Вучић за РТС: Знамо шта је Македонија радила, а што се не ради пријатељима

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да нема разлога за бригу када је реч о односима Београда и Скопља, да не желимо сукобе, али да морамо да штитимо наше интересе и сачувамо образ Србије. Истиче да је решавање статуса Косова једно од кључних питања и захвалио свима који учествују у дијалогу. Најавио је нове инвестиције у Краљево – долазак једне, а можда и две компаније.

Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да су Срби и Македонци два врло блиска и пријатељска народа.

"Нема никаквог разлога за панику и велику бригу и људи могу да буду мирни, нико никакве сукобе не жели нити ће их бити, али ми морамо да штитимо и чувамо нашу државу, морамо да штитимо и чувамо и образ Србије, то је наш посао и то је наша уставна обавеза", рекао је Вучић.

Нагласио је да су Срби и Македонци два врло блиска и пријатељска народа, невезано за то какви су им тренутни органи власти или какво је расположење једних према другима.

"Уверен сам да ће то имати у виду и руководство Македоније, као и руководство Србије, у даљим разговорима и погледима на будућност, јер тешко је пронаћи ближе народе од Срба и Македонаца", тврди Вучић.

Сматра да ће се односи између Србије и Македоније кретати у бољем смеру.

"Боље је када одређене теме отворите, онда ће бити више фокуса и више пажње него када се нешто прикрива и када затварате ствари о којима не би требало увек и у свему да се ћути", додао је Вучић.

Указао је да у нашој земљи шта год да се уради увек сте на мети критика.

"Ако желите да признате независност Косова, издајник сте, ако не желите да признате ништа на Косову, онда сте лудачки ратни хушкач, а ако желите да разговарате – онда сте и једно и друго", навео је Вучић.

Подсетио је да је Македонија признала независно Косово, а да је реакција оних који су били велики експерти и стручњаци у нашој земљи била да су протерали македонског амбасадора.

"Наравно, ништа нисмо урадили и никакав резултат нисмо постигли. Рад даље тих стручњака је био такав да су нам ухапсили нашег владику Српске православне цркве, држали га у притвору и затвору годинама, а не данима или сатима, опет ништа нисмо урадили јер су то резултати експертске политике како су нас учили и како су нам говорили овде у Србији", каже Вучић.

Председник је подсетио на догађај од пре неколико месеци, кад је долазило до промене власти у Македонији, после вишемесечних протеста које су подстицале поједине западне земље, када се у Собрању појавио припадник БИА који је радио у Скопљу и када је кренула велика хајка против њега.

Говорили су да је Горан Живаљевић човек који је одговоран за оно што се дешавало у Собрању, јер је то радио заједно са руским службама, рекао је Вучић и додао да им је било много да кажу да Руси посветили толику пажњу Македонији и да су морали да увуку некога другог.

"Пошто је тешко да увучете Бугаре, Грке и Албанце, ајде да увучемо оне који немају никакве територијалне претензије ка Македонији и оне који никада ништа нису урадили против Македоније, па да то буде Србија", тврди председник. 

Истакао је да жели да открије стварну истину.

"Тај господин Живаљевић није отишао тамо сам, није он питао ни мене нити било кога другог у нашој земљи, иако нама мора да полаже рачуне, он је питао највише представнике извршне власти у Македонији и рекао им: Ја желим да будем тамо, да ли имате нешто против, дозвољавате ли? Они су били у потпуности упознати са његовим присуством, а то је искоришћено да би се водила кампања против Србије и да би се Србија увезала у одређене приче које имају везе са играма великих сила, иако никакве везе са свим тим причама немају", рекао је председник.

Навео је да су га затим македонски представници на састанку на Брду код Крања замолили да повуче Живаљевића.

"Био сам у првом тренутку против, али онда сам рекао: Твој посао је да чуваш стабилност и мир по сваку цену, пусти, објаснићемо господину Живаљевићу овде да је то важно. И ми смо га повукли пре неколико месеци и ћутимо све време. За то време се иживљавају доле над нама: Србија је повукла, криви су, нешто су крили, ко зна шта су радили?", навео је Вучић.

Коментаришући изјаву македонског министра спољних послова Николе Димитрова да Влада Македоније није наредила и да није намеравала да врши обавештајне активности, Вучић је запитао ко је онда и додао да "ми знамо шта су све радили што се не ради пријатељима".

"Наша контраобавештајна служба је снажна и знамо шта су све радили. Рађено је то на много вишем нивоу, што се не ради пријатељима. То су радили и неки други у региону и ми смо их интерно упозорили да то више не раде", објаснио је Вучић.

"Овде је проблем у томе што покушава да се створи једна политичка прича у коју би Србија била увучена, а нећу да дозволим да буде увучена. Сад ви причајте шта год хоћете после овога, сад су сви у свету упозорени какве се игре играју. Ми ћемо за који дан вратити наше особље, од септембра ће се вратити", напоменуо је Вучић.

Лековито и важно да разговарамо о Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић, коментаришући изјаву косовске министарке за дијалог Едите Тахири да нема помирења без извињења Србије за рат и геноцид, изјавио је да је понекад боље да ништа не каже.

"Ја заиста не могу да коментаришем то што говори Едита Тахири. Просто изгуби сваки смисао ако уђете у неку врсту коментарисања њених изјава. Једном сам јој рекао у Бриселу на преговорима: Ајд' изађи напоље сад. И морала је да изађе напоље, јер нисам хтео да настављам разговор. Просто понекад нема смисла да слушате и да одговарате, тако да је боље да ћутим и да ништа не кажем", рекао је председник.

Навео је да је за нашу земљу лековито и важно да разговарамо о Косову и Метохији.

"Данас сам видео велике европејце, од свих ових великих експерата и стручњака – Пајтића, Јеремића и Јанковића са свих топлих мора овога света, док неко овде ради 20 сати и бори се за своју земљу, обавештавају ме да ја коначно морам да учиним нешто што сам некоме обећао због чега су ме довели на власт. Ти људи ништа не разумеју, разлика између мене и њих није само у поверењу народа, већ и у томе што ја данас не радим ни за какве изборе. Мене никакви избори више не интересују, на свим изборима сам победио најубедљивије могуће, што се неће поновити, што се није догодило у савременој српској историји и на парламентарним више пута и на председничким", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да сада ради за своје политичко наслеђе и да се бори за будућност ове земље.

"Зато хоћу да разговарамо и решимо проблем који је нерешен и који многима изгледа као нерешив", рекао је Вучић.

Председник Србије нагласио је да увек исто говори и у Москви и у Вашингтону и у Бриселу, али да, за разлику од њих, неће да се крије испод стола већ да решава проблеме.

"Хоћу да имамо мир за нашу децу, хоћу да им обезбедимо будућност", рекао је Вучић додајући да је чуо различита мишљења међу којима је и оно да се затворе границе према Македонији.

"Нема нигде средине – да будемо нормални, да штитимо своје интересе, да не будемо екстремисти. Таква Србија једина може да побеђује, да будемо одговорни, пристојни, нормални", нагласио је Вучић.

Вреди се борити ако имамо и један одсто шансе за КиМ

Александар Вучић је истакао, "што се Косова тиче, да имамо један одсто шансе да тај проблем решимо, али се вреди борити уколико имамо и један одсто шансе".

"Ако неко мисли да не треба да се боримо и да то треба да остане кипарски модел, односно да тај конфликт траје и наредних 100 или 200 година, онда ћу вам рећи да ви не бринете о својој деци, о будућности наше деце и о будућности ове земље", рекао је Вучић.

Истакао је да мисли да је то једно од кључних питања и да је захвалан свим људима који учествују у дијалогу о Косову.

Нагласио је да никада није ништа лоше рекао ни о коме ко учествује у дијалогу и да је чуо неколико паметних констатација од Мићуновића и неких других људи.

"Спреман сам да о томе у једном ширем и у ужем формату разговарамо. А Едита Тахири, то није важно никоме", поручио је Вучић.

Раст ћемо градити и на потрошњи

У региону имамо убедљиво највећи извоз и највећу покривеност увоза извозом, али ћемо раст сада заснивати и на потрошњи, а плате и пензије значајно ћемо повећати, тако да ћемо почети да преузимамо примат, а за почетак приближићемо се по висини плата Црној Гори, рекао је председник Вучић.

"Причам како ћемо из плуса у плус, а не причам како ћемо из минус 3,1 доћи до минус два. Дакле, то говори о добром стању код нас, не заборавите да је наш раст БДП-а заснован на извозу и инвестицијама", рекао је Вучић додајући да имамо и највећи број инвестиција, и по броју и по новцу који је уложен, и најбоље стање у буџету.

Они имају много више дознака из иностранства где обнављају куће, у БиХ и у Приштини и у неким другим деловима Западног Балкана, навео је председник.

Како је рекао, у јануару и фебруару имали смо значајан пад, имали смо ужасну хидролошку ситуацију, те због ЕПС-а није било могуће остварити раст, а онда смо почели то да подижемо.

"Имали смо проблема са сушом и огромне губитке на кукурузу, на соји, сунцокрету чак, ако хоћете и на воћу, оно што је град успео да уништи, од малине, до брескве и нектарине, али све ћемо то надокнадити, јер индустрија је та која подиже српску привреду, што није био случај", приметио је Вучић.

Поручио је да ће на томе радити држава, да Влада има његову пуну подршку...

"Данас сам имао мислим 20 или 21 састанак, од тога осам састанака сам имао са представницима различитих компанија и представницима различитих земаља око довођења нових компанија, јер они желе да разговарају и са председником, упутио сам их на Владу и на Развојну агенцију Србије", навео је председник.

У Краљево стижу нове компаније   

За Краљево је имао добру вест да стиже најмање једна, а вероватно и две велике фабрике у најкраћем могућем року.

Једна од компанија која ће доћи биће из једне од две најразвијеније европске земље и то ће, додао је, за Краљевчане значити бољитак пре краја године.

Такође, најавио је да ће бити постигнут договор, иако су послодавци против, о повећању минималне зараде, "мислим да ће се постићи договор који је разуман, да људи који најтеже живе боље живе".

У јавном сектору такође следи значајно повећање плата, поручио је Вучић уверен да ће и пензионери бити задовољнији.

"Полако, засниваћемо тај раст и на потрошњи. То је трећа нога те столице", поновио је и поручио да ћемо полако преузимати примат, приближићемо се најпре Црној Гори, а, како каже, нада се да ћемо је у наредних годину и по и претећи по просечним примањима. 

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво