Брнабићева са Лијем и Орбаном – "Србија важан регионални играч"

Премијерка Ана Брнабић имала је у Будимпешти билатералне састанке са премијерима Мађарске и Кине, Виктором Орбаном и Ли Кећангом. Истакла је да су ти сусрети показали да је Србија важан регионални играч. Са мађарским колегом се договорила да две владе одрже заједничку седницу у фебруару.

Премијери Србије и Мађарске, Ана Брнабић и Виктор Орбан, изразили су задовољство резултатима досадашњих самита Кина–ЦИЕЗ, а посебно потписивањем Меморандума о разумевању и сарадњи на пројекту Београд–Будимпешта, као и отпочињањем радова на том пројекту.

У разговору о унапређењу билатералних односа, Брнабићева и Орбан су оценили да је потребно још више унапредити економску сарадњу две земље.

"Поред инфраструктуре и саобраћаја, области у којима треба да наставимо да унапређујемо сарадњу су енергетика, пољопривреда и водопривреда, телекомуникације, банкарство, као и бањски туризам и прекогранична сарадња", нагласила је Брнабићева.

Председница Владе указала је на чињеницу да је Србија мерама фискалне консолидације и свеобухватним реформама, које ја започела претходна влада, а које ова влада наставља, успела да креира повољно и стимулативно пословно окружење, које је сада значајно сигурније за инвеститоре.

Она је истакла да су добродошла већа мађарска улагања и учешће компанија из те земље у заједничким пројектима.

Премијери Србије и Мађарске сложили су се да је потребно наставити праксу одржавања заједничких седнице влада две земље, које доприносе унапређењу политичког дијалога и свеукупних односа две земље.

"Стабилност и успешан развој односа Србије и Мађарске у обостраном су и приоритетном интересу", закључили су Брнабићева и Орбан.

Председница Владе захвалила се мађарском премијеру на континуираној подршци процесу европских интеграција Србије.

Премијери Србије и Мађарске разговарали су и о потреби наставка блиске сарадње у вези са мигрантском кризом.

Свеобухватно стратешко партнерство са Кином

Политички односи Србије и Кине су изванредни и карактерише их свеобухватно стратешко партнерство, оценили су председница Владе Србије Ана Брнабић и премијер Кине Ли Кећанг.

Премијерка Брнабић и премијер Ли фокусирали су се, на састанку у Будимпешти, на економску сарадњу Србије и Кине, за коју су оценили да је веома успешна, посебно када је реч о саобраћајној инфраструктури и енергетици.

"Веома смо поносни на трилатерални пројекат модернизације железничке пруге Београд–Будимпешта, који је за Србију најважнији инфраструктурни пројекат. То видимо као почетак комплетирања целокупне железничке мреже Србије", нагласила је Брнабићева.

Премијери Србије и Кине констатовали су и да велики значај имају споразуми које су представници две земље потписали у понедељак, током Самита Кине и земаља централне и источне Европе у Будимпешти.

"Чланство у Европској унији кључни је спољнополитички циљ Србије, а Србија је у потпуности опредељена за наставак и продубљивање сарадње са Кином у свим областима", изјавила је председница Владе, саопштила је Влада.

"Недвосмислена подршка Кине када је у питању Косово и Метохија, а посебно у спречавању тзв. Косова да постане члан Унеска, потврда су традиционалног пријатељства две земље и два народа", истакла је Брнабићева и додала да Србија доследно подржава политику "једне Кине".

Брнабићева и Ли разговарали су о наставку директних кинеских улагања у Србију и раста извоза српских производа у ту земљу.

Председница Владе Србије истакла је да је недавно положен камен темељац за изградњу новог блока ТЕ "Костолац Б3", као највеће инвестиције у домаћем енергетском сектору у последње три деценије, а да укупна вредност заједничких пројеката Србије и Кине у овом тренутку износи око шест милијарди долара.

Поред енергетике и инфраструктуре, Србија и Кина развијају сарадњу и у многим другим областима. Премијерка Србије истакла је значај пројекта индустријског парка Борча, као једног од главних приоритета Србије у којем се очекују велика кинеска улагања, као и сарадње у области пољопривреде, здравства, културе, науке, образовања, туризма, спорта и другим областима.

"Посебно нас радује што ће ускоро у Пекингу бити потписан уговор о отварању Српског културног центра у Уметничком дистрикту 798, као и што скорије отварање Кинеског културног центра у Београду", нагласила је Ана Брнабић.

Председница Владе Србије поручила је премијеру Кине да ће Република Србија, кроз механизам сарадње "16 + 1" и иницијативу председника Си Ђинпинга "Појас и пут", као и снажном подршком НР Кини на билатералном и мултилатералном плану, наставити континуитет политике пријатељства и пуне сарадње.

Србија међу централним земљама пројекта "један појас, један пут"

Премијерка је на крају посете Будимпешти рекла да је, што се Кине тиче, Србија једна од централних земаља у пројекту "Један појас, један пут".

"Имали смо јутрос два одлична састанка, јако добра за Србију", нагласила је она.

Пренела је и један детаљ са састанка са премијером Кине, који показује колико та земља цени Србију.

"Све делегације имале су по пет, максимално 15 минута за састанак са премијером Кећангом, а нама су током састанка дали знак да можемо да продужимо разговоре, тако да је састанак био нешто дужи од 20 минута", казала је Брнабићева.

Она је рекла да је са кинеским колегом разговарала о великом броју пројеката које заједнички имамо.

Подсетила је да више од 15 пројеката има које Србија и Кина имплементирају, наводећи као примере мост Земун–Борча, прву фазу изградње Термоелектране "Костолац", који су завршени, те додала да су неки још у имплементацији и планирању.

"Било је важно да разговарамо и око авио-линије Београд–Пекинг, као и око укидања виза и већег броја кинеских туриста", додала је она указујући да је то била и прилика да се још једном захвали на свој подршци коју Кина политички даје Србији, како у нашим европским интеграцијама, тако и око нашег интерног питања Косова и Метохије, где су они један од највећих партнера који нас подржавају.

"Оба састанка су била садржајна, не само протоколарна и показала су да је Србија важан регионални играч, а што се тиче Кине тиче, једна од централних земаља у пројекту 'Један појас, један пут'", закључила је Брнабићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво