Дачић: Постигнут историјски успех, велика борба тек следи

Успели смо да променимо готово зацементирану позицију неких западних земаља када је реч о Косову, каже за РТС шеф српске дипломатије Ивица Дачић и истиче да је направљен историјски заокрет и историјски успех, јер је КиМ постала тема о којој се поново говори. Поручује да се пружа историјска прилика да нешто добијемо за свој народ.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је питање КиМ сада постало тема о којој се поново говори.

"То је један од најопипљивијих доказа колико смо успели да променимо готово зацементирану позицију неких западних земаља када је реч о Косову, јер та тема апсолутно није била тема о којој се дискутовало у претходном периоду, једноставно се сматрало да је то питање већ решено, да је пре десет година проглашена држава коју су те западне земље признале", рекао је Дачић.

Указао је да десет година након тога Косово није успело да заокружи ту своју независност и велики број земаља у свету није признао једнострано проглашену независност Косова, као и да велики број земаља преиспитује ту позицију.

"То значи да су они и даље практично на самом почетку, јер постоји пет земаља које нису признале Косово у ЕУ што значи да и евентуални европски пут Приштине не може ни да почне", наглашава Дачић.

"Ово је заиста један историјски заокрет и историјски успех који сам ја дефинисао да смо ми сада евентуално на неком крају почетка, почетка дефинисања наших позиција, тек ће се водити дијалог и износити та могућа решења", додао је министар.

Истакао је да "смо успели да једноставно променимо ту позицију Запада који раније о томе није желео ни да разговара и свако помињање тог питања је било грубо одбијано".

"Историјски успех је да смо дошли до ситуације да се о томе уопште расправља, када смо први пут почели бриселски дијалог, Кетрин Ештон је говорила да причамо о техничким темама, ја сам тада, када сам био премијер, већ предложио да се разговара о суштинском питању и сада смо на том путу", рекао је Дачић.

"Нама се пружа историјска прилика да нешто добијемо за свој народ и своје грађане на КиМ, ми наравно можемо и да одбијемо ту прилику, али немојмо сада ми да се овде правимо невешти – нико нам не нуди цело Косово и Метохију, да ће остати у границама Србије", нагласио је министар.

"Немамо подршку код свих, велика борба ће се тек водити"

Додао је и да немамо код свих земаља подршку и да ће се велика борба тек водити.

"Ми на овоме заједно радимо, ја могу да кажем да је то један историјски допринос који ће остати упамћен у историји Србији председника Србије и, да не будем сада лажно скроман, заједно са њим сам и ја на томе радио свих ових шест година. Ми смо успели да променимо, није овде сада реч да ми радимо на томе, ми смо успели да променимо позицију Запада, ми смо их померили са мртве тачке, а с друге стране, остали смо чврсти пријатељи са Русијом и Кином", тврди Дачић.

Сматра да са стране међународне заједнице више не постоје препреке да се отвори могућност да се Приштина и Београд договоре.

"На нама је да донесемо одлуку хоћемо ли да направимо тај историјски корак, хоћемо ли први пут да славимо неку нашу победу или ћемо стално причати о неким нашим неуспесима и о неким поразима", рекао је Дачић.

"Овде је реч хоћемо ли нешто да добијемо или ћемо све да изгубимо. Ништа ми сада не држимо у својим рукама и то исто и Приштина, проблем је у томе што је реалност и живот на Косову далеко ван папира које држе у својим рукама и Београд и Приштина и међународна заједница", нагласио је министар.

Указао је да су сада пред нама месеци који су битни и пошто смо дошли, како каже, до краја почетка, сада почиње расплет око тога ко има какве предлоге и да ли је могуће око тога направити компромис, пре свега Београда и Приштине.

На питање шта ће бити теже добити подршку међународне заједнице или подршку унутар земље од грађана, Дачић каже да је и једно и друго тешко и захтевно.

"Ја мислим да је и једно и друго веома тешко и веома захтевно, али ја сам сигуран да српски народ неће пропустити ову прилику, јер ми морамо да гледамо национални програм у наредних 100 година", закључио је Дачић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво