Фратини: Без спуштања тензија нема наставка дијалога

Председник Института за међународне организације Франко Фратини оцењује да висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини треба да води рачуна о томе да обавезе буду испуњене, а не само да понавља да је неопходан дијалог.

Франко Фратини је осудио недавне догађаје у Косовској Митровици и хапшење Марка Ђурића, те истакао да је председник Србије Александар Вучић у праву кад каже да је неопходно смиривање напетости.

"Ако не смањите напетости, тешко је имати дијалог", рекао је Фратини за Танјуг.

"Осуђујем прекомерну употребу силе косовских специјалних снага. Изненађен сам, негативно, и веома забринут", рекао је Фратини.

Он истиче да је потребно наставити дијалог, али и да је исто тако важна примена Бриселског споразума.

"Београд и Приштина треба да испуне све обавезе из Бриселског споразума. Косово мора да испуни формирање заједнице српских општина. Нажалост, то још није учињено", рекао је Фратини.

Упитан да ли нове форме дијалога између Београда и Приштине, на шта је указано приликом недавног сусрета Вучић-Могерини, значе ангажовање медијатора из других земаља, Фратини каже да је "увек скептичан када је реч о присуству међународних медијатора".

Како је рекао, и Приштина и Београд треба да прихвате Европску унију у улози медијатора.

Према Фратинију, ширење групе посредника би био знак слабости ЕУ.

То би, оценио је, значило да сама Унија није у стању да реши проблем.

Волео би, наводи, да Европа игра јачу улогу, радије него да је прошири на САД, Немачку, Италију.

"Ако имате САД, онда треба да имате и Русију", констатовао је Фратини и оценио да би то онда све закомпликовало, уместо да се проблем реши.

Европа треба да ојача сопствену улогу и истражи начине у разрешавању проблема, сматра Фратини.

Упитан да ли је решење косовског питања - шанса или препрека на путу Србије у ЕУ, Фратини је поновио свој раније више пута изречен став - у критеријуму Копенхагена не постоји услов да се призна Косово као предуслов за пријем у ЕУ.

"Правила игре се не могу мењати док игра траје. Постоје јасни принципи да сваки кандидат мора да разреши билатералне проблеме уз добру вољу и дух, дијалог и тако даље", рекао је Фратини.

Није речено да нећете постати чланица ЕУ ако не признате други ентитет или земљу, истакао је Фратини и подсетио да постоје чланице ЕУ које нису признале Косово.

Према томе, то би био пример дуплих стандарда.

"Постоји поглавље 35 које каже - нормализација односа. Нормализација не значи формално признање", закључио је Фратини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво