Вулин и Шојгу о набавци хеликоптера – Ми-17 и Ми-35

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је са руским колегом Сергејем Шојгуом започео разговоре о набавци новог наоружања од Руске Федерације – четири транспортна хеликоптера Mи-17 и четири борбена хеликоптера Mи-35.

Вулин и Шојгу почели су разговоре о набавци новог наоружања – четири Ми-17 транспортна хеликоптера и четири Ми-35 борбена хеликоптера.

Захваљући све бољој економској ситуацији, Србија је у прилици да јача своју војску, не да би нападала већ да би штитила државу. 

"Настављамо војнотехничку сарадњу даљим опремањем и модернизацијом 'мигова 29', затим тенкова Т-72 и борбених возила пешадије као и одређених типова противваздушног наоружања. Наоружана Србија је мирољубива Србија и гарант мира на Балкану", истакао је Вулин.

Министар је домаћинима пренео поруку председника Србије Александра Вучића да, док је он на челу државе, Србија никада неће учествовати у санкцијама и антируској хистерији. 

"Нико као Србија није свестан колико боле измишљене лажи и када политичари суде без иједног доказа. Наш одговор је да у томе нећемо учествовати. Све у свету може да се промени осим наших братских и пријатељских односа", рекао је Вулин.

Истакао је још једном да је Србија захвална због односа Русије према КиМ и очувању нашег територијалног суверенитета и интегритета и подршци свим битним спољнополитичким питањима, наводи се у саопштењу Министарства одбране. 

"Русија је увек уз нас, разуме и поштује наше интересе и у потпуности разуме и подржава нашу политику војне неутралности. Поруке министра Шојгуа су истоветне оним које је у недавном разговору председник Путин упутио председнику Вучићу – Руска Федерација тражи мир и договор, сматра да се Србија понаша одговорно као и да је насиље на КиМ апсолутно неприхватљиво", истиче Вулин.

Руски министар одбране је рекао да су сусрети са српским министром одбране постали већ традиционални и да су данашњи разговори још један корак ка даљој сарадњи.

Шојгу се присетио и своје последње посете Србији, 20. октобра прошле године.

"Радо се сећам свечане прославе 73. годишњице ослобођења Београда. То је био важан догађај за мене и још једна потврда братских односа између наших земаља", рекао је Шојгу.

Саветник председника Србије је Шојгуу у име Вучића уручио поклон – икону из 18. века из манастира Соловјецки, као и реплику Карађорђеве војводске заставе на којој је извезена порука "Русија је заштитник православних Срба".

Министар Вулин се састао и са генералним секретаром Организације договора колективне безбедности (ОДКБ) генерал-пуковник Јуријом Хачатуровом.

Разменили су мишљења и ставове о актуелним политичким дешавањима, као и о реализацији досадашњих активности и модалитетима за унапређење сарадње.

Сагласили су се да је сарадња обострано корисна и усмерена ка интересима обе стране. Хачатуров је нагласио да ОДКБ подржава војну неутралност Србије.

Вулин борави у званичној посети Русији, током које ће учествовати на Седмој московској конференцији о међународној безбедности.  

Министар одбране Србије имаће сутра излагање на Трећем пленарном заседању првог дана Конференције.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво