Хан не одбацује идеју размене територија, рок следеће лето

Европски комесар Јоханес Хан не одбацује ниједну идеју, односно решење за Косово и Меотхију, па ни размену територија, али истиче да цео посао треба завршити до лета наредне године.

"Треба размишљати и изван кутије", односно из нове перспективе, рекао је Јоханес Хан за Радио Слободна Европа, по питању евентуалне размене територија.

На питање РСЕ "да ли се залаже за размену територија између Србије и Косова како би се обе земље покренуле ка ЕУ", Хан је одговорио да је "за решавање било каквог билатералног сукоба", али да "свако решење мора да допринесе широј стабилности овог региона (Западног Балкана), тако да то билатерално решење не иде на штету других у региону".

"Сада морамо да видимо шири слику што значи да, без обзира на то какво је то решење, оно мора да буде такво да не иде на штету других", поручио је Хан.

Упитан да појасни да ли "не искључује размену територија", Хан је казао да мисли да "то треба оставити њима". Нека они о томе расправљају, додао је комесар.

"Сада врло јасно знају шта су наши условни оквири и сматрам да, ако желите нешто постићи, треба размишљати и изван кутије", поручио је Јоханес Хан.

На питање РСЕ који је то "условни оквир", Хан је навео да је "то да има више стабилности у региону и да свако појединачно решење, сваки договор за решење билатералних сукоба мора да допринесе укупној стабилности и развоју региона јер је, на крају, циљ да свих шест земаља постану чланице Уније".

Упитан да ли се "не боји да би ово могло да има негативан ефекат на Босну и Херцеговину, Македонију, чак и на земље источног партнерства", Хан је рекао да мисли да је "о томе прерано говорити".

"Они и даље преговарају. Неке идеје су се појавиле. Посматрајмо то на овај начин – и сада се ради на даљим преговорима ради бољег усаглашавања идеја. Сматрам да пакет који има правно обавезујући споразум између Србије и Косова мора да садржи више елемената, а онда ћемо видети коначне идеје. Али мислим да су обе стране сада потпуно свесне међународне, не бих рекао забринутости, већ ограничења, а унутар тога мислим да су многа решења могућа", оценио је Хан.

Хан је упитан и да ли "сматра да ће доћи до решења до завршетка мандата Европске комисије".

"Није то зато што је крај мандата Комисије, али било би од користи ако би то могло да се закључи до, рецимо, лета наредне године, како бисмо кренули новим корацима", поручио је Хан.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво