"Посета Рувена Ривлина Србији историјска, важна за обе земље"

Председник Савеза јеврејских општина Србије (СЈОС) Игор Гинзберг оценио је да сутрашња посета председника Израела Рувена Ривлина Србији има историјски значај и да је веома важна за обе државе, а посебно за јеврејску заједницу у Србији.

Игор Гинзберг каже за Танјуг да су политички и економски односи две земље све бољи и да то потврђује и велики број израелских инвеститора у Србији.

Указао је и на историјат односа две земље који су, каже, пролазили кроз разне фазе после Другог светског рата.

Подсећа да је Израел признат о стране Уједињених нација 1948. године и да је тадашња Југославија била једна од првих земаља, после САД и СССР, која је признала проглашење државности Израела. 

"Уследио је период чланства СФРЈ у Покрету несврстаности у којем су биле скоро све арапске земље, па се Југославија прилагођавала томе због чега су односи са Израелом пролазили кроз кризне ситуације. Међутим, оно што се данас дешава може се сматрати најзначајнијим примером успона и побољшања односа Србије и Израела у сваком погледу", рекао је Гинзберг и изразио уверење да ће посета Ривлина унапредити сарадњу две земље.

Истакао је да именовање улице у Земуну по Теодору Херцлу, којем ће сутра присуствовати председници Србије и Израела, има огроман значај за јеврејску заједницу у Србију посебно јер је, каже, Херцл једна од највећих личности у новијој историји јеврејског народа.

"Он је био оснивач покрета чија је основна идеја да Јевреји живе у једној држави. Веома смо поносни што је Град Београд одлучио да у Земуну једна улица добије име по Херцлу и то у делу града где су живели и сахрањени његови баба и деда", нагласио је Гинзберг.

Како је навео, у Краљевини Југославији је до 1941. године живело више од 80.000 Јевреја, а после Другог светског рата остало их је око 15.000 од чега је 12.000 живело у Србији, док их је после исељавања у Израел остало између пет и шест хиљада.

"Реч је о малој, али изузетно значајној заједници за јеврејство уопште, али и за саму Србију, јер су Јевреји, иако у малом броју, ипак значајни по оном што дају култури, науци и уметности Србије", нагласио је председник СЈОС-а.

Осврнуо се и на тренутни положај јеврејске заједнице у Србији и истакао да је пре две године донет закон о помоћи јеврејској заједници у износу од близу милион евра годишње. 

"Србија је једна од првих земаља која је усвојила такав закон. Не можете новцем да квантификујете жртве које је поднео јеврејски народ, али можете да процените политичку вољу једне државе да се према својим могућностима укључи у помоћ јеврејској заједници", нагласио је Гинзберг.

Додао је да је тај закон омогућио финансијску независност јеврејске заједнице која је, како каже, раније углавном користила средства добијена од разних јеврејских организација у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво