"Нове инвестиције у Србији, смишљено и плански"

Председник Србије Александар Вучић најавио је нова улагања широм Србије и нове инвестиције, и да сви раде и дају све од себе како би се инвеститори довели у сваки део Србије и да се на томе плански и смишљено ради. Истакао је да нема право да се меша у назависност правосуђа, за коју верује да ће бити једном остварена, али то није случај са реформом 2009. године.

Александар Вучић је то рекао одговрајући на питања новинара након отварања спортске хале у Мионици и назначио да се наравно не може очекивати да инвеститори исто улажу у Београд као у Нови Сад, али да се намерно и смишљено улаже у сва места у земљи.

Вучић је указао на фабрике и инвестиције у– Крушевцу, Краљеву, Лесковцу, Врању, Чачку... шест фабрика у Нишу, али истакао и значај ауто-путева и брзих саобраћајница које се граде и које ће драматично помоћи у том првацу, бржег доласка инвеститора и развоја.

"Чим завршимо изградњу ауто-пута Београд-Чачак крећемо у реализацију брзе саобраћајнице, дакле од Лајковца, Непричаве, преко Диваца, Лукавца, до Попучке и Ваљева", најавио је председник.

Како је рекао, улагаће се и даље у спортске објекте и у том смислу указао на изградњу Националног стадиона у Београду истакавши да ћемо се тада, када се заврши, кандидовати не само за организацију Супер купа или Лиге Европе већ и за домаћинство финала Лиге шампиона.

Додао је и да је са – Црвеном Звездом, Партизаном, Војводином и Радничким договорена омоћ од 35 милиона евра укупно за обнове и модернизације стадиона.

"Реформа 2009. није донела независност правосуђа"

Председник је истакао да нема право да се меша у назависност правосуђа, за коју верује да ће бити једном остварена, али то није случај са реформом 2009. године, већ да се оно и даље налази под контролом странака некадашње власти коју је предводила Демократска странка.

Упитан да прокоментарише пресуду Црвеним береткама, рекао је да никада није самоиницијативно реаговао на неку пресуду и да се увек трудио да то буде ниског интензитета, те да нема право да се меша у независност правосуђа.

Подсетио је да када изговори полуреченицу "они то искористе" и узимају себи за право кажу да је то кршење Устава, а сами се не либе да коментаришу пресуде како им одговара.

"Када Мишковићу није потврђена пресуда онда су рекли да је невин, и да је био у затвору само зато што је Вучићу било потребно а се докаже да се бори против тајкуна. Тадић је говорио да Вучић планира да пусти Мишковића. Он заборавља да је он правио дилове са њим. Питајте Богољуба Карића око Божидара Ђелића, ко је узимао новац. Пре пет година су рекли да ће Шарић бити на слободи за пет месеци, пре пет година говорили су да ће Легија изаћи из затвора. Сваку пут се показало да не говоре истину", рекао је Вучић.

"Само да помислите на то да је неко из мог пиштоља, у мом стану убо неког, а ја не одговарам за то. Замислите да је син, брат, отац нечији пребијен, изубијан пред очима камере, онако како је мој брат, а да пресуде нема у диктаторском режиму у којем ја наређујем судијама. А онда се каже да су се судије тиме одупирали диктатури, а судије постају председници њихових странака. Све су то чињенице, само што их је неко поређао и показује народу како изгледају", рекао је председник након отварања спортске хале у Мионици.

Вучић је на крају навео да не може да коментарише пресуду, јер нема сазнања, нити увид у предмет. 

"Опозиција ће да критикује шта год предложим за КиМ"

Осврћући се на питање јужне српске покрајине, председник Србије изјавио је да ће грађанима предложити оно што мисли да је најпаметније и најбоље решење за Косово и Метохију, а да зна да ће све што уради опозиција да критикује.

"Нека они раде свој посао, нека раде шта хоће, мој посао је да радим у интересу грађана, што и чиним, да се борим за земљу. Предложићу народу оно што мислим да је најпаметније и најбоље, после стотина и стотина ноћи, размишљања и сагледавања свега, и пре свега погледа у будућност и онога како Србија треба да изгледа у будућности, а чувајући интерес Србије и нашег народа на КиМ", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. 

Како је рекао, опозиција нема предлог решења за КиМ, али "једино што знају је да су против свега".

"Знају да и, ако не добијете решење, хоће да инвестиција буде још више. А то значи да их буде три пута више него у њихово време и да буде више него што је данас... Када их питате како – не знамо, али није ни важно и шта год да урадите они ће да критикују", рекао је председник Србије.

Додаје да је опозиција већ рекла да је реч о издају и велеиздаји, иако, каже, не знају ни о чему се прича, о чему је реч ни шта ће да буде. 

"Не смеју да кажу ништа, већ само 'Вучић је спремио издају'", рекао је председник.

А, онда ће, каже, да изађу са памфлетом – "зашто референдум, не може референдум, јер неће бити демократски".

"Мало је Шолакових и Ђиласових медија, мало нам је од Данаса, Времена, НИН-а, Недељника, Н1 као броја један највећег кабловског оператера у Србији... све емисије на Првој и Б92 су директно против нас. Шта још хоћете, хоћете да кажете да имате проблем у једној телевизији", упитао је Вучић.

"Када сте ме последњи пут видели у студију РТС-а? Ја не памтим, а председник сам... хоћу да вам каже како иду та претеривања... Или би ваљда требало да се не извештава о активностима председника, премијера, да немамо државу...", навео је председник Србије.  

"Нећемо дозволити никакво ново насиље"

Вучић је поручио опозицији, која је честитајући државни празник Француске позвала на пад ТВ Бастиље, да неће дозволити никакво ново насиље.

Упитан како коментарише политику својих политичких противника, председник је рекао да Војислав Шешељ има идеје које не мења, приметивши да с времена на време човек ипак мора да сагледа да ли је његова идеја у складу са реалношћу.

"Што се Саше Јанковића тиче нисам увек начисто шта је у питању. Он је увек против национализма, шовинзма, бар тако каже. Трећу булументу људи за које сте видели колико их је заболело када сам их назвао сецикесама, они су одмах платили своје аналитичаре и новинаре, да свуда у свим Шолаковим медијима иду у кампању против Вучића", навео је председник.

Додао је да је неке од њих могуће видети чешће по страним амбасадама, а да критикују то што људи живе од 25.000 динара, док је у њихово време минималац био 17.000.

"А онда одакле теби 25 милиона евра пријављене имовине, а народу 25.000 динара. Шта радиш цео дан, седиш у у кафићу и ништа не радиш. Шта ради овај други што ми држи предавања, што пише – Бастиља пала, и наша ће. Хоће поново силом. Не одговара да ли је примио паре из стране амбасаде. Ево одговорићу ја – примио је паре од катарске амбасаде у Берлину. А зашто си добио те паре? Објаснићемо ми зашто, али за једно 15 дана кад прво чујемо шта ће он да одговори. Не ради се о 25.000 динара, већ о 200.000 долара", објаснио је Вучић.

Што се пада ТВ Бастиље тиче, додао је да је сада јасно да се 2000. није радило о обичном народу који је ушао у скупштину... било је наравно и народа који је незадовољан тадашњом влашћу хтео да сруши Милошевића, али ту су учествовали и стручни лопови.

"Констатовао сам са Мајом Гојковић да није обичан народ упао у Скупштину, већ школовани лопови који су знали шта краду", рекао је председник.

У вези са РТС-ом, поменуо је да је недавно најмоћнији уредник јавног сервиса у емисији једне друге телевизије рекао за њега (Вучића) да је "измислио Београд на води, да није пронашао партнера Железари, и да и даље има воде у коповима".

"Могу да поручим – Вучић је пронашао најбољег партнера Железари, на коповима нема никакве воде, а 'Београд на води' се реализује. А ти људи су и даље уредници на јавном сервису. Нема потребе да се руше и нећемо никога да линчујемо испред РТС-а, али ћемо народу да говоримо истину и да се обрачунавамо са неистином. Ви који хоћете да бијете и крадете слике, све вам је дозвољено, а не и то. Да ме смените можете, и то је ситница, заокружите оловком, а да бијете и крадете – то време је прошло", закључио је председник Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво