ЕУ: И даље процењујемо хрватске мере

Европска унија наводи да и даље "процењује ситуацију" када је реч о увођењу нових хрватских такси на узвоз воћа и поврћа из земаља региона.

"Тренутно процењујемо усклађеност нових мера са обавезама", изјавио је за Танјуг портпарол Европске комисије.

ЕУ истовремено апелује на "све стране" у овом случају да се "придржавају својих обавеза", али и да се "уздрже и спрече ескалацију".

"ЕУ подржава развој трговине и економске интеграције. Све стране морају да поштују своје обавезе. Ми позивамо све стране и да се уздрже и спрече ескалацију. У контакту смо са властима свих земаља укључених у овај случај и тренутно процењујемо ситуацију и усклађеност нових мера са обавезама", наведено је у писаном одговору прослеђеном Танјугу из Европске комисије.

На директно питање Танјуга да ли Хрватска новим увозним мерама крши одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању, које су све земље чланице ЕУ потписале са земљама у региону, у Бриселу и данас понављају да европски експерти за трговину и примену ССП-а разматрају новонасталу ситуацију.

Незванично, дипломатски извори из Европске комисије наводе да би ЕУ желела да се својеврсни "трговински рат" на Западном Балкану заустави и реши у договору самих земаља региона међусобно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво