Вучић за РТС о Сирији: Ово је за нас болно подсећање, не треба да се мешамо

Председник Србије Александар Вучић је коментаришући нападе САД, Велике Британије и Француске у Сирији рекао да то за нас представља болно подсећање на период кроз који смо прошли. Ми смо мала земља, не треба да се мешамо, рекао је Вучић за РТС.

Током ноћи САД, Велика Британија и Француска су спровеле ваздушне нападе на циљеве у Сирији. "За све нас који смо старији од 18, 19 година ово представља болно подсећање на период кроз који смо прошли", рекао је председник Србије Александар Вучић за РТС.

Истакао је да је Србија мала земља и да у игри великих сила не треба да се меша, али да је свима јасно шта грађани Србије осећају.

Напад је, рекао је председник, показао неколико ствари.

"Политика војне неутралности, политика у којој се уздате 'у се, и у своје кљусе', је једина политика коју можемо да водимо јер политика 'бити на страни јачег', не мора да значи да смо на страни морала и правде", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је политика коју је Србија установила о војној неутралности таква да разумемо своје место у свету.

"Ми смо мала земља, бројчано мали народ, морамо са свима да разговарамо и да покушамо да имамо партнерски и, с ким је могуће, пријатељски однос, да чувамо своју земљу и избегавамо сваку могућност за овакав сценарио, не само у нашој земљи него и у региону", рекао је Вучић.

Председник је истакао и да удари који су синоћ спроведени показују и да живимо у свету који је прожет страховитим сукобима и да се због војних и политичких интереса зачас могу створити кризна жаришта.

"Такву атмосферу нисмо имали од Другог светског рата, иако мене много више подсећа на атмосферу пред Први светски рат. Не тврдим да ће било шта од тога бити јер су интереси и разорна моћ свих страна ужасно велики. Наше је да извучемо поуке и земљу позиционирамо на добар начин, да обезбедимо сигурност за наше грађане и на томе радимо сваког дана", каже председник Србије.

Додаје да све што се данас дешава показује колико је важно да разумемо да мир и стабилност нису нешто што је заувек дато.

"Један дан ратовања може да вас врати десетине година уназад", рекао је Вучић.

Наводи да је Србија опредељена за мир и стабилност. 

"Имамо у послењих 25 година највећи тренд раста, али не можемо да се вратимо на 1989. годину када је у питању БДП, што показује колико смо година враћени уназад, не само својом кривицом, али и неразумевањем светских прилика и свега што се око нас дешава. Важно је показати опрез, смиреност и одговорност и чини ми се да људи данас много боље разумеју моје речи од јуче, а које су могли да чују и од канцеларке Ангеле Меркел, а то је – мир и стабилност готово по сваку цену", поручио је председник.

"Кина и Немачка воде мудру политику"

Одговарајући на питање како ће напади утицати на пажњу САД и Европе на регион, Вучић је цитирао речи бугарског премијера Бојка Борисова.

"Имате пет места, једно је Јужна Кореја, једно Сирија, затим односи Грчке и Турске, а последња два на Балкану", рекао је председник Србије.

Наводи да је Кина мудром политиком пригрлила, притиснула, па опет пригрлила Ким Џонг Уна да би отерала опасност из своје близине.

"Очигледно су успели у томе, јер се понашају мудро и паметно", навео је Вучић.

Истакао је да и Немачка води мудру политику, али да је за нас важно да смо разумели како разарајуће могу бити последице било каквог сукоба.

"Док то не видите све је на причи и емоцијама. Важно је да инсистирамо на томе, да мир чувамо, земљу развијамо и да нам најбоље вести буду ЦТФ, фабрика у Панчеву или 'Сименс' у Крагујевцу, да се радујемо новим инвестицијама и бољем животу и да разумемо да не може да буде све по нашем, али да својом већом економском снагом и бољим позиционирањем обезбедимо да Србија има заслужено и поштовано место у свету", рекао је председник Србије.

"Важно да јачамо своју армију"

Вучић је захвалио Србима на Космету што није дошло до сукоба 26. марта.

"Један метак да је опалио ко зна како би се све завршило. Захваљујем Србима што до тога није дошло али то показује колико је све крхко и захтева рада и енергије. Задовољан сам што смо успели брзо да разговарамо са француским министром спољних послова и са Ангелом Меркел која је ствари на Балкану разумела и дефинисала боље него што бих ја могао", додаје председник Србије.

Каже да је важно да се настави са новим пројектима, са изградњом станова за – војску, полицију БИА.

"Морамо да будемо тихи и радимо на економском напретку али и да јачамо наше безбедносне снаге и армију, да будемо спремни себе да заштитимо а никога да не угрожавамо. На крају крајева, нико никога нигде неће да штити. Морамо да водимо паметну политику која ће да нас води у економски бољитак, али да увек знамо да можемо да будемо, ни криви ни дужни, нечија жртва за 20, 50 година и зато морамо да имамо модерну, брзу, способну и ефикасну армију", закључио је Вучић.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво