У Србији у недељу избори

У Србиjи je у тoку избoрнa тишинa кoja ћe трajaти дo зaтвaрaњa бирaчких мeстa у нeдeљу, 11. мaja, у 20 чaсoвa.

Србија сутра излази на биралишта. Гласа се за нову републичку, покрајинску и локалну власт. За улазак у републички парламент надмећу се 22 изборне листе, од којих је десет мањинских. Право гласа има 6.749.688 бирача.

Дијаспора у Канади, САД, Великој Британији и Португалу гласала је данас.

Дан пред гласање, у изборној тишини, при крају су и последње припреме за отварање бирачких места. У Србији која је једна изборна јединица, има их укупно 8.682, биће отворена у недељу од 7 до 20 часова. Овога пута, 157 посебних бирачких места у централној Србији биће на услузи гласачима који су интерно расељени са Косова и Метохије. У јужној покрајини подељена су и последња решења за сутрашњи рад бирачких одбора.

За 250 посланика републичког парламента конкурише око 3000 кандидата. У недељу се бира и 120 посланика Скупштине Војводине, а истовремено и одборници у 24 скупштине градова и 150 скупштина општина. Пред бирачима ће бити више кутија и више гласачких листића.

Нови сазив скупштине Србије и локалну власт изабраћемо у једном кругу. Међутим, Војвођани ће на покрајинску власт чекати још две недеље, јер комбиновани изборни систем предвиђа други круг гласања. Наша дијаспора гласа у 40 земаља широм света. Право гласа оствариће војници, али и они који служе затворске казне.

Републичка изборна комисија коначне резултате гласања треба да сабере до 15. маја у 20 сати. Прелиминарне резултате знаћемо и раније.

Ванредне парламентарне изборе надгледаће 12 домаћих и страних организација. РИК је акредитовала представнике ЦЕСИДа, ОЕБС-а, Парламентарне скупштине Савета Европе, Руске думе и других институција и амбасада. Још се пријављују и страни извештачи.

Евровизијску трасу резервисале су све главне светске телевизијске куће СКY, ББС, Ал џазира, медији из земаља бившег совјетског савеза, из Шпаније, Баскије, и све земље региона.

Подсетимо да се на изборе не може без личне карте, пасоша, или бар возачке дозволе, јер свако мора да потврди свој идентитет. Гласа се лично и тајно. Ту је и већ уобичајени систем провере УВ лампама да не промакне бирач који се већ негде изјаснио.

У расподели мандата у Скупштини учествују само оне изборне листе које су добиле најмање пет одсто гласова од укупног броја гласова бирача који су гласали у изборној јединици. Политичке странке мањина учествују у расподели мандата и када добију мање од пет одсто гласова.

Законски рокови кажу да нови скупштински сазив треба да добијемо најкасније до половине јуна, односно најкасније 30 дана, од дана проглашења коначних резултата. Последњи рок за избор нове владе је средина септембра.

За изборе бесплатан превоз на железници

Јавно предузеће Железнице Србије организује бесплатан превоз грађана од суботе у 12 сати до недеље у поноћ, како би се лакше остварило бирачако право на сутрашњим парламентарним и локалним изборима у Србији.

А управа Фармацеутског факултета Универзитета у Београду одложила је колоквијуме који су раније били заказани за недељу, дан одржавања избора у Србији. Тиме је факултет изашао у сусрет студентима из унутрашњости који желе да остваре бирачко право и изађу на гласање.

Међутим, на београдском Електротехничком факултету испити и колоквијуми нису одложени, јер како тврде у управи, за то немају могућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво