоу Србије. Уколико жели да ради са НАТО-ом, то је опет на нивоу Србије. Ако Србија жели да ради са другим земљама Русијом, Белорусуијом – то никакав проблем не представља за НАТО", рекао је Маринели.

Он је навео пример да НАТО има добру сарадњу са Шведском и Финском, које су војно неутралне земље.

"НАТО жели мир и стабилност и цени напоре које Србија улаже учешћем у мировним операцијама", рекао је Маринели.

"Наставак балансиране политике" 

Председник Атлантског савета Србије Владан Живуловић рекао је да је Србија седма у Европи по броју ангажмана у мировниим операцијама, што значи да је Војска Србије искусна и у стању да подели своја искуства.

Начелник управе за међународну војну сарадњу Војске Србије пуковник Милан Ранковић рекао је да ће се наставити са вођењем балансиране политике одбране и да је Србија посвећена миру и стабилности у свету.

Србија је, како је казао опредељана да допринесе јачању регоналне али и глобалне безбедности.

Војска Србије учествује у девет мултинационалних операција у којима је у претеклом периоду било ангажовано 700 припадника ВС и такав тренд очекује се и идуће године, додао је Ранковић.

Шеф делегације Скупштине Србије при Парламентарној скупштини НАТО-а Драган Шормаз рекао је да сарадња функционише на високом нивоу и подсетио да је Србија у парламентарној скупштини НАТО-а придружени члан што значи да има право на подношење амандмана али не и да гласа.

Слика о Србији сада је доста промењена и сви предлози које дајамо углавном буду у усвојени, рекао је Шормаз истичухи да се Србија сматра кредибилним партнером и том телу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво