Синиша Мали за РТС: Водићу рачуна о сваком динару

Новоизабрани министар финансија Синиша Мали каже за РТС да има велике планове за Србију и додаје да му је највећи изазов на новој функцији да привредни раст буде што виши.

Синиша Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да му је један од планова да одржи макроекономску стабилност те да се удео јавног дуга у БДП-у смањи испод 50 одсто.

Каже да је ступање на функцију министра финансија другачија врста изазова него ступање на место градоначелника Београда, јер је финансијска ситуација тада у Београду била другачија него финансијска ситуација у Србији данас.

"Као градоначелник наследио сам рекордни дуг Београда, милијарду и двеста милиона, рекордан дефицит од 20 одсто. У протекле четири године смо се добро носили са тим, буџет града је стабилизован. Република има другачије тренутно стање – наше јавне финансије су стабилизоване, три године уназад имамо суфицит, учешће јавног дуга нам је испод 60 одсто, а било је преко 70 пре неколико година", напомиње Maли, кога је раније данас Скупштина изабрала за новог министра финансија.

Синиша Мали каже да, "уз све дужно поштовање према претходницима", посао министра финансија није да сачува државну касу, већ да је увећа како бисмо, додаје, деци обезбедили бољу будућност.

Циљ је, истиче, да буџет буде што већи.

"Највећи изазов ми је да стопа економског раста буде што виша. Сјајна је вест за грађане Србије стопа од 4,5 одсто, желимо да тако буде и надаље. Желим нове километре ауто-путева, нове фабрике, да смањујемо незапосленост. Хоћу да се борим за свако ново радно место. Моја дужност ће бити да обезбедим новац за све то у буџету. Све се мери тиме колико је животни стандард већи", наглашава министар.

Указује да има места за повећање плата у јавном сектору захваљујући, како каже, одговорној политици вођеној у претходном периоду.

"Мислим да је фер да они који су поднели терет реформи виде корист од реформи. Председник Вучић је најавио укидање Закона о привременом умањивању пензија, као и повећање пензија за оне који примају испод 25.000 динара. У наредних неколико месеци очекује нас разговор са ММФ-ом о повећању плата", наводи министар финансија. 

Одговарајући на питање како се носи са критикама опозиције, Мали је рекао да му оне уопште не сметају.

"Када бих се бавио критикама, не бих радио овај посао, за који сам плаћен. На критике ћу одговарати резултатима рада. Грађани Београда су рекли шта мисле о тим критикама на изборима у Београду. Са истим жаром бавићу се и Србијом и проблемима Србије. Ова земља треба да буде земља у којој ће наша деца остварити своје снове, а не да путују у 'неке Аустралије'", истиче Мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво