Србија конструктивна у Црноморском региону

На 49. пленарном заседању Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње у Истанбулу речено је да Србија конструктивним приступом учествује са суседима, државама црноморског региона и европским земљама, као и партнерима на глобалном плану у изналажењу адекватног решења за сва регионална и глобална питања.

Пример за то јесте приступ Србије решавању проблема мигрантске кризе, као и приступ борби против тероризма, саопштила је Скупштина Србије.

Стална делегација Народне скупштине Србије у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње учествовала је на 49. пленарном заседању ПС ЦЕС у Истанбулу, од 4. до 6. јула.

Поред Србије, на заседању су учествовале и делегације Азербејџана, Албаније, Бугарске, Грчке, Грузије, Јерменије, Молдавије, Румуније, Руске Федерације, Турске и Украјине, а председавајући је био Исмаил Кахраман, председник Велике народне скупштине Републике Турске и председник ПС ЦЕС.

Стална делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње у саставу: Игор Бечић, шеф сталне делегације, Милија Милетић, Золтан Пек и Иван Костић, чланови сталне делегације.

Бечић, који је и потпредседник Парламентарне скупштине ЦЕС-а, председавао је другом седницом скупштине док је тема централне дебате била "Улога парламената у остваривању безбедности и мира у црноморском региону".

Члан сталне делегације Иван Костић је у говору на централну тему указао да су мир и безбедност основне, базичне вредности које захтевају нашу пуну посвећеност, као и да су очување мира и безбедности спољнополитички приоритети Србије и да смо посвећени очувању мира и стабилности у региону.

Истакнута је улога парламената и парламентарне дипломатије у остваривању ових циљева. По завршетку расправе, једногласно је усвојена Декларација на тему "Улога парламената у остваривању безбедности и мира у црноморском региону".

На заседању је усвојена и Декларација Парламентарне скупштине црноморске економске сарадње поводом 25. годишњице Организације за црноморску економску сарадњу.

Парламентарна скупштина је усвојила и препоруке и извештаје на теме: развој нових и обновљивих извора енергије у државама чланицама ЦЕС, улога парламената у јачању законодавног оквира за економски раст и социјалну интеграцију, као и улога парламената у пружању одрживог система здравствене заштите у државама чланицама ЦЕС.

Наредна Генерална скупштина Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње одржаће се у Кијеву, Украјина, од 28. до 30. новембра 2017. године, а домаћин ће бити Врховна Рада Украјине која је преузела председавање ПС ЦЕС на заседању у Истанбулу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво