Вучић: Почетком 2019. имаћемо најснажнију армију у региону

Грађани Србије ускоро ће моћи да виде колико нам је војска снажнија, јача и боља него што је била раније, рекао је председник Србије Александар Вучић после обиласка Интерната Војне гимназије. Држава улаже и наставиће да улаже у војску, поручио је Вучић.

Већ почетком наредне године имаћемо најснажнију армију у региону, рекао је председник Александар Вучић.

"Четрдесет осам година ништа нисмо мењали на овом објекту и то је велика грешка и народа и државе да се ништа не обнавља. Данас сте могли да видите прву фазу и смештај који је на веома високом нивоу", рекао је Вучић.

Како је навео, до сада су у прву фазу уложена 32 милиона динара, али је дошло боље време.

"Видео сам нове, младе људе и дошао сам да позовем људе из Србије, посебно са југа Србије да дођу зато што их чека добра будућност у Војсци Србије", рекао је Вучић.

Додао је да ће грађани Србије ускоро моћи да виде колико нам је војска снажнија, јача и боља него што је била раније.

"Желим да све наше објекте обновимо и да изгледа неупоредиво боље него што је до сада", рекао је председник Србије.

Председник је истакао да данас улажемо много више у Војску Србије. Како каже, војни буџет могао би да буде више од милијарду.

"Нисам случајно рекао, већ следеће године моћи ћете да видите да не постоји снажнија армија од наше у региону. Али имамо неколико проблема. Треба нам много више војника. Највише проблема је због примања, и њих ћемо повећавати. Најмање проблема имамо на југу Србије", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је проблем и то што нам је техника застарела, и када будемо спремнији да прихватимо ново наоружање.

"Морамо и однос према војницима и полицајцима да променимо. Без њих нећемо имати ни мир ни стабилност. Желимо војнике и официре у униформама. Она са собом носи част, морал, озбиљност и дисциплину", рекао је председник. 

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић обишао је реновиране ученичке собе, читаоницу и друге просторије Интерната Војне гимназије, чија је обнова завршена пре десетак дана. 

Војни буџет годишње преко милијарду евра

Председник Вучић изјавио је да се у Војску Србије у последње три године улаже много више него што је војни буџет од 650 милиона евра, те да буџет за Војску на годишњем нивоу буде око милијарду евра и више и користи се пре свега за модернизацију војске.

"Ми данас улажемо много више, није наш буџет војни свега 650 милиона као што пише, зато што ми из других извора издвојимо још 350 милиона додатних, те рачунајте да нам је војни буџет милијарду или преко милијарду", казао је Вучић у изјави новинарима након што је обишао Војну гимназију.

Додао је да се последње три године троши много више новца од онога што пише у буџету, али да то не угрожава буџет, већ се троше текуће буџетске резерве, новац из суфицита, те да је највећи део тог новца искоришћен за модернизацију војске.

"Ми до јуче нисмо имали ни једну једину летелицу - ловца. Почетком следеће године ми ћемо имати 14 најмодернијих мигова четврте генерације, није пета генерација, али најмодернији ловци четврте генерације", казао је Вучић и додао да ће Војска Србије имати хеликоптере Х- 145 купљене од Немаца и Француза, те да су купљена два Ми-17 од Руса, а да се купује још хеликоптера од Руса и борбених и транспортних.

"То за земљу нашег обима, наше територије и броја становника није мало, мало је у односу на Израел, али није мало у односу на друге земље. Од земаља сличних људских и територијалних капацитета и потенцијала у региону, не постоје снажније армије од наше", истакао је Вучић.

Навео је да постоји више проблема, те да је један од њих људски потенцијал и додао да се мора имати много више деце која ће да уче у Војној гимназији и на Војној академији, много више војника.

Када је у питању људски потенцијал, како је рекао, најмање проблема има на југу Србије, а највише је проблема због ниских примања и то у Војводини и Београду, а тај проблем ће решити побољшање стандарда војника. 

"Под два имамо проблем да је наша техника прилично застарела, није обнављана деценијама, и даље робујемо старим системима и тешко прихватамо ново наоружање и то због процедура", навео је председник и додао да је потребно променити однос према полицајцимја и војницима у друштву, јер без њих не бисмо имали ни мир, ни стабилност.

"Зато сам рекао да желим да видим што већи број њих у униформама, да се тога не стиде и да се тиме поносе, ако буде требало даваћемо и додатне бонусе, јер ће се због тога и грађани на улицама осећати сигурније", казао је Вучић.

Истакао је да је процес модернизације армије процес од 10 година, те да ће за 10 година грађани моћи да виде веома респектабилну и снажну армију, која данас није слаба, али је потребно да буде јача.

Говорећи о још увек нереновираној згради Министарства одбране, Вучић је казао да је тешко било шта извести по том питању, јер када је, каже, био пронађен и инвеститор, рекли су му да хоће да прикрије НАТО злочине, иако је он први који је почео да обележава великим манифестацијама почетак агересије.

"Наша имовина је прецењена и војску много кошта чување објеката који ничему не служе, али не вреди, то је потреба да се сачува на наше име. Не треба тако, дајте неком ко ће то моћи да искористи, не причајте ми глупости да касарна у Неготину кошта 19 милиона евра, ништа тамо не вреди 19 милиона евра", казао је Вучић.

Додао је да су се неке ствари у Војсци промениле, али да мора још доста тога да се мења.

"Волео бих када би војска дала имовину која јој не треба, а да ничим не оштети своје војне капацитете, потенцијале, одбрамбене потенцијале пре свега", закључио је Вучић.

Председник Вучић обишао је реновиране ученичке собе, читаоницу и друге просторије Интерната Војне гимназије, чија је обнова завршена пре десетак дана. 

Радови су почели у фебруару, а тада је министар одбране Александар Вулин рекао да је за прву фазу обнове издвојено више 30 милиона динара.

У приземљу интерната, од 12. фебруара до 31. маја, замењене су подне плоче на свих 20 ученичких соба, замењени су сви прозори и врата и стављен ламинат.

Такође, замењени су унутрашњи и спољашњи ормани, укупно њих 160, реализовани молерско-фарбарски радови и замењена електро инсталација у ученичким собама, ходницима, читаоници и соби за посете.

Грб Војне гимназије израђен од подне керамике уграђен је у под ходника, на улазу у интернат.

Уз то, израђено је и постављено 80 нових ученичких столова и столица, а у изради се налази 80 кревета за ученике, који ће бити достављени у наредном периоду.

Реновирана је соба за посете где је израђен нов намештај, замењени прозори и врата, уведен АДСЛ прикључак на коме је прикључено пет рачунара и стављен телевизор.

У читаоници су уграђени нови радни столови са столицама, ламинат и уведени интернет прикључци, а на улазу у интернат адаптиране су степенице и пријавница, као и фасада пријавнице.

Реновирани су мокри чворови, а адаптирана је чајна кухиња. Наставак истих радова планиран је и на осталим спратовима у Интернату Војне гимназије.

У интернату има места за 516 ученике Војне гимназије и Средње стручне војне школе.

Са председником Вучићем Интернат гимназије је обишао министар одбране Александар Вулин.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво