ЕУ упозорила Приштину да поштује владавину права

Европска унија позвала је представнике привремених институција у Приштини да се уздрже од било каквих напада на владавину права, укључујући и личне клеветничке коментаре против појединих тужилаца или судија.

"Независност и аутономија правосуђа, укључујући тужилаштво, од пресудног су значаја у овом контексту и морају да се поштују. ЕУ пажљиво прати случај тужиоца Ељеза Бљакаја", саопштила је Канцеларија ЕУ у Приштини, а пренела Газета експрес.

Канцеларија ЕУ огласила се након снажних оптужби које су поједини политичари и представници правосуђа изнели на рачун Бљакаја, што је та мисија оценила као "директно поткопавање основних принципа владавине права".

Такве изјаве делују обесхрабрујуће на представнике правосуђа који се, како се наводи, баве осетљивим и важним случајевима, поручено је из Канцеларије ЕУ.

Поручују и да оптужнице које чекају разрешење треба да буду процесуиране професионално, уз поштовање владавине права, без икаквог уплитања са стране.

Бљакај је у косовском правосуђу истраживао спорне листе ветерана тзв. ОВК и том приликом је открио да је велики број њих, више од 19.000, незаконито себи обезбедило такав статус.

У отвореном писму, Бљакај је оптужио највише представнике правосудних институција да му због тих налаза прете, што је изазвало жестоке критике главног тужиоца Александра Љумезија и премијера Рамуша Храдинаја, који га је назвао "лоповом".

Протест у Приштини, траже оставке Харадинаја и Љумезија  

Иначе у Приштини је вечерас одржан протест и марш ка седиштима тужиоца Александра Љумезија и Рамуша Харадинаја, а учесници скупа захтевали су њихове оставке и процес усвајања права вета у косовском судском систему.

Протест је организовало цивилно друштво под слоганом "Разрешење тужиоца - Ветинг правосуђа", које је саопштило да "ником нису дужни за омаловажавање, непоштовање, крађе, претње", подсећајући да се током сукоба на Косову у Приштини "није пио макијато", како је рекао премијер Харадинај, преноси РТК на српском језику.

"Да ли у вашем речнику постоји мало поштовања према бројним жртвама ове земље, о господине са краватама. Не толеришемо да тужиоци и неки други беже из земље зато што су хтели да раде свој посао. Правосуђе не треба да служи владама, већ закону и нико није изнад закона", речено је овом приликом.

Током протеста носили су транспаренте на аутомобилима на којима је писало "Иди Љумези" и "Нема државе без независног судства", пренели су приштински медији.

Како се наводи, протесту су се придружили и посланици Самоопредељења и Социјалдемократске партије Косова.

Љумезија је бивши специјални тужилац Ељеза Бљакај оптужио да је ометао истрагу у предмету лажних ветерана, да му је претио дисциплинским мерама када је као сведока у том предмету позвао председника Скупштине Косова и лидера Демократске партије Косова Кадри Весељија и за истрагу у случају "Пронто" у којем су оптужени високи званичници Демократске партије Косова.

Главни тужилац Александар Љумези је одбацио могућност оставке под притиском организација цивилног друштва, а негирао је да је било притиска на бившег тужиоца Ељеза Бљакаја, који је пре извесног времена поднео оставку због, како се наводи, претњи и уцена.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је назвао бившег тужиоца Бљакаја "крадљивцем кокошака", наводећи да случај Бљакај ризикује либерализацију виза за Косово. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво