Радојичић: Радохоличар сам, делим судбину Београђана и радићу за њих

Све што утиче на побољшање квалитета живота Београђана, пре свега унапређење саобраћаја, здравствене неге, лечења, али и борба за нове инвестиције, радна места, одговорна финансијска политика биће у фокусу градске власти, најављује градоначелник Београда Зоран Радојичић у интервјуу за "Танјуг".

Непуних месец дана након што је изабран за првог човека града, Зоран Радојичић каже да је радохоличар и да се осећа добро пред новим изазовом, а да би волео буде запамћен по резултатима и као човек из народа, који дели судбину грађана Београда.

"Као и грађани, и ја мисим да су велики проблем градски саобраћај и гужве које постоје у граду. Тај проблем је дугогодишњи, 30-огодишњи, и мора се решити у наредном периоду", указао је градоначелник. 

Дугорочно решење је метро, чија је изградња у плану, подсећа, уз констатацију да се у међувремену морају донети и нека краткорочна решења.

"То су ствари које се директно одражавају на квалитет живота грађана и што се тога тиче, немам дилему да тај проблем треба решити", каже градоначелник.

Као важан пројекат, наводи и завршетак обилазнице око Београда, с обзиром да је престоница један од ретких градова у којем транзитни, најважнији пут у овом делу Балкана и Европе, пролази малтене кроз центар града,али и наставак претходне политике - силазак Београда на реке.

"Многе ствари које желимо да развијамо су интересантне и у фокусу су Европске уније и то је добар основ и правац где можемо наћи новац. Истовремено, постојеће инвестиције покрећу нова улагања, тако да ћемо на та два начина имати довољно новца да остваримо пројекте које желимо", рекао је Радојичић. 

Он подсећа да је ће убудуће инвеститори који улажу 50 милиона евра по пројекту моћи да рачунају на помоћ радне групе, коју ће именовати градоначелник, а која ће им помоћи да брже реализају инвестиције и лакше реше евентуалне проблеме.

"То је значајна мера која ће мотивисати инвеститоре да улажу у Београд, с обзиром да ће им са те стране реализација пројеката бити олакшана", рекао је Радојичић.

"Волео бих да останем запамћен по конкретним резултатима" 

Када је реч о даљем унапређењу здравствене заштите у Београду, градоначелник је рекао да је то, пре свега у домену Министарства здравља, које, каже, на томе ради на добар начин и има континуитет у решавању проблема. 

"Ја сам ту да са позиције градоначелника помогнем у оном сегменту где град има надлежност, да унапредимо ствари", рекао је Радојичић.

На питање по чему би волео да остане запамћен, одговорио је - по конкретним резултатима.

Како каже, политичке позиције често су изазовне и воде човека да направи малу дистанцу у односу са људима, али ће се он трудити да то не уради и волео би да остане упамћено да је у томе и успео.

Конкретних пројеката ће бити и они ће бити резултат рада тимова, сигуран је градоначелник.

"Шалим се са сарадницима да ће бити запамћено да је Народни музеј реконструисан и отворен у време кад сам ја био градоначелник, иако никакав допринос нисам дао... Није то најважније, важно је да буде урађено много добрих ствари и бићу поносан на све што буде урађено", истакао је Радојичић.

Наглашава да су његовом тиму углавном нови, млади људи са којима се саветује када је реч о правним, економским питањима, пројектима, визији града.

"Тим је у формирању и то ће бити стални процеш - од тога ко ће у њему бити до тога како ће да функционише", каже Радојичић, а на питање ко су људи који га саветују, кроз смех је додао да су "анонимни, као и он".

"Не слажем се са тим да нисам прави избор" 

Никоме се још није "захвалио на сарадњи", јер, како каже, жели да свим људима који су били у Граду да шансу да њихови резултати буду оно што ће одлучити - хоће ли наставити сарадњу или ће је евентуаално прекинути.

Професионално доказан, али у области медицине, не слаже се са примедбама дела јавности да није прави човек за место градоначелника и одговара да је он човек који зна проблеме обичног човека, има добре намере и жели да се проблеми реше.

"Тражим начин како ћемо да дођемо до тих резултата, зато и ангажујем тим. Полазећи од тога, мислим да сам човек који може то да уради и не слажем се са тим да нисам прави избор", каже Радојичић.

На питање да ли се лично осећа добро у новој улози, каже да је радохоличар и да се увек осећа добро када има изазов и потребу да реши неки проблем.

Променио је више адреса у граду на којима је живео, нема омиљени део града, али ужива у природи, па су, каже, места поред река и Кошутњак неки од делова града које воли.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво