Припреме за инаугурацију при крају, долазе председници, премијери, министри

Долазак на инаугурацију председника Александра Вучића потврдио је велики број званичника, пише "Политика". свечаност у Палати "Србија" биће путовање кроз српску историју, подсећање на оно најзначајније по чему је Србија задужила свет.

Припреме за инаугурацију председника Србије Александра Вучића у Палати Србија се приводе крају, али се још држе у потпуној тајности, пише сутрашња "Политика" која наводи и да је долазак на свечаност до сада потврдио велики број председника, премијера, изасланика и министара.

Тако ће међу гостима бити председници из земаља региона – Црне Горе, Хравтске и Македоније, Филип Вујановић, Колинда Грабар Китаровић и Ђорђе Иванов, као и потпредседница Бугарске Илијана Јотова.

Иако формално немају статус председника, престолонаследник Уједињених Арапских Емирата шеик Мухамед бин Зајед и син краља Бахреина, шеик Ел Калифа тако се третирају, кажу за Политику у Министарству спољних послова.

У МСП је стигла и потврда мађарског премијера Виктора Орбана да долази 23. јуна у Београд. Бићу ту и његов аустријски колега Кристијан Керн и први човек Владе Габона Емануел Исозе Нгонде.

Москва шаље потпредседника Владе Дмитрија Рогозина који се, како сам каже, у Београду осећа као код куће.

Биће ту и председник РС Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић.

Из Брисела је стигла потврда да ће овој прослави присуствовати комесар за проширење и суседство Јоханес Хан.

У име Немачке Вучићу ће честитати специјални изасланик Ангеле Меркел, бивши канцелар те земље Герхард Шредер.

На једном месту у петак ће се наћи и изасланици два супротстављена војна табора – ОДКБ и НАТО, конастатује лист, наводећи да ће представник ОДКБ-а бити Јуриј Хачатуров, генерални секретар организације.

Из НАТО-а долази такође високопозиционирана Роуз Готемилер, Американка која је од прошле године на месту првог заменика генералног секретара Алијансе.

Осим ових највиших званичника, стигле су и потврде о доласку великог броја министара.

Међутим, две велике силе – САД и Велика Британија, кажу у МСП, за сада нису послале обавештења, односно потврде кога шаљу на прославу инаугурације.

У Лондону су окупирани својим проблемима, учесталим терористичким нападима, па је, кажу саговорници Политике, донекле и логично што још није стигло обавештење о њиховом изасланику.

Коначан списак званица биће, кажу у МСП-у, готов сутра.

Како се незавнично сазнаје, свечаност у Палати "Србија" биће путовање кроз српску историју, подсећање на оно најзначајније по чему је Србија задужила свет.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво