Нова реаговања поводом избора Брнабићеве за мандатара

Министар туризма и лидер СДП-а Расим Љајић и министарка правде Нела Кубуровић поздравили су одлуку председника Србије Александра Вучића да за мандатара предложи Ану Брнабић. Део парламентарне опозиције незадовољан је овом одлуком, док је Удружење "Егал", Геј стрејт алијанса и ЛАБРИС поздрављају.

Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да постављање Ане Брнабић за мандатара значи континуитет када се говори о раду ове Владе која је имала значајне резултате и на унутрашњем и на спољном плану.

Љајић, који је лидер СДП-а Србије, рекао је да ће та странка подржати одлуку да мандатар буде Ана Брнабић.

На питање да ли та странка очекује још неки ресор у новој Влади, Љајић је одговорио да то није реално.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да верује да Ана Брнабић представља најбоље решење када је реч о будућем премијеру и да ће она наставити пут којим је ишла влада Александра Вучића.

Кубуровићева је указала да је председник Србије добио пуно поверење од грађана и СНС-а да предложи мандатара, те да верује да ће Ана Брнабић са својим тимом да настави да иде путем којим је ишла и влада на челу са Александом Вучићем.

Посланик СНС-а Игор Бечић оцењује да је одлука председника Србије државнички потез и да је та одлука донета у интересу Србије.

Подвукао је да је Вучић показао да доноси политичке и економске одлуке у најбољем интересу грађана Србије, те да је зато добио огромну подршку на свим изборима одржаним у последњих пет година.

Потпредседник Српске напредне странке Миленко Јованов изјавио је данас да је одлука Александра Вучића да за мандатара предложи Ану Барнабић убедљиво најбоља за Србију и изразио уверење да чланство Српске напредне странке апсолутно подржава ту Вучићеву одлуку.

Министар без портфеља задужен за регионални развој и председник ПУПС-а Милан Кркобабић рекао је да је циљ да нова влада која се буде формирала има континуитет са претходном, те додао да ће странка коју води дати подршку Брнабићевој.

"Мој је утисак да је председник остао доследан себи. Не обазире се много на очекивања ових или оних, на жеље и критике ових или оних и дао је један посебан предлог, за који мисли да је од државног интереса, битан, кључан и ми из ПУПС-а ћемо му дати подршку", рекао је Кркобабић.

Додао је да је Брнабићева веома марљива и, оно што је ретко у Србији, веома озбиљна особа, а ово су озбиљни државни послови.

Демократска странка Србије сматра да је одлуком председника Вучића да Брнабићева буде мандатар све јасније да је политика актуелне власти веома далеко од декларисане политике одржавања пуне равнотеже добрих односа са САД, ЕУ и Руске Федерције.

У саопштењу те странке се наводи и да је председник Вучић "ударио политички шамар" гласачима, сопственој странци, њеним коалиционим партнерима, Русији и свима који су веровали да доноси одлуке у интересу државе Србије.

Покрет "Доста је било" Саше Радуловића најавио је да ће приликом представљања експозеа мандатара Ане Брнабић у Скупштини Србије тражити одговоре на питања о њеним квалификацијама, искуству, програму, као и њеној израженој жељи да јој, како наводе, садашњи председник буде ментор.

У саопштењу овог покрета се наводи да род и сексуална оријентација мандатара не може и не сме бити тема, али да оно што јесте тема је слобода медија, фер и једнаки изборни услови за све, спречавање крађе избора, бирачки спискови, финансирање кампања.

Социјалдемократска унија сматра да Брнабићева ничим није заслужила мандат за састављање владе.

Из те уније су саопштили да је њену досадашњу министарску каријеру обележила припрема за даља отпуштања у јавном сектору, првенствено у просвети, те неспособност да организује замену здравствених књижица.

С друге стране, Геј стрејт алијанса оцењује да је то историјски искорак за све ЛГБТ особе и све жене у Србији.

"После њеног прошлогодишњег постављења за министарку, чиме је уједно постала и прва јавно декларисана особа на министарској позицији у Србији и региону, именовање Ане Брнабић за мандатарку Владе је још један огроман, историјски искорак за све ЛГБТ особе у Србији али и за све жене јер ће она уједно бити и прва премијерка у историји Србије", саопштила је ГСА.

Удружење грађана "Егал" такође је поздравило именовање Ане Брнабић за мандатарку Владе оцењујући да је таквом политичком одлуком председника Александра Вучића показано да је Србија неповратно заузела реформски курс који може донети бољитак свима.

То је, саопштили су из тог удружења, потенцијално значајан корак у побољшању положаја жена и ЛГБТ заједнице у нашој држави.

Организација за лезбејска људска права ЛАБРИС поздравила је одлуку председника Александра Вучића да за мандатара предложи Ану Брнабић, једину политичарку која се отворено изјашњава о својој истополној сексуалној оријентацији.

У саопштењу ЛАБРИС-а се наводи да се овим избором неминовно скреће пажња домаће и светске јавности на Србију, али нажалост, не и на положај ЛГБТ популације, конкретно лезбејки.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво