Вучић: Време да Срби и Албанци покушају да разговарају с више поштовања

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је време за покушај да Срби и Албанци разговарају са много више међусобног поштовања.

Вучић је истакао да је битно да Срби и Албанци носе поруку мира, јер смо са Албанцима до сада све покушавали, пробали и да то није много среће донело ни нама, ни њима.

"Време је да покушамо да разговарамо са много више поштовања једни према другима. Да ли ћемо временом успети да створимо понеко пријатељство, а затим све више пријатељстава, то би било дивно. Потребно је време и много добрих људи који би то радили", објаснио је Вучић одговарајући на питања новинара после обиласка бране Газиводе.

Упитан да ли је тачно то што албанска штампа пише да је два пута понизио Хашима Тачија, Вучић је рекао да није никог понизио, нити да треба да буде горд, нити да се тиме поноси.

"Нисам ишао на разговоре да било кога понижавам. Можете себе да унизите када се понашате лоше, нецивилизовано. То нисам урадио ни ја, ни јуче, ни Тачи. То су радили неки други, помињући нечије ћерке и синове. Они су себе унизили. Свој образ само сами можете да укаљате", поручио је Вучић.

Председник Србије је рекао да није неко коме је Тачи друг, пријатељ нити пријатан саговорник, и да је сасвим сигуран да тако, ако не и горе, о њему говори и Тачи.

"Наш посао је да разговарамо, а не да размишљамо ко ће кога да победи и такмичи се, већ да решавамо проблеме", додао је он.

Навео је да може да дође два пута годишње на КиМ, а неки сваких пет година, и да се овде јуначи, али да треба имати у виду да сутрадан наша деца у Осојану, Сувом Грлу, Ораховцу и другим местима морају да иду у школу и на улицу.

"Не пада ми на памет да њима правим проблеме, већ морам да се понашам одговорно и озбиљно. Тешко да ћемо постићи споразум, а и нека велика европска сила је против. Потпуно је јасно да Србија не може да прихвати наметнуте одлуке из 2008", поручио је председник.

"Очигледно је да ће ове ствари дуго трајати, а наш посао је да чувамо мир и покушавамо да се приближимо неком решењу некада. Нека генерација ће морати то да заврши. Морамо да живимо и гледамо у будућност. Верујем да ће границе постати мање важне када и ако будемо део Европе", истакао је Вучић.

"Не разумеју сви колико је важан договор" 

Уједно је казао да није сигуран да сви у Приштини, као и у Београду, разумеју колико је важан договор Срба и Албанаца.

"Свако има право на свој став и мишљење. Постоје људи који мисле да је најважније да забијемо као ној главу у песак, да се правимо да се ништа никада није догодило ни 1999, 2008, 2009, 2010. пред Међународним судом правде, 2011, када су поставили царину на Брњаку. Најтеже је да сами признате да ствари нису као раније. Тако и у Приштини постоји проблем да не разумеју да ствари нису исте као раније", нагласио је Вучић.

Додао је да ради оно што је реално и одговорно за наш народ.  

"Наставићемо да разговарамо у складу с тим и да остваримо највише, а изгубимо најмање. Много, много трња и дуг пут су пред нама. Надам се само да ћемо умети да разумемо да у будућности пре свега морамо да водимо рачуна једни о другима", истакао је он.

Рекао је да је веома срећан што је дошао на КиМ, и да Србима доноси поздраве целе Србије.

"Ја сам срећан када видим све наше људе, запослене, раднике и њихове руке као и лопате овде у предузећу 'Ибар'", подвукао је председник.

"Срби јужно од Ибра немају разлог за забринутост"

Вучић је Србима јужно од Ибра поручио да немају никакав разлог за забринутост, јер нисмо ни близу било каквог договора, али и да ће, ако се нешто буде променило и ако се буду прихватили његови предлози, сваки Србин имати много више права него данас, те и неупоредиво бољи живот.

"Прво, нисмо ни близу било каквог договора, јер за то нема подршке међународне заједнице, а очигледно и најмоћнијих европских сила", истакао је Вучић упитан за положај Срба јужно од Ибра ако се постигне договор о разграничењу.

Истакао је да је положај Срба на југу КиМ изузетно тежак, ма колико се ми трудили и улагали у Штрпце, Ранилуг, Партеш, Пасјане, Клокот.

"Свако од наших Срба, 95 одсто њих, има већ косовско држављанство. Морају да живе свакога дана, да се сналазе, да обезбеђују нормалан живот за своју децу. Не пада ми на памет нити да помислим да ти Срби треба да остану без српског држављанства и сваког права. Ако би се све променило и сви рекли 'Вучићу, једва чекамо твоје предлоге, а не наше', сваки Србин ће имати много више права него данас, и неупоредиво бољи и лакши живот него данас", нагласио је Вучић.

О изјави Ангеле Меркел

Поводом изјаве немачке канцеларке Ангеле Меркел у Скопљу да је територијални интегритет полазна тачка за то да Балкан остане какав јесте, Вучић је указао на то да је тешко одговорити на питање зашто је за неке у региону то важило 2008, а данас не важи.

Додао је, након обиласка бране Газиводе, да не мисли да у њеној изјави има било чега новог.

"Знам да су се многи обрадовали, посебно у централној Србији моји политички противници и многи други, који не разумеју када се за такве идеје залажу и против онога што говорим, да се залажу за целовито Косово", објаснио је Вучић.

Рекао је да има само једно питање, поштујући Ангелу Меркел, чија снага је неупоредиво већа од његове и која се не може поредити јер је највећи европски лидер, а то је како је то важило 2008, а данас не важи.

"Ако она тако нешто каже, ми то сасвим сигурно не можемо да променимо и ето радости многима у Србији и на многим местима у региону", додао је он.

Вучић је казао да то не значи да не можемо да помогнемо нашем народу, и да ће Србија гледати да ради у свом интересу, да помаже да се ојача економија и нашим људима да опстану.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво