Триван: Србија ће користи искуства ЕУ из екологије

Србија је на путу да стање животне средине доведе на одговарајући ниво, а то ће у наредном периоду радити повећаним бројем инспектора и коришћењем искустава организација ЕУ задужених за ту област, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван.

Једна од тих организација је Одбор мреже ЕУ за спровођење и примену права животне средине (ИМПЕЛ), чији представници су се данас у Београду састали са представницима српског министарства.

"Веома је важно што је Србија постала чланица ИМПЕЛ-а, јер нема напретка у области животне средине уколико се не искотисте искуства, средства и технике организација које се баве животном средином, нарочито када је у питању надзор и предострожност", поручио је Триван уочи састанка са представницима Одбора.

Он је објаснио да је инспекција један од најважнијих алата у области заштите животне средине и да у тој области Србија има премало капацитета, што је неопходно променити.

Управо због тога, Триван каже да ће се у наредном перидоду, кроз могућност коју је то министарство добило од владе, запослити 180 људи, од чега део и у Инспекцији за заштиту животне средине.

"Услови за запошљавање јесу формално створени, а када ће се то десити зависи од стања у буџету. Пре свега ћемо попуњавати радна места у инспекцији".

Министар је рекао и да казнена политика свакако мора да буде оштрија, али и да надлежни органи казне примењују јер су се, каже, дешавали чести пропусти.

"Последњи догађаји, а посебно они у Обреновцу, говоре да су људи који чине злочине против животне средине добили готово максималне казне. Постоји већи степен разумевања и уверен сам да ће се са тим наставити", подвукао је Триван.

Упитан какво да ли можемо да очекујемо сличну казнену политику и код загађивања река, министар је рекао да сви знамо у каквом стању су наше воде, и да је кључно решење улагање у изградњу капацитета за прераду отпадних вода.

"Нисмо најгори у региону али се понашамо као да јесмо. Кључни циљ је да се тај капацитет, у који би требало уложити пет милијарди евра, изгради. Све остало су споредна решења", рекао је Триван и додао да се морају стимулисати и грађани да не загађују животну средину.

Шеф ИМПЕЛ-а Крис Диjкенс рекао је да је задовољан што је Србија још 2016. године постала чланица тог тела, а да ће они на данашњем састанку настојати да боље упознају стање животне средине у нашој земљи и направе заједничке планове за будућност.

"Треба да научимо и сазнамо шта су у Србији највећи проблеми од заједничког интереса и где можемо да пружимо помоћ, али и разменимо мишљења", рекао је Дикенс.

Он је навео да велики број земаља сада поставља као приоритет заштиту животне средине, јер је штета од загађења у Европи и до 50 милијарди евра.

Такође, Диjкенс је рекао да је важно поставити стандарде када је еколошка инспекција у питању, што је, каже, уочио и као приоритет нашег министарства.

ИМПЕЛ је европска мрежа за спровођење закона из области заштите животне средине, која има традицију од 25 година и 36 земаља чланица.

Њена мисија је да подржи примену свих закона на пољу права животне средине у ЕУ, да подршку свим организацијама на пољу издавања дозвола...

Шеф ИМПЕЛ-а рекао је и да та организација настоји да све законе који се покажу лоши у пракси измени, а да у сарадњи са Мрежом тужилаца успостави једнаке казне за прекршаје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво