Ана Брнабић за РТС: Подршка родитељима на три начина

Мере за подстицање рађања подразумевају три ствари – финансијску подршку, пројекат е-беба којим се уклањају административне препреке за родитеље, и усклађивање рада и родитељства, рекла је за РТС премијерка Ана Брнабић.

Премијерка Ана Брнабић сматра да је јучерашње обраћање председника Србије Александра Вучића о популационој политици и мерама за подстицање рађања било најзначајније до сада.

"То је апсолутно тема од националног значаја. Драго ми је што је на њу председник скренуо пажњу на тај начин. Влада је усвојила Стратегију за подстицање рађања у петак, а сада радимо на много конкретнијем акционом плану, и то ћемо радити заједно", рекла је премијерка гостујући у Дневнику РТС-а.

Та подршка, истиче, подразумева три ствари: Прва је финансијска подршка, друга је пројекат е-беба којим се уклањају административне препреке за родитеље где је то могуће, и треба до краја септембра да заживи у свим породилиштима, а трећа је усклађивање рада и родитељства.

"Наш закон о раду је доста либералан, али је проблем у примени", истакла је премијерка. 

Ана Брнабић је рекла да јој је драго што је апел председника био и на компаније – како да се односе према женама које су на трудничком или породиљском боловању.

"Важно је да смо разговарали са Привредном комором Србије и САНУ, да установимо награду за компанију која најбоље усклађује рад и родитељство, како бисмо свим осталима показали пример како се то ради", рекла је Брнабићева.

На питање зашто није присуствовала јучерашњој конференцији председника, Брнабићева је рекла да за тим није било потребе и да је било важно да се председник обрати јавности.

"Било је јако важно да се председник обрати јер то није политичко питање, већ питање од националног значаја и мислим да је и требало председник да да такав значај тој теми", рекла је премијерка и подсетила да је Вучић, док је био премијер, "гурао" Савет за популациону политику који и даље функционише у влади.

Брнабићева је додала да је то питање којим и треба да се бави председник и да даје темпо том процесу и да скреће пажњу на стратешка питања.

Следећи састанак са ММФ-ом од 20. до 22. априла

Говорећи о састанку са делегацијом ММФ-а и новом аранжману, тзв. "чуваркући", Брнабићева је рекла да он подразумева углавном савете, а мање контролу.

"Добро је да имамо ту врсту контролног механизма, у смислу да даје доста добар правац и инвеститорима", рекла је премијерка.

На састанку су договорени главни циљеви новог програма – већи привредни раст и већа примања за грађане.

Следећи састанак са ММФ-ом биће од 20. до 22. априла у Вашингтону, а тамо ће делегацију Србије предводити министар финансија Душан Вујовић и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, најавила је премијерка.

"Онда ће поново они доћи у Београд средином маја, како бисмо у јулу ишли на одбор ММФ-а и, надам се, потписали аранжман на две или три године. Ја сам више за три године, али договорићемо се средином маја", навела је председница Владе Србије.

Сматра да је реално да дође до раста плата и пензија ове године, јер су, каже, показатељи одлични.

"БДП је у јануару био 4,2, а сада очекујем податке за фебруар. Имамо суфицит у буџету, јавни дуг и даље пада, сада је мало виши од 57 одсто, очекујемо до краја године и уплату за концесију за Аеродром 'Никола Тесла'. Очекујем доста повољну слику БДП-а због станоградње за безбедносне структуре, где имамо доста добар помак, одређене су локације", истакла је премијерка.

Када је у питању привредни раст, премијерка каже да је конзервативна. "Надам се да ће се постићи привредни раст који је планиран од 3,5 одсто, ако буде више – тим боље, али циљ је да у будућности буде четири одсто и виши годишње", рекла је Брнабићева.

Истиче да са оптимизмом гледа на наредну недељу.

"Испред нас је важна недеља. Двадесетог марта отвара се прва дигитална фарма у региону, Србија ће у томе бити лидер, као што сам и говорила. Очекујем потписивање са концесионаром за Аеродром 'Никола Тесла' и почетак решавања питања за 'Магнохром' у Краљеву", закључила је Ана Брнабић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво