Завршен састанак Вучића и Тачија са Могеринијевом у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи састали су се у Бриселу са високом представницом ЕУ Федериком Могерини. Тројном састанку претходили су одвојени састанци Могеринијеве са Вучићем и делегацијом Приштине.

11.30 – Завршен тројни састанак у Бриселу. Очекује се обраћање медијима.

10.50 – Тројни састанак Вучића, Тачија и Могеринијеве у згради Европске службе за спољне послове. 

10.20 – Почео билатерални састанак Вучића и Могеринијеве, јавља дописник РТС-а из Брисела.

9.45 – Председник Вучић стигао је у зграду Европске службе за спољне послове у Бриселу, јавља Танјуг.

9.40 – Федерика Могерини састала се са приштинском делегацијом, написала на Твитеру портпаролка Маја Коцијанчич. 

У Бриселу је настављен дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине. Тројни састанак председника Србије Александра Вучића, косовског председника Хашима Тачија и Федерике Могерини трајао је око 45 минута.

Након састанка уследило је саопштење Европске дипломатске службе у ком је потврђено да се Могеринијева састала са Вучићем и Тачијем.

Како се истиче, на састанку се разговарало о напретку у разговорима о споразуму о свеобухватној нормализацији односа две стране.

Договорено је да се кроз неколико недеља одржи нови састанак како би се наставили разговори, напомиње се у саопштењу.

Тројном састанку претходили су одвојени разговори Могеринијеве са председником Вучићем и делегацијом Приштине. Разговору Вучића и високе представнице ЕУ присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Осим Хашима Тачија, у делегацији Приштине били су и премијер Рамуш Харадинај, председник скупштине Кадри Весељи, министар спољних послова Беџет Пацоли.

Како је на Твитеру написала портпаролка Могеринијеве Маја Коцијанчич, са косовском делегацијом разговарало се о дијалогу Београда и Приштине, али и о визној либерализацији за грађане Косова. 

Претходна рунда дијалога одржана је крајем јуна, али су детаљи о садржају разговора остали непознати. Тада је речено да је договорено да се сва отворена питања решавају уз очување мира и стабилности на терену. 

Председник Вучић тада је најавио да ће се обратити грађанима када буде јасно да ли је могуће компромисно решење и да ће грађани имати прилику да се изјасне.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво