Селаковић: Циљ Декларације очување језика и културе

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић рекао је за РТС да најављена Декларација Србије и Републике Српске о опстанку српске нације и српског народа није мотивисана дневнополитичким потребама као ни великосрпским национализмом. Истиче да је циљ очување српског језика и културе, јер кад нема језика, онда нема ни народа. Добро је да је унутрашњи дијалог о КиМ почео јер Србија мора одређене ствари да рашчисти сама са собом и да престане да живи у утопијама, каже Селаковић.

Никола Селаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да српски народ има право да тражи место опстанка у глобалном свету.

Истиче да је циљ Декларације очување српског језика и културе.

Селаковић наводи да опасност којој су изложени српски језик и култура није само у генерацијама Срба који су у расејању, већ је то видљиво и у окружењу, на територијама на којима Срби живе вековима, а на којима су угрожени језик и опстанак.

"Кад нема језика, нема ни народа", поручује Селаковић.

Додаје да ће бити предложене одређене мере које ће помоћи да се сачувају језик, писмо и идентитет.

Селаковић је навео и позитивно искуство из Швајцарске, где је на "фантастичан одјек" наишао покушај српског министарства да се сачува српски језик кроз иницијативе путем амбасада.

Како је рекао, најнормалнија ствар у свету су институције као што су немачки Гетеов институт или шпански Институт "Сервантес".

"Зашто ми не бисмо имали наш институт?", упитао је Селаковић.

Истиче да се иде ка томе да то буде декларативни и правни акт који ће усвојити највиша законодавна тела Србије и РС и додаје да није реч о питању које третира територијални статус Србије и РС.

"Србија је пример гаранције права мањина. Ништа више од тога не тражимо за Србе у другим државама региона", каже Селаковић.

"Дијалог о КиМ се одвија на задовољавајући начин" 

Говорећи о позиву председника Вучића на унутрашњи дијалог о Космету, Селаковић напомиње да је то најважније политичко питање.

Каже да је председник задовољан начином на који је његова иницијатива наишла на одјек у јавности.

Селаковић каже да се о тој теми говори и да су се досад у највећој мери чуле две врсте мишљења – она која кажу да је потребно одржавати статус кво и она која кажу да би Косово требало предати Албанцима.

"Ни први ни други став нису добри, то су две крајности које не кореспондирају са реалним стањем. Реално стање је да статус кво тихим путем води ка нестајању Срба на КиМ. А овај други став није прихватљив. Шта да дамо Албанцима? Оно што је наше и оно где Срби чине већину?", рекао је Селаковић.

Поручује да Србија мора да рашчисти одређене ствари сама са собом и да не живи у утопијама.

"Дијалог је почео да се одвија на добар и задовољавајући начин", рекао је Селаковић и додао да би једног дана могао да уђе у институционализацију.

Објашњава да није реч о дијалогу где седе двоје, троје или 20 људи и причају, већ у њему учествује јавност, медији, академска заједница, невладине организације... 

Говорећи о таксама које је Хрватска увела на увоз пољопривредних производа из трећих земаља, Селаковић је подсетио да то није први пут да Хрватска покушава присилно да регулише економске токове политичким одлукама.

"То им се раније обило о главу и очекујем да буде тако и овог пута", навео је Селаковић. 

Када је реч о могућој посети Александра Вучића Загребу, Селаковић каже да је уверен да ће Вучић, као човек дијалога, прихватити позив уколико му га упути председница Колинда Грабар Китаровић.

Како каже, очекује да буду покренута питања која Загреб стално иницира, а то је положај хрватске мањине у Србији. Међутим, наводи да ће и председник Вучић покренути питање остваривања права српског народа у Хрватској и да ће инсистирати на испуњењу постигнутих договора.

Када је реч о могућој посети Вучића БиХ, Селаковић каже да и даље нема јасног позива, али подсећа да је Вучићу БиХ један од приоритета.

Никола Селаковић додаје и да се може очекивати посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији са бројном делегацијом привредника и инвеститора.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво