Гутерес о Оливеру Ивановићу, Високим Дечанима, дијалогу

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је да градња пута поред манастира Високи Дечани и изостанак резултата у истрази убиства Оливера Ивановића представљају разлог за бригу на Косову, поздрављајући истовремено наставак дијалога између Београда и Приштине уз посредовање Европске уније.

Шеф УН Антонио Гутерес је, у извештају који се односи на развој догађаја на Косову од средине априла до средине јула, навео да је забринут због намера да се у заштићеној зони око манастира Високи Дечани изгради пут, позивајући локалне власти да поштују законе и одлуке према којима је изградња забрањена.

"Примећујем, са растућом забринутошћу, да убиство Оливера Ивановића и после шест месеци није решено. Позивам власти на Косову да интензивирају истрагу и искористе све доступне канале који би им у томе могли помоћи", навео је Гутерес.

Шеф светске организације је поздравио наставак дијалога између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

"Иако тај састанак није донео нове резултате, наставак дијалога пружа нове могућности да се покрене процес решавања дугогодишњих разлика, што је од суштинског значаја за било какво одрживо решење. Охрабрујем лидере у Београду и Приштини да наставе дијалог и у потпуности испуне договоре проистекле из дијалога у којем посредује ЕУ", навео је Антонио Гутерес.

Генерални секретар УН је оценио и да је укупно стање на Косову у претходна три месеца било стабилно, подсећајући да посланици Српске листе још од краја марта, односно хапшења шефа Канцеларије за КиМ Марка Ђурића не учествују у раду парламента и владе.

Гутерес је, такође, навео и да су косовски председник Хашим Тачи и кабинет премијера Рамуша Харадинаја осудили серију етнички мотивисаних инцидената на које се Српска листа жалила у јуну.

"Мој специјални представник Захир Танин је 6. јуна поздравио те изјаве наводећи да у демократском друштву нема места застрашивању", навео је Гутерес.

Још једном Гутерес је део извештаја посветио повратку прогнаних, наводећи да се у претходна три месеца на Косово вратило 77 особа, те да је према подацима Комесаријата УН за избеглице регистровано још 89.480 интерно расељених после сукоба 1998-1999. године, од чега се огромна већина, или 72.000, налазе у Србији.

Шеф светске организације навео је, такође, да се 1.647 особа још воде као нестале после сукоба 1998-1999. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво