Брнабић: Влада може да обезбеди бољи живот свих грађана

Влада је упорна да решава наслеђене проблеме, чак и кад делује да се они не могу решити, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић у Крушевцу где је представила резултате првих 100 дана рада Владе.

Ана Брнабић је током обраћања рекла да је током претходних 100 дана Влада показала да Србија може храбро да настави путем који је трасирала претходна Влада, односно да иде напред.

Одлучено је да извештај о раду буде поднет у Крушевцу баш зато што је данас потписан уговор са "Чехословак групом" о куповини крушевачког "14. октобра", што је, каже, најбољи показатељ да Влада послове завршава.

"Влада је упорна да решава наслеђене проблеме, чак и кад делује да се они не могу решити и да је у стању да обезбеди бољи живот грађанима у свим деловима наше земље", истакла је Брнабићева.

Према њеним речима, Влада Србије успешно је наставила јачање фискалне стабилности.

"Јавни дуг је додатно смањен и крајем септембра износио је 65,4 одсто БДП-а. Само у 2017. јавни дуг је смањен за 7,6 одсто БДП-а у односу на крај прошле године, што је око милијарду евра", напоменула је премијерка.

Брнабићева је подсетила да је Социо-економски савет усагласио повећање минималне цене рада на 143 динара што је, каже, значајно за 350.000 запослених који примају минималну зараду.

"Србија је напредовала 12 места на глобалној листи конкурентности Светског економског форума. Наша земља данас заузима 78. место од 137 земаља, што је најбоља позиција у последњих 10 година", истакла је председница Владе.

Појачаном активношћу спречена је кандидатдура Косова за чланство у Унеску и Интерполу, рекла је Брнабићева.

"Влада је утврдила 42 предлога закона од којих су изгласана три системски важна – о пољопривредном земљишту, основама система образовања и васпитања и о високом образовању. Још 39 закона је у скупштинској процедури", нагласила је премијерка.

Брнабићева је истакла да је укинута обавеза послодаваца да оверавају здравствене књижице, чиме су смањени трошкови привреде, али и државе. "Тиме смо уштедели више од 500.000 сати годишње чекања на шалтерима и више од 1,5 милиона евра годишње", рекла је премијерка.

Промене и у систему образовања: Од овог септембра су информатика и рачунарство обавезан предмет од петог разреда, а наставници су обучени.

"Потписан је споразум за подршку ЕУ образовању у износу од 27,4 милиона евра, који обухвата побољшање квалитета наставе и учења", рекла је Брнабићева која је навела и да је кроз пилот-пројекат е-просвета, око 200 школа широм Србије од 1. септембра почело да користи електронски дневник.

Премијерка је говорила и о здравству и навела да су у оквиру пројеката обнове објеката јавне намене потписани уговори за набавку апарата за магнетну резонанцу за дечју клинику "Тиршова" и уговор за спровођење прве фазе радова на згради те клинике.

Влада је одобрила 1.239 места за запошљавање у здравственим установама, а одобрено је и 870 специјализација и ужих специјализација.

За 100 дана седам нових уговора за 2.778 нових радних места

У првих 100 дана рада владе закључено је седам нових уговора са инвеститорима, вредних 78 милиона евра, чиме ће бити обезбеђно 2.778 нових радних места, навела је председница владе.

"У овом тренутку преговарамо са још 45 кредибилних инвеститора да инвестирају у Србију. Укупна вредност потенцијалног улагања по основу ових пројеката износи 2,47 милијарде евра и представља потенцијал за отварање нових 23.600 радних места", рекла је Брнабићева.

Такође, директне стране инвестиције су у првих седам месеци ове године порасле у односу на претходну за 12,9 одсто.

Према њеним речима, у првих осам месеци ове године, Србија је остварила раст спољнотрговинске размене од 13,2 одсто, при чему је извоз порастао за 13,4 одсто, а број новозапослених у истом периоду је порастао за 5,5 одсто.

Индустријска производња у Србији бележи раст од три одсто у првих осам месеци 2017. и поред изузетно неповољних климатских прилика које су владале ове године, при чему су области које су имале највећи допринос растућем тренду: производња гума и пластике, металних производа и хемикалија.

Једна од најважнијих вести је, нагласила је, да је Европска комисија изузела једино Србију из антидампинг мера за извоз челика, што значи да ће Србија без антидампинг царина моћи да извози челик у ЕУ, чиме ће Железара у Смедереву имати бољу позицију у односу на друге произвођаче.

"То је и сигнал и кинеским инвеститорима, али и европским партнерима, да је Србија кредибилан и поуздан партнер", истакла је Брнабићева и додала да је то постигнуто захваљујући овој, али и претходној влади, председнику Србије и адвокатском тиму.

Премијерка је рекла да су се остварили услови за повећање плата и пензија од јануара

"Бићемо лидери у дигитализацији пољопривреде"

Направили смо јасан пут ка правном оквиру који ће нам дати простор да идемо напред у дигитализацији друштва, рекла је премијерка.

Она је одговарајући на питање Танјуга да ли је време за нов правац реформе који подразумева јачање предузетништва, иновација и образовања, рекла да су за то постављени сви услови те да јој је изузетно драго због тога.

"То подразумева да смо усвојили предлог закона о електронском пословању и тренутно је на расправи у скупштини, завршили смо предлог закона о електронској управи, завршили јавну расправу и после консолидације свих предлога кренућемо у званичну процедуру", навела је премијерка. То је, поновила је, правни оквир, а до краја године очекује да буду усвојене измене закона о девизном пословању.

Премијерка је навела и да је завршен пилот-пројекат преквалификација у ИТ сектору за 100 полазника и да су започете припреме за други круг односно преквалификације за још 900 полазника.

Посебно је истакла завршетак центра за дигитализацију у пољопривреди у Новом Саду, поручила да ће се резултати тога тек видети, те да ће то Србију ставити у центар дигиталицизације у пољопривреди не само у Европи, него у свету.

"То су фасцинантни људи који су европски прваци, који су добили европске награде, мислим на институт ‘Биосенс', а имаћемо још огледних добара како би наши људи могли да виде све предности дигитализације у тој области", навела је Брнабићева.

Поменула је на том плану и студентски центар за иновације у Нишу, јер, како је навела, жеља је да Ниш поново буде центар електронске индустрије.

Осим тога, тај центар је практично крај прве фазе изградње научно-технолошког парка у Нишу, додала је Брнабићева и подсетила да већ имамо такав парк у Београду, да је почела градња у Новом Саду, а да се планирају слични објекти у Крагујевцу, Краљеву...

Пуштена је у рад и дигитална платформа АгроСенс, чији су основни сервиси бесплатни за све пољопривреднике, рекла је премијерка.

Како је приметила, ако су успели људи у Србији да без подршке државе учине да се ИТ индустрија најбрже развија, 10 одсто годишње, "можете да замислите шта ћемо успети наредних година, а за то имамо јасан план".

Улагање у стратешке саобраћајнице

Истакла је и пројекте наводњавања вредних око 15 милиона евра што ће донети нових 50.000 хектара под системима за наводњавање.

Настављено је, указала је премијерка, са изградњом и уговарањем стратешких саобраћајница: на Коридору 10 је завршено и пуштено у саобраћај 30,5 километара пута на источном краку ка Бугарској, од чега око 29 километара ауто-пута у пуном профилу.

"Такође, започели смо са радовима на брзој прузи Београд–Будимпешта, деоница Стара Пазова – Нови Сад, где је издата грађевинска дозвола, а главни радови се изводе на излазном порталу тунела Чортановци. У самом смо финишу усаглашавања Комерцијалног уговора за пројектовање и изградњу 31 километра ауто-пута од Пожеге до Прељине, правац Београд – јужни Јадран" додала је.

У циљу повећања броја туриста из иностранства, а посебно са удаљених тржишта, укинуте су визе за грађане Индије и уведена је авионска линија Пекинг–Београд.

Нагласила је и да су први пут након 1987. године набављени авиони за потребе РВ и ПВО Војске Србије и да је у циљу опремања и модернизације ВС закључен уговор за набавку шест авиона типа "миг-29".

Одговарајући на питања новинара, премијерка је рекла да не види мањак слободе медија у Србији и поновила своју ранију оцену да постоје медији који "пуно подржавају" владу и медији који су "јако и необјективно критични" према влади, а да је мало оних који су избалансирани.

Премијерка је подвукла и да су завршени радови на Музеју савремене уметности те ће после 10 година реконструкције, бити отворен за посетиоце 20. октобра. 

Дефинисаћемо нове капиталне пројекте и приоритете и планирамо буџет и ресурсе, поручила премијерка на крају обраћања.

"Захваљујем целом мом тиму – Србија напредује – много је урађено за ових 100 дана, дуг је пут пред нама и крећемо се храбрим корацима, одлучно и са јасном визијом куда идемо", рекла је Брнабић.

Хвала грађанима Србије – живела Србија, поручила је Брнабићева.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво