Вулин: Хрватско право не сме да оптерећује Србију

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је, на питање хрватских новинара у Шибенику зашто се Србија меша у питања у вези са Законом о бранитељима, да се Србија не меша у та питања, али да хрватска унутрашња политика не сме да има импликације на Србију.

"Ми не можемо и нећемо да се мешамо и као што знате ми никада нисмо стављали примедбе на било каква унутрашња питања Хрватске, јер то сматрам унутрашњим питањем. Али, не сме унутрашња политика да има било какве импликације на Републику Србију. Ми не доносимо законе који могу да угрозе Хрватску", рекао је министар Вулин.

Одговарајући на питање шта очекује да уради Милорад Пуповац, имајући у виду да је СДСС у Влади, министар Вулин је истакао да очекује од Срба да се боре за Србе, и да очекује да побољшају положај Срба и да проблеме Срба учине препознатљивим и да их решавају.

Коментаришући то што је вест о откривању споменика мајору Тепићу, бившем официру ЈНА који је страдао у Бјеловару, изазвала критике у Хрватској, министар одбране Александар Вулин каже да у сваком грађанском рату има онолико истина колико и умешаних страна и да Хрватска и Србија око неких питања никад неће моћи да се договоре.

"Могао бих да улазим у расправе да се то десило у време када Хрватска није била призната и да је ЈНА тада била једина легитимна оружана снага, могао би и да образлажем и тиме да је тога дана стрељано четири официра ЈНА и да се води судски поступак против човека који је то, наводно, урадио", рекао је Вулин новинарима.

Како каже, у сваком грађанском рату постоји онолико истина колико постоји страна у грађанском рату. 

"И да сад ја вас убедим да је српска истина и истина хрватска, односно да је хрватска истина истина српска, нити је исправно, нити је могуће, нити то треба радити. Никада ми нећемо моћи да се договоримо око тога, око 'Олује', на пример. За нас ће 'Олуја' увек бити најтежи и најтужнији дан, а за многе у Хрватској она ће бити велики, важан и леп дан", додао је он.

Ипак, како је додао Вулин, две стране треба да раде на томе да решавају проблеме као што је проблем српских пензија, имовинска питања које муче Србе повратнике и друга.

Упитан да се изјасни да ли је његово присуство на самом чину отварања споменика мајору Тепићу, на неки начин, признање агресије на Хрватску, министар Вулин је истакао да га не могу убедити у своју истину, као што ни он друге не може да убеди у своју.

Он је поновио да у грађанском рату нема једне истине, истина има онолико колико је било страна.

Упитан да ли се слаже око тога да неко ко је убио 11 људи и ранио цивиле није херој, министар Вулин је одговорио да се сигурно не би сложили са њим када каже "да је Миро Баришић терориста који је убио амбасадора".

"Ја вам то кажем, ви се нећете сложити, али ни на који начин нећу да поредим Мира Баришића са мајором Тепићем", закључио је Вулин.

Вулин је у Шибенику присуствовао устоличењу епископа далматинског Никодима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво