Вучић: Приштина нема право да оцењује уставност Бриселског споразума

Председник Александар Вучић рекао је да данас није до краја разјаснио са шефом делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем да ли се ЗСО формира у складу са косовским уставом, јер се, каже, не може лако одговорити на аргументе Београда.

Александар Вучић је одбацио тумачења појединаца у Србији, "заступника ЕУ", како је приметио, који су, каже, поједине чланове имплементационог плана из Бриселског споразума тумачили "онако како одговара албанској страни или како то само они виде, а да заиста појма немају".

Оспорио је и право косовског уставног суда да уопште оцењује и да тврди да принципи успостављања ЗСО нису усклађени са духом устава покрајине.

То, истиче, представља потпуно рушење Бриселског споразума и имплементационог плана.

"Апсолутно нигде не пише да они имају право да оцењују уставност акта који је усвојен у Бриселу", рекао је Вучић у Крагујевцу, где је присуствовао обележавању почетка радова на изградњи Индустријског комплекса "Мајнд парк".

Изнео је детаљну правну анализу овог питања, и указао најпре да обе стране, и Београд и Приштина, морају да ускладе своје правне прописе с Бриселским споразумом, а тек онда долази потврда уставних судова о Заједници српских општина.

"Не може се једноставно одговорити на наше аргументе"

Одговарајући на питање да ли је на састанку са Семом Фабрицијем разјаснио по чијим се правилима формира ЗСО, Вучић је кратко одговорио: "Па нисмо", а затим објаснио да је то тешко, јер се "не може једноставно одговорити на аргументе које ми изнесемо".

"Видим да они (ЕУ) имају заступнике у нашој земљи који су поједине чланове имплементационог плана из Бриселског споразума тумачили како одговара албанској страни или како то само они виде, а да заиста појма немају. Ми овде говоримо, када говоримо о првом споразуму, Бриселском споразуму, где је чланом 2 предвиђено да се ЗСО успоставља статутом и да ће правне гаранције за њено успостављање бити предвиђене позитивним прописима", навео је Вучић.

Наведеним прописом, а то је, како каже, прва тачка имплементационог споразума која гласи: "измене правних прописа", и у Београду и у Приштини морамо да уподобимо томе своје правне институте и свој правни поредак.

Тек на крају, додаје, уз опаску да то не пише у Бриселском споразуму, већ у имплементационом делу, долази све на преиспитивање, а то значи – када се све измени у складу са Бриселским споразумом и имплементационим планом.

"Онда долази потврда уставног суда Косова, који има само да потврди, а не да говори да ли је нешто негирано или да га зауставља раније или не. Ништа друго", објаснио је и додао да су све промашили и да им нигде не пише да имају право да говоре у овом тренутку, већ тек после измене правних прописа.

Каже, међутим, да и ту постоје два тумачења, да ли, кад је реч о Косову, да ли је реч о косовском закону о локалној самоуправи, што је, додаје, тврдила српска страна, или је реч о уопштеним косовским прописима.

Додаје такође да и када се говори о косовским прописима, говори се о будућим косовским прописима.

У противном, пита се шта смо уопште тражили у Бриселу ако је већ све у складу са данашњим косовским законима.

"Они то могу данас да оснују, шта им онда брани да оснују ЗСО ако је у складу са косовским уставом. Што им бране да то данас оснују, то је њихово право, било би нормално да то могу да ураде и ништа посебно не би добили, сва би права већ имали са косовским правним оквирима и косовским законодавством. Све они то знају, знају да сам ја у праву, знају они колико смо о томе већ говорили и причали", наводи Вучић.

Додаје да га не интересује шта причају незналице у Србији, "које се радују ваљда неуспеху Србије или нечему да Србија не може да добије добре ствари".

Напомиње и да је косовски закон узет у обзир, између осталог, зато што даје нека добра решења, а не због тога што би од почетка требало да буде усклађен са њиховим прописима.

Понавља да тек након измена прописа, што, подсећа, недвосмислено стоји у члану 2 имплементационог плана, тачке 1 и 2, које јасно говоре о томе, тек тада долази потврда уставних судова, али све мора да се симултано ради.

"Приштина мора да промени правни оквир"

Каже и да је српска страна предлагала Приштини да промени свој правни оквир усвајањем посебног свеобухватног закона, јер за сада није предвиђена у косовском правном систему могућност оснивања ЗСО.

Она, каже, не може да буде основана на основу данашњег правног оквира, већ мора да постоји нови правни оквир којим би то могли да направе.

Али, примећује, одлука њиховог уставног суда да принципи успостављања нису у потпуности усклађени са духом устава – представља потпуно рушење Бриселског споразума и имплементационог плана.

"Апсолутно нигде не пише да они имају право да оцењују уставност акта који је усвојен у Бриселу. Не може имати њихов устав већу правну снагу од Бриселског споразума, то је оно што је јасно. Нигде не пише да то може тако да буде. То је сваком правнику јасно, али и свакоме ко хоће логично да размишља, али шта да радите, ваљда је то некоме било нејасно", наводи Вучић.

"Неко их је споља натерао на поштовање Споразума"

Наводи, међутим, и да је за успостављање ЗСО од кључне важности именовање чланова и почетак рада управљачког тима, те напомиње да је битно што су се у Приштини "вратили поштовању Бриселског споразума".

"Сада су се вратили, погледајте у каквој тишини, не смеју то да кажу албанској јавности, неко их је натерао споља на поштовање Бриселског споразума", рекао је председник.

Нада се, додао је, да ће се тако и наставити, али да им ништа не верује "пошто ја знам да је њихова намера да никада суштински ЗСО не функционише".

"Ако стварно мисле да је било потребно да се преговара три, четири, пет година, а да би нам рекли да се то преговара да би могли да испуњавају своје обавеза и права из постојећег правног оквира из позитивних прописа, онда смо ми сви луди, а они који су то организовали су најлуђи. Ја бих рекао да то није случај. Ја бих рекао да сви добро знају да смо преговарали о томе зато што имамо различиту визуру, зато што ми не признајемо независност Косова", рекао је Вучић.

Они то, каже, доживљавају као свој државноправни оквир, због чега смо, додаје, морали и једни и други да мењамо правни оквир, "зато је то било питање компромиса".

"Шта ћете када неко од њих то не жели да чује, а и неки одавде то не желе да чују. Али добро, ускоро долази Могеринијева у Београд, долази Туск у Београд, па ћемо пред њима видети ко, како и на који начин тумачи. Није ми проблем да улазим у распаву са онима који су у томе учествовали и који о томе нешто знају. Ја са овим домаћим политичарима, који гледају да ураде нешто против своје земље и сопственог руководства, о њима не могу ништа да говорим", рекао је Вучић.

"Сâм позив Меркелове је значајан, неће бити лако"

Председник Вучић сматра да сâм позив немачке канцеларке Ангеле Меркел доста тога значи и понавља да је Немачка за Србију најважнији партнер.

Вучић је рекао да је "Ангела Меркел за нас најважнији партнер".

"То видите и овде у Крагујевцу, по 'Кромберг Шуберту' у Крушевцу, који ће запослити 2.000 људи... Ако то људи у Србији не разумеју, онда не знам шта бих рекао", рекао је Вучић.

Председник је истакао да ти разговори неће бити лаки и додао да стално размишља о томе шта и на који начин да каже Меркеловој, а у циљу да се позиција Србије унеколико поправи, побољша.

"Али они су велика сила, ми смо мали, да ли ћу успети... не знам", рекао је Вучић.

Додао је да не треба подсећати да је 2008. године проглашена такозвана независност Косова, а да се 2010. и 2011. године причало о дипломатији на стероидима која је и донела пресуду МСП.

"Такви су нам били и стероиди и дипломатија, а сада неко мора да вади камење из ватре и покуша нешто да направи", додао је Вучић, али и навео да се и у самом питању да ли може нешто да се уради види да смо макар нешто успели.

И позив Ангеле Меркел показује да смо макар успели да се о томе бар говори на цивилизован начин, а не језиком сукоба, пушкама, великим Албанијама како то жели Тачи и његово руководство, додао је Вучић.

На даља питања у вези са КиМ и ЗСО, Вучић је рекао да нас чекају тешки разговори.

"И нећу пристајати на 'истину' ни Хашима Тачија, ни Саше Јанковића, ни Вука Јеремића, потпуно ми је свеједно којег од њих да узмете... Пристаћемо само на оно што је стварно потписано", поручио је Вучић.

Каже да увек очекује лош сценарио, да се нада бољем, а бори да буде најбоље и да му је једна ствар важна – "да не може на папиру за нас да важи оно што не пише, а за некога не важи и оно што пише".

Након обележавања почетка радова на изградњи индустријског комплекса, председник је најавио да немачка фирма ЦТФ долази у Панчево са инвестицијом од 160 милиона евра.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво