Сијарто: Србија што пре да постане чланица, 2025. далек датум

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Мађарска подржава Србију у отварању свих поглавља за које је Србија технички спремна у приступним преговорима, док је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто навео да је за Мађарску веома далек датум 2025. и да би Србија требалo да постане чланица ЕУ што пре.

Петер Сијарто је, на заједничкој конференцији за новинаре у Београду, навео да је један од веома важних циљева Мађарске да и даље подржава Србију на путу ка ЕУ, као и да се Србија што пре прикључи ЕУ.

"Година 2025. коју је ЕК одредила нама је веома далек датум. Србија треба што пре да постане чланица ЕУ и ми имамо један јасан предлог за то. До децембра требало би да се отвори неколико поглавља. Нема сврхе да се чека са отварањем поглавља", рекао је Сијарто.

Према његовим речима, Литванија би требало да дâ свој допринос и мишљење о скринингу у вези са поглављем 31 у преговорима Србије са ЕУ, а које се односи на заједничку спољну и безбедносну политику, како би даље могла да се настави процедура.

"Са великим уважавањем молимо Владу Литваније да дâ свој допринос томе да може да се оконча поглавље које се односи на безбедносну политику", поручио је министар спољних послова Мађарске.

Говорећи о политици о националним мањинама, рекао је да је мањинска политика Србије за пример, како земљама у региону које теже чланству у ЕУ, тако и неким земљама које су већ чланице ЕУ.

Наводи да је мађарски парламент усвојио да се следеће године утростручи износ новца који ће бити намењен српским школама и вртићима.

"Наставићемо и са нашим програмом економског развоја у Војводини. Мислимо да је тај програм био веома ефикасан до сада и што се тиче Мађарске и Србије. И то није допринело само ојачању мађарске заједнице у Србији, већ је тиме потпомогнут и европски развој Србије", рекао је Сијарто.

Јоксимовић: Изванредни односи и разумевање

Јадранка Јоксимовић је рекла да су односи две земље суштински побољшани у тој мери да се може рећи да је Мађарска данас суседна земља са којом Србија има изванредне односе и разумевање по више основа.

Наводећи да су главна тема састанка биле европске интеграције, Јоксимовићева је навела да Србија има несумњиву подршку Мађарске да се што пре прикључи ЕУ, те да званичници из Мађарске често у име српских званичника заступају Србију у свим важним форумима Европске комисије и на реалан и озбиљан начин промовишу Србију као озбиљног кандидата и као земљу која у наредном периоду заслужује да буде чланица ЕУ.

"Ми смо разговарали о томе каква су и кретања у међународним односима који се рефлектују и на европске односе, а која су дошла у фазу коју до само пре неколико година нико није очекивао. Према томе, сви морамо заједно да промишљамо нашу одговорну политику и пре свега водимо промишљену европску политику и мислим да се у том смислу Србија поставила на прави начин и ниједног тренутка није сметнула са ума да су нам европске интеграције спољнополитички приоритет, али и да морамо да развијамо добру сарадњу са суседима и другим важним чиниоцима у свету", истакла је министарка.

Говорећи о европском путу Србије, Јоксимовићева је рекла да отварање поглавља мора да се убрза, да се превазиђу и бирократске и технократске препреке које стоје на том путу, те да је, како би тај процес задржао кредибилитет, потребно прећи у фазу отварања поглавља за која је Србија технички спремна.

"Нама много значи што нас Мађарска у томе подржава и очекујемо да ћемо током аустријског председавања, до краја године, отворити сва поглавља за која смо у овом тренутку спремни", рекла је министарка.

Додала је да ће у будућности Србија и Мађарска заједно радити на остваривању циљева одрживог развоја кроз пројекте прекограничне сарадње, којима ће настојати да сваки грађанин и Србије и Мађарске осети корист, како од чланства у ЕУ када је Мађарска у питању, тако и од статуса кандидата када је Србија у питању.

Наводећи да су грађани Србије мађарског порекла мост сарадње две земље, Јоксимовићева је захвалила Сијарту на томе што ће Мађарска за идућу годину издвојити три пута више новца и за школе и вртиће за српску националну мањину у Мађарској.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво