Дачић: Глупости, Србију не занимају две столице, већ сопствени интерес

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић одбацио је оцену америчког дипломате Брајaна Хојта Јија да Србија седи на две столице, наводећи да је интересују само њени интереси.

Ивица Дачић је новинарима у Београду рекао да ће Србија наставити да ради у складу са својим државним и националним интересима без обзира на то шта говоре са стране.

Министар је рекао да Србију уопште не интерeсују туђе столице, нити има две столице, већ само једну и то је Србија.

Коментаришући изјаву заменика помоћника државног секретара САД да Србија мора јасно да се определи, Дачић је оценио да су то "глупости".

"То су глупости. Све су то глупости. Мислим да су неки људи, укључујући и представника Стејт департмента, превише гледали 'Рат светова' и научнофантистичне приче", рекао је Дачић.

Министар спољних послова је рекао да је Велика Британија предложила да се укину редовне седнице Савета безбедности о стању на Косову и да се то питање разматра на затвореним консултацијама.

Додао је да су се њиховом предлогу придружиле САД и још неке западноевропске земља, а да су против Кина и Русија.

"Чекајте, да ли неко мисли да смо ми баш толико глупи. Да ћемо ми сада да кажемо ‘у реду је, само ви радите против нас и ми ћемо исто да радимо против нас‘", рекао је српски шеф дипломатије.

Амерички дипломата Брајан Хојт Ји, који је ове недеље у Београду учествовао на економском самиту и разговарао са званичницима Србије, изразио је забринутост због перцепције да је Србија једном ногом на путу ка ЕУ, а другом на путу ка савезу са Русијом.

"Земље које желе да уђу у ЕУ морају јасно да покажу ту одлуку. Не можете седети на две столице, нарочито ако су тако далеко", рекао је амерички дипломата у Београду.

"O статусу центра у Нишу одлучује Србија, а не Русија или САД"

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да статус Српско-руског хуманитарног центра у Нишу не зависи од САД или Русије, већ искључиво од Србије.

Дачић је рекао да није било предвиђено да запослени у том центру у Нишу добију дипломатски статус, већ статус запослених у амбасади.

"Ако ће Русија слати своје шпијуне, неће ваљда да их шаље у статус службеника који имају статус као кафе-куварица, баштован или домар у америчкој или руској амбасади. Ваљда би их послали на неке више функције", рекао је Дачић.

Министар је рекао да је у центру у Нишу "пет Срба, четири Руса и један пас".

"Ако је то нешто од чега Америка треба да се плаши, онда мислим да је овај свет дошао до своје антитезе", истакао је Дачић.

Дачић је цитирао бившег државног секретара САД Хенрија Кисинџера да даље заоштравање односа САД и Русије није могуће и додао да ће они на крају наћи заједнички интерес, док Србија треба да чува своје интересе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво