Вучић наставља посету Аустрији, о Балкану и Косову на радном доручку

Председник Србије Александар Вучић наставио је посету Аустрији, у оквиру Европског форума Алпбах, радним доручком за шефове држава.

Радни доручак је још једна прилика да разговара са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, као и председником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем о актуелној ситуацији на Балкану, а осебно дијалогу Београда и Приштине.

Вучић је имао прилике дуже да разговара са Ван дер Беленом, а потом им се на доручку придружио и Тачи.

Вучић и Тачи су синоћ, на панелу "Нове перпскетиве процеса проширења ЕУ", апеловали на међународну заједницу да подрже решење о Косову о којем би се договорили Срби и Албанци.

Вучић је истакао да би, ако се постигне солуција, то би било од суштинског значаја за цео Балкан, нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго времена.

"Чиним најбоље да помогнем Србима да имају своју будућност, али мислим да радимо и нешто важно за Албанце. Ради се о Србима и Албанцима, морамо да живимо заједно у будућности. То су највеће нације на Западном Балкану, и остаће тако и наредих сто година. Ко ће да реши тај проблем, ако ми не будемо у могућности?", нагласио је он додајући да решење неће имати негативне последице по Балкан.

Ван дер Белен и еврпски комесар Јоханес Хан подржали су проналажење решења за Косово, упозоривши да оно не сме да има негативне последице по регион.

Словеначки председник Борут Пахор, на другој страни, због проблема који његова земља има са Хрватском, затражио је од ЕУ да инсистира да се примени договор који се постигне дијалогом.

Након радног доручка председници ће се, према програму, обратити медијима на заједничкој конференцији за новинаре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво