Вучић за РТС: Договорено да се сви проблеми решавају у миру

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да је са косовским председником Хашимом Тачијем у Бриселу отворено разговарао о многим питањима. Договорено да сви проблеми морају да се реше у миру, поштујући једни друге и гарантујући безбедности и сигурност грађана, поручује Вучић.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је на састанку у Бриселу са Тачијем разговарао o томе да се усредсредимо на дијалог, да покажемо да можемо да разговарамо и да решавамо отворене проблеме.

"Отворено смо разговарали о многим питањима, нисам претерани оптимиста али смо та питања отворили. Не желим да улазим у детаље јер би то можда могло да поквари позицију Приштине, поправи нашу и обрнуто", рекао је Вучић.

Додао је да је договорено оно што је врло важно за Србе на КиМ и то ће, каже, обе стране поштовати – да сви проблеми морају да се реше у миру, поштујући једни друге и гарантујући безбедности и сигурност грађана.  

То је, каже, врло важна порука за све грађане Србије јер, напомиње, постоје питања на која ми немамо одговоре.

"Поставило би се питање шта ако неко у току лета крене да заузима север Косова. Шта би ту био наш одговор? Да ли би наш одговор био војни или да имамо још једну 'Олују' или 'Бљесак'?", нагласио је председник.

Вучић је истакао да је договорено да ће се дијалог интензификовати.

"Долазиће представници Европе у Београд, и када их видите и када их не видите, долазићемо и ми чешће у Брисел", навео је председник.

Напомиње да су људи из ЕУ данас током разговора били "веома коректни и потрудили се да на рационалан начин усмере дијалог у будућности".

"У наредном периоду обраћање нацији" 

Председник Вучић је истакао да ће се у наредном периоду обратити нацији "без питања и одговора, већ директно у камеру на националној телевизији" и то када, додаје, буде видео да ли имамо некакву шансу да направимо неку врсту компромисног решења, које, истиче, неће да потписује.

"Са тим ћемо ићи пред народ, па ће народ рећи да ли то жели или не жели. Нико не треба да се плаши самовлашћа, доношења одлука без подршке народа ако то уопште буде било могуће", истакао је Вучић.

Одговарајући на питање када ће се обратити нацији, Вучић је рекао да то не може са сигурношћу да каже.

То ће бити онда када, истиче, у глави буде имао слику шта је то што је могуће "ако је то уопште могуће".

И ако не буде могуће, обратићу се људима да па ћу рећи људима зашто нисмо могли да доћемо до било каквог компромисног решења, каже Вучић. 

Према његовим речима, компромисно решење ће бити свакако значајно за нас пошто данас немамо ништа.

"А то ништа смо добили 1999, 2004, 2008, а онда смо то потврдили 2010. и 2011. Боримо се да имамо нешто а не ништа. Ако неко каже да може боље и да може више, онда, ко бога вас молим, узмите то одмах, само немојте да држите придике онима који нешто раде зато што се вама не ради ништа", напоменуо је Вучић.

Морамо, како каже, да пронађемо решење које је рационално и које одговара грађанима Србије али које ће указивати респект и према другој страни.

"Тако ћу наставити да радим без обзира на све те кибицере и фолиранте који никада ништа нису радили и који су гледали шта ће коме да замере и баш их брига да ли се неко бори и мучи. Наше је да сачувамо мир и да пронаћемо најбоље могуће решење и да извучемо нешто ни из чега што нам је остављено. То смо радили данас и убудуће", истакао је председник. 

"Треба нам политика одговорнија од оне деведесетих" 

Политика Србије, истиче Вучић, мора да буде много одговорнија од политике која је била и деведесетих и двехиљадитих година.

"Ми морамо да сачувамо народ на његовим огњиштима, али истовремено не смемо да допустимо да му се догоди трагедија која му се у то време дешавала", истакао је председник.

Напоменуо је да увек постоје људи који никад нису задовољни, те да вам се, каже, понекад чини да радите најтежи Сизифов посао док сви нормални људи одмарају.

"Ви морате да имате тешке разговоре, за то сте изабрани, али ће зато они који су шовинисти имати примедбу и рећи да сте издали нечије интересе, а притом не знате шта сте то издали јер смо све то већ одавно изгубили, а трудите се да нешто вратите у игру. Ту су и они други из тзв. грађанског дела који кажу да је све то фолирање, да је то све бедно и јадно и да се нигде не стиже. Стиже се. Бар смо обезбедили мир за наш народ и да нико не гине и то је велика и важна тековина", нагласио је председник.

Одговарајући на питање о евентуалним роковима за постизање споразума, Вучић каже да није питање рокова већ питање интереса света.

За било какав компромис, указује, морате да имате укључене све велике силе и то "ако будемо могли да дођемо до компромиса и ако се српски и албански народ сагласе са компромисом". 

"То нико не може да изведе без болних ствари и за један и за други народ, али и без добрих ствари. Ако то будемо у стању да урадимо, то ће бити добар резултат", каже Вучић. 

Председник је захвалио грађанима Србије који пружају подршку свим људима који напорно раде да сачувају наш живаљ на КиМ, Србију и наше националне и државне интересе. 

број коментара 21 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. јун 2018, 09:18) - Smederevac [нерегистровани]

Bitno je da Vulin kupuje migove!!!.

Ćemu to ???.
A ljudi iz EU su bili vrlo korektni,
Kaze AV.
Kao i dosad

(понедељак, 25. јун 2018, 08:46) - anonymous [нерегистровани]

Mir

Kako smo mi to obezbedili mir i da niko ne gine kad je ubijen Oliver Ivanovic? Kad ne prodje ni jedna nedelja a da se ne desi neki novi napad, kamenovanje, zastrasivanje?

(понедељак, 25. јун 2018, 07:53) - anonymous [нерегистровани]

Mir

Nije mi jasno kakva je to EU u kojoj pregovaramo o Kosovu, a kojoj ne smeta to da se nasilje prema Srbima podrazumeva, pa je mir nesto sto su se dogovorili. Sramotno, jadno i tuzno.

(понедељак, 25. јун 2018, 07:50) - Marko S. [нерегистровани]

Nemate odgovor?

A zajednica srpskih opstina? O cemu ima da se pregovvara ako se ovo izbegava? Jel moze odgovor ovom gladnom i napacenom narodu?

(понедељак, 25. јун 2018, 06:56) - anonymous [нерегистровани]

Нема признања

Све је боље од признања. Признање би, не дај Боже да до њега икад дође, убило српски народ у суштину суштине његовог бића.

(понедељак, 25. јун 2018, 06:30) - anonymous Lala [нерегистровани]

Samo me interesuje

šta je sa dogovorenim od pre pet godina ?

(понедељак, 25. јун 2018, 04:09) - Neša [нерегистровани]

Ah...

"Ćujte Srbi! Čuvajte se sebe."

(понедељак, 25. јун 2018, 01:55) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Naravno da c se desiti oluja jer nas predsednik ne zeli da ratuje!Ne zelim ni ja ali ja nedam pedalj svoje zemlje!I svaka zemlja se brani vojskm koju ima!!!!

(понедељак, 25. јун 2018, 00:28) - anonymous [нерегистровани]

Re: Света српска земља

Сваку вашу реч потписујем, јер комплетно делим ваше мишљење, а верујем и многи други Срби!

(недеља, 24. јун 2018, 23:49) - Јованка [нерегистровани]

Света српска земља

Ја живим за дан да се Срби и Србија врати на своје окупирано Косово и Метохију. Међу брда и планине, међу манастире и реке, међу наше најближе који тамо леже сахрањени вековима, и они захедно са нама чувају нашу свету земљу. Све мање од тога не прихватам.
Нећемо се ми одрицати нашег наслеђа, завета предака и суштине нас самих само зато сто неко прети, лаже и уцењује, каква год да је сила у питању и одакле год.