Вучић: Били смо принуђени да се бранимо од трачева

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је последњих 10 дана забележено снажно, вишеслојно агентурно деловање, због чега је Србија доведена у ситуацију да се брани од трачева. Истакао је да је Србија, међутим, успела у томе да се сачува сваки живот. Поводом годишњице страдања Срба у акцији "Олуја", поручио је да Србија никад неће дозволити да тај злочин буде заборављен.

Александар Вучић је рекао да су на седници Савета за националну безбедност донели више мера и одлука за припаднике снага безбедности и више препорука за Владу Србије.

Председник Србије је рекао да ће се, поред поправљања материјалног положаја припадника безбедносних служби, радити и на појачању борбене готовости, како бисмо били спремни за све изазове и ишли у корак са светом.

"Деловаћемо пре свега превентивно како бисмо осигурали мир и обезбедили будућност нашој деци", рекао је Вучић новинарима испред Патријаршије, након састанка са српским патријархом Иринејом.

Навео је да се на седници Савета разговарало о ситуацији на КиМ, подсетивши да је данас тачно 1930 дана откако је потписан Бриселски споразум а да Албанци нису формирали Заједницу српских општина (ЗСО), што им је била једина суштинска обавеза.

Спровођењу Споразума о енергетици мора да претходи успостављање Заједнице српских општина, јер ЗСО треба да оснује компаније које би се бавиле електроснадбевањем, објаснио је председник Србије. "Када немате ЗСО, то онда нема ко да уради", рекао је Вучић.

Председник је навео да је последњих 10 дана забележено снажно, вишеслојно агентурно деловање, због чега је Србија доведена у ситуацију да се брани од трачева.

"И сад би требало да будемо срећни? А требало би да будемо срећни да се нешто догодило – формирање ЗСО, а не што нас данас нису побили. Претходних дана имали смо деловање из разних спољних центара моћи како се нешто страшно кува, како страшни злочинци из Београда са нешто мало мањим злочинцима у Приштини нешто спремају", каже Вучић.

Рекао је да је Србија, међутим, успела у томе да се сачува сваки живот.

"А онда нас оптужују да се договарамо са Приштином да убијамо Србе како бисмо остварили своје политичке циљеве. Нема тог лекара који може да вам помогне. Своју земљу оптужујете да је злочиначка и да ће да убија своје људе. Где се то десило – никада и нигде", приметио је Вучић.

Али, каже, било је важно да се изађе са свим тим како Срби ништа не би могли да траже. "Зато сам молио Србе на КиМ да не предузимају ништа, да издрже још неколико дана да се види шта та мрежа ради", рекао је Вучић.

"Шта је то држава Србија организовала, шта је то лоше урадила, шта су Срби лоше урадили? Осим што бисмо ми желели да не буду сви Косовари него и Срби и да, колико је то могуће, припадају српској држави. И у томе је мој грех и грех српске државе. Зато нам те придике држе они коју су своју државност променили у косоварску", рекао је председник поводом оптужби политичких противника.

"Срби су некада били Косовци, а Албанци Косовари. Они прихватају да су они Косовари и држе нам патриотске придике", истакао је председник.

Оптужбе на рачун своје државе, како каже, увек спроводе они који зарад својих интереса помажу "неком трећем".

"Ми ћемо бити боље припремљени, одговарати озбиљно, чувати мир и стабилност, али да се са нама спрда цео свет због тога што могу да кажу – 'нема везе што ништа нисте испунили (Приштина), важно је да су Срби испунили све'", рекао је Вучић.

Лицемерно је, каже председник, да међународна заједница позива "обе стране" да се понашају у складу са договореним јер те две стране имају своје "име и презиме".

"Шта је то што српска страна није испунила из Бриселског споразума, питам све политичаре у Србији, све црквене званичнике... Видећете да то не постоји", нагласио је Вучић.

"Прогнозирао" је да ће, и када се реши и питање енергетике или било који договор, и онда његови политички противници бити незадовољни, па ће онда, каже, питати – а да ли је то одрживо.

У досовском систему, и неким другим организацијама, не само политичким, све време су дефакто штитили пуну "косовску независност", каже Вучић.

"Све време је штићена независност и суверенитет територије 'Републике Косово'. Не Републике Србије, него 'Републике Косово'", прецизирао је председник.

Како је рекао, довољно је да се прочита само шта су све причали и радили и додао да не мора више ништа о томе ни да каже, а да грађани све то јасно виде и разумеју а и они који нису – тек ће разумети.

"А да штитим пуну независност 'Републике Косово' – нећу да учествујем у томе, а они нека наставе то да раде", поручио је Вучић.

Председник је, на питање о тврдњама да на Косову постоји мултикултуралност, упитао да ли је то мултикултуралност када хвале српске политичаре који су им дали пресуду Међународног суда правде да је одлука о "косовској независности" легитимна.

"Србија ће реаговати због непоштовања Бриселског споразума"

Председник је најавио да ће Србија предузети одређене мере, односно реаговати поводом чињенице да Приштина не поштује Бриселски споразум. "Видећете какву", рекао је на питање да прецизира на какву реакцију мисли.

Упитан зашто Београд испуњава било шта из Бриселског споразума, кад Приштина неће баш ништа – председник је узвратио да је то "озбиљно питање за нас" и да је управо о томе говорио данас на седници Савета за националну безбедност.

Рекао је да ми испуњавамо обавезе ваљда зато што смо поуздан партнер и зато што је то наша обавеза. "Ми испуњавамо оно што потпишемо", нагласио је Вучић.

Истовремено, приметио је да није толико питање то што други не испуњавају своје обавезе, већ зашто им се то дозвољава.

Председник је поновио и да је Београд опредељен да се за Косово и Метохију нађе компромисно решење, и да је све обавезе испунио, а други готово ништа...

Ми ћемо, каже, наше одлуке доносити, са њима ћемо упознавати међународну заједницу, нећемо ићи "грлом у јагоде", нити ћемо дозволити да било ко пронађе лажни разлог да би могао да врши било какве репресивне мере према Србима.

"Али, трудићемо се да нашу преговарачку позицију јачамо и да она буде одвраћајућа за све оне који би на било који начин да спроводе терор над Србима", истакао је и навео да су наше службе и органи добили задатке са седнице Савета за националну безбедност и да ће их се држати.

Поновио је да неке нове "Олује" неће дозволити и још једном поручио Србима са Косова и Метохије да се не боје.

"Учинићемо све да сачувамо мир и стабилност, готово по сваку цену, али никада више нећемо дозволити 'Олује' или погроме", рекао је Вучић.

Како је истакао, са тим се не игра, и сви знају да не говори нешто што би представљало празне приче...

"Мој одговор је да нових 'Олуја' неће бити. Српска држава их неће дозволити. Тачка", поручио је председник Србије.

Вучић је Србима на КиМ пожелео добар викенд, и добре недеље и месеце пред нама, уз жељу да се осећају сигурно.

"Знам колико им је тешко, посебно Србима у Метохији, али и Србима свуда. Није једноставно ни на северу, још је теже јужно од Ибра, али оно што треба да знају јесте да српска држава никакав погром српског народа неће дозволити, какав смо имали 2004. године, или 1995. године и у мају у време 'Бљеска' и почетком августа у време 'Олује'", истакао је председник.

Вучић о "Олуји": Нећемо дозволити да се злочин заборави

Председник Вучић је, поводом годишњице страдања Срба у акцији "Олуја", рекао да је данашњи дан веома тежак и поручио да Србија никад неће дозволити да тај злочин буде заборављен.

"Годишњица је 'Олује', која је била језива за Србе. Видимо какве је трагичне последице оставило на огњишта која су напустили ти дивни људи, посебно млађи људи. Они су веома вредни и успешни, марљиви су и добри", рекао је Вучић.

Срећом, каже председник, у последњих пет година, за разлику од ранијих времена, о том злочину сме да се говори.

"Ми га обележавамо и нећемо никад дозволити да буде заборављен тај злочин. Једино шта можемо да урадимо јесте да крајишки Срби имају иста права као и сви Срби и да позивамо хрватско руководство да учини нешто за српски народ", каже Вучић.

Како је рекао, Хрвати су срећни не због тога што су нешто успели, већ због наше несреће, а ми нисмо тужни због њихове среће већ због оног што је задесило наш народ. "То нас разликује данас", указао је председник.

"Док се они радују и славе ми ћемо да тугујемо и нисам сигуран да је њихова савест чистија и мирнија од наше, ако ништа друго. А за све друге резултате, уз хрватску политику и политичаре, требало би да питате неке наше, који су се правили да не виде страдање, муку нашег народа", рекао је Вучић.

Председник је, међутим, нагласио да ће обе земље у будућности бити суочене са демографским проблемима и да ће морати више да сарађују како би опстале.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво