У Анталији отворен конзулат Србије

У присуству министара спољних послова Србије и Турске, Ивице Дачића и Мевлута Чавушоглуа, отворен је конзулат Србије у Анталији.

Конзулат Србије налази се у Хотелу Регнум у Белеку, у непосредној близини анталијског аеродрома, а на челу конзулата биће Фикрет Озтурк.

Конзулат је отворен како би пружао помоћ и конзуларну заштиту нашим грађанима који бораве у анталијској регији, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Министри Србије и Турске су затим на састанку размотрили билатералну сарадњу и регионална питања и заједнички оценили да су билатерални односи на завидном нивоу.

Подстицај томе дао је лични однос два председника, а ту потврду су добили и у врло фреквентној размени посета на највишем нивоу.

На састанку је поновљено и да је економска сарадња последично доживела свој успон и сада трговинска размена износи милијарду долара на годишњем нивоу, а циљ је подићи је у најскорије време на три милијарде, наводи се у саопштењу МСП.

Србија и Турска имају висок степен подударности у ставовима по низу међународних питања, као и да треба наставити заједнички рад у циљу побољшања положаја обе државе на међународном плану, оцењено је на састанку.

Борба против тероризма, отварање културних центара и сарадња у области инвестиција, само су нека од поља на којима ће се продубљивати даља сарадња.

Турска агенција Анадолија је пренела Дачићеву изјаву да Србија никада неће бити део никакве коалиције оних који желе да раде против Турске, укључујући и неке од ових организација које се налазе у нашој земљи, али и региону.

"Србија никада неће пружати уточиште некоме ко би се борио против турских интереса, турске државе и наших турских пријатеља", изјавио је Дачић.

Шеф српске дипломатије подсећа да у Турској постоји велики број грађана који воде порекло из Србије, а такође у Србији постоји и "један број Турака, али и муслиманског становништва, било да се они зову Бошњаци или муслимани, које има посебне симпатије према Турској".

"Ми све то морамо и треба да користимо да буде у функцији заједничког живота и заједничких интереса Србије и Турске", закључио је Дачић, наводи Анадолија.

Иначе, број туриста из једне у другу земљу је у сталном порасту, а сада износи око 100.000 турских туриста у Србији и 140.000 српских у Турској, што су такође показатељи продубљивања односа и успона билатералне сарадње и међусобног разумевања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво