Србија у родној равноправности 40. на свету од 144 земље

Према извештају Светског економског форума о стању у родној равноправности, Србија се налази на 40. позицији од укупно 144 земље и у односу на прошлу годину напредовала је за осам места, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Зорана Михајловић је истакла да је Србија повећала свој скор у доменима здравља, образовања и политичког оснаживања жена, док је у домену економске партиципације задржала прошлогодишњи ресултат.

"Србија је данас најбоље пласирана земља у региону када је у питању родна равноправност, оставивши иза себе Хрватску на 54. месту, Босну и Херцеговину на 66. позицији, Македонију на 67. а Црну Гору на 77. месту. У односу на 2012. годину, када смо били 50. на свету, направили смо скок од 10 позиција", рекла је Михајловићева.

Истиче да ће Влада Србије наставити политику добрих резултата, подсетивши да смо у претходном периоду увели родно одговорно буџетирање и да смо, као једина земља ван Европске уније, израдили Индекс родне равноправности.

"У претходне три године, од када постоји Координационо тело, урадили смо много како би се положај жена у Србији поправио. Јачамо институције, доносимо законе и стратегије, оснажујемо сарадњу са организацијама цивилног друштва, покрећемо и подржавамо кампање за добробит жена", навела је Михајловићева која председава владиним Координационом телом за родну равноправност.

Наводи да јој је драго су напори Србије препознати и на светском нивоу.

"И ово је само подстрек свима нама да наставимо да се боримо за друштво једнаких шанси за све његове грађанке и грађане", изјавила је Михајловићева.

Глобални Гендер Гап Индекс креиран је да мери достигнућа у родној равноправности у четири области: Економска партиципација и шансе, Образовна постигнућа, Здравље и трајање живота и Политичко оснаживање, навадено је у саопштњу из кабинета потпредседнице владе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво