Михајловић: Нећемо дозволити да нишки аеродром пропадне

Потпредседница Владе и чланица Председништва СНС-а Зорана Михајловић обишла је Ниш и поручила да је после владавине Демократске странке у том граду остала пустош, угашене државне фирме и хиљаде раднике без посла.

Како је саопштено, Зорана Михајловић је навела да је у последње три године Влада инвестирала 3,5 милиона евра у Аеродром "Константин Велики" који је, како каже, повећао број путника са 1.335 у 2014. на више од 330.000 у 2017. години.

"То је 14 пута већи број путника него што је нишки аеродром имао у периоду 2008-2012, кад је у просеку годишње било око 23.000 путника", рекла је Михајловић.

Она је истакла да би без инвестиција аеродром у Нишу и даље био тамо где је био за време владавине ДС-а.

"Зато ћемо наставити да улажемо у њега и нећемо дозволити да нишки аеродром пропадне, јер Град нема довољно новца да уложи у њега како би могао даље да се развија", каже Михајловић.

Додаје да су "резултати" које је ДС оставио иза себе у Нишу и незавршен Коридор 10, пруга која није измештена из центра града и остале пруге на југу Србије које нису модернизоване.

"За време ове Владе, Ниш израста у саобраћајно чвориште у друмском, железничком и ваздушном саобраћају у овом делу региона, у којем је отворено шест фабрика", рекла је Михајловић.

Зорана Михајловић је изјавила да је прелазак Аеродрома "Константин Велики" у власништво државе развојна одлука и да је мотивисана великим улагањима која су потребна нишком аеродрому у кратком периоду.

"Влада Србије види Ниш као транспортно чвориште, које је стратешки и безбедносно важно и наш циљ је да се Ниш брже развија. Аеродром остаје у Нишу, летови ће се наставити, запослени ће остати на радним местима и њихов број ће се повећавати, а авио-компаније ће и даље имати своје уговоре и цене које су тим уговорима предвиђене", објаснила је Михајловићева.

Она је у обраћању новинарима, након састанка са руководством Града Ниша, рекла да уколико се не буде улагало у нишки аеродром, остаће на 350.000 пуника, а ако се буде наставило инвестирање биће 650.000 до 2021, а 750.000 путника 2027. 

"Разлог зашто је Влада дала препоруку Граду Нишу није да би се аеродром затворио, него да би се и сам аеродром и цео Ниш брже развијали", рекла је Михајловићева, каже се у саопштењу.

Подсетила је да је у последње две године седам пута била у Нишу и да су Влада и председник Србије посебну пажњу посветили развоју Ниша у свим областима инфраструктуре – енергетици и саобраћају, у друмском, железничком, ваздушном саобраћају. 

Потребно уложити још 15 милиона евра у нишки аеродром  

Како је рекла све анализе показују да у нишки аеродром мора да се улаже много брже да би могао да држи корак са другим аеродромима у окружењу. 

"Наше процене су да је потребно да се уложи још 15 милиона евра да би 'Константин Велики' ишао у корак с аеродромима у окружењу. Ми немамо 10 година да чекамо да Град Ниш уложи 10 милиона евра, нити је могуће да се инвестиције, које су важне посебно због безбедносних стандарда, реализују донацијама, као до сада", додала је.

Нагласила је и да је Влада Србије у претходне три године уложила 3,6 милиона евра у Аеродром "Константин Велики", а Град Ниш још два милиона евра кроз субвенције, и да захваљујући томе аеродром данас има 331.000 путника. 

"Не заборавимо да је 2011, 2012, 2013. године Град Ниш плаћао компанијама 3,6 милиона евра за празна седишта да би авиони летели из Ниша. Укупно 7,6 милиона евра уложено је да би нишки аеродром у 2014. имао 1.335 путника. Те паре Нишлија отишле су једној црногорској и једној италијанској авио-компанији", казала је Михајловићева.

Говорећи о критикама дела опозиције она је подсетила да Зоран Живковић ни као премијер, ни као градоначелник, није вратио тада државни аеродром у власништво Града, него је то урађено 2010. 

"Подсећам и да је озбиљан проблем настао управо 2010. када је Влада Мирка Цветковића пребацила аеродром са Републике на Град Ниш, али са огромним обавезама које се мере милијардама. Тиме су ставили 'свилен гајтан', навукли омчу аеродрому, јер Град Ниш ни дан-данас не може да исплати те обавезе, које су веће од градског буџета", нагласила је потпредседница.

Она је негирала да постоје било какви планови о продаји нишког аеродрома, као и да је одлука о промени власника повезана са уговором о концесији за Аеродром "Никола Тесла" и додала да ће сви моћи да се увере кад се заврши примопредаја концесионару и кад уговор буде објављен.

Коментаришући протест грађана испред Градске куће, Михајловић је рекла да верује да нема никога ко не жели да се Ниш развија.

"Немам проблем да тих 20-30 људи има свој став, то је нормално у демократској земљи, али морају да се знају и чињенице", навела је.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да опремање и управљање Аеродромом "Константин Велики" по свим стандардима које тражи савремени ваздушни саобраћај захтева финансијска средства којима град не располаже и да иза тог пројекта мора да стане држава. 

"Добили смо уверавања највишег државног руководства да аеродром остаје са свим потписаним уговорима, са новим инвестицијама и да је стратешки важан, као алтернативни аеродром београдском, који мора бити у функцији 24 сата", рекао је Булатовић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да град Ниш није у стању да сам управља аеродромом и омогући његов даљи развој, те да преласком тог аеродрома у државно власништво Ниш неће бити оштећен, а да ће држава Србија уложити око 20 милиона евра у његово унапређење. 

Грађани Ниша су се окупили испред Градске куће како би исказали незадовољство поводом одлуке градског већа Ниша да пренесе имовину, оснивачка права и уговоре тог јавног предузећа држави.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво