Отворена поглавља 13 и 33 у преговорима са ЕУ

Србија је у Луксембургу, на међувладиној конференцији, отворила још два поглавља у преговорима са Европском унијом, поглавље 33 о финансијским и буџетским одредбама и поглавље 13 о рибарству.

Са два нова поглавља, Србија има 14 отворених поглавља од којих су два привремено затворена.

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији предводила је министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић. Европску комисију представљао је комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан, а испред Савета ЕУ присутна је била шефица бугарске дипломатије Екатарина Захаријева.

Јадранка Јоксимовић је истакла да је несумњиво да је Србија посвећена бољој будућности наших грађана и чланству у ЕУ.

Министарка је, на конференцији за новинаре, рекла да је јасно да је Србија, уз све тешкоће које постоје у ЕУ, које видимо и у региону, где показујемо да желимо да превазиђемо терет прошлости, као и тешко спровођење унутрашњих рефоми, посвећена свом стартешком циљу.

Према њеним речима, неопходна је синергија, и потребно је да сарађујемо као партнери у испуњавању нашег дела обавеза, као и да добијемо охрабрење из ЕУ.

"Најлакше је слати негативне поруке, бити негативан и добијати краткорочне негативне поене. Међутим, сваки мали корак, колико он био мали, али сталан, води до великог циља", поручила је министарка Јоксимовић.

Она је указала да су некада околности, као сада у ЕУ, такве да су друге теме на дневном реду које не стављају у фокус проширење.

Оценила је да је Србија на прави начин искористила напоре Бугарске да у фокус ЕУ врати Западни Балкан и проширење, те да је битно да останемо позитивни, вредни, посвећени реформама.

"Околности ће нам некада ићи на руку па ћемо отварати више поглавља. Важно је да не преовладава фрустрација, већ стратешки циљ", подвукла је Јоксимовићева.

Навела је да се Србија данас отворила два важна и конретна поглавља.

"Посебно поглавље 33 које нас спрема да у будућности на прави начин учествујемо у европском буџету и истовремено да будемо корисници фондова када постанемо чланица. Зато сада радимо на јачању административних капацитета да можемо на прави начин то да урадимо, да будемо фунцконални члан ЕУ", објаснила је Јоксимовићева.

Осврнула се на изјаву европског комесара Јоханеса Хана који је изнео став да поглавље о рибарству није толико важно за земље које не излазе на море, додајући да у Србији има све више људи који се баве рибарством и све је више рибњака.

"Нама је важно да уредимо на прави начин квалитет и регулишемо производњу у овој области, да будемо конкурентни на тржишту региона и ЕУ, као и да можемо да користимо фондове доступне за обнављање аквакултура", додала је она.

Рекла је да Србија интензивно ради на преговарачким позицијама за додатна поглавља.

Када је реч о владавини права, указала је да су реформе у овој области од суштинског значаја за друштво, јер мењају поглед на све.

Јоксимовићева је рекла да је сет амандмана које је Србија послала Венецијанској комисији добио позитивно мишљење, и да ће, када стигне формално одговор мишљења, коментари и сугестије бити усвојене и имплементиране, те да ће се ићи даље у дебату јер је важно да се у то укључи друштво.

Пренела је и да је припрема медијске стратегије поново покренута уз активно учешће мисије ОЕБС-а у Србији, што ће дати додатну вредност процесу.

"Мислим да ће бити довољно елемената у наредних шест месеци, током председавања Аустрије ЕУ, која је такође Западни Балкан ставила међу своје приоритете, да Србија до краја године отвори и друга поглавља за које смо технички спремни", нагласила је Јоксимовићева.

Хан: Даљи напредак Србије 

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан истакао је да отварање даља два поглавља представља даљи напредак Србије ка чланству у ЕУ.

Он је указао да је ЕУ ове године уложила много у приближавање земаља Западног Балкана, подсећајући на стратегију проширења, као и Самит у Софији, те додао да је данашња међувладина конференција даља демонстрација да је европска перспектива Србије реална.

"Били смо у могућности да отворимо даља поглавља јер смо уочили значајан напредак", констатовао је Хан.

Говорећи и поглављу 13 рекао је да може да потврди да је српска риба одлична и позвао грађане ЕУ да је пробају у Србији.

Рекао је да је разговарано о три даља поглавља, али да даљи напредак зависи од напретка у области владавине права и од нормализације односа са Приштином.

"Србија мора да убрза реформе у области владавине права", затражио је Хан.

Исто тако позвао је Србију да усагласи визну политику, која се, према његовим речима, удаљава од оне ЕУ.

"Отварање даљих поглавља се може постићи само ако има напретка у владавини права и нормализацији односа са Приштином. Србија је посвећена напретку у владавини права и уверен сам да ће током председавања Аустрије доћи до отварања нових поглавља у овој години", рекао је Хан.

"ЕУ показала посвећеност ширењу" 

Потпредседница бугарске владе и министарка за правосудну реформу и спољне послове Екатерина Захариева истакла је да је данашњом међувладином конференцијом ЕУ показала још једном своју посвећеност ширењу на основу заслуга и фер услова.

Подсетила је да је Бугарска ставила ширење ЕУ на Западни Балкан као приоритет свог председавања, додајући да је обновљена европска перспектива изнета пре 15 година у Солуну.

Отварање још два поглавља, према њеним речима, представља велики корак напред у приступном процесу Србије.

Рекла је да ће ЕУ наставити да прати напредак Србије у владавини права и у вези нормализације односа са Приштином.

Похвалила је министарку Јоксимовић и њену посвећеност путу Србије ка ЕУ, изразивши уверење да због тога нема сумње да ће приступни процес бити настављен у добром правцу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво