Лончар: Спасојевић ми захвалио због операције оца

Министар здравља Златибор Лончар је рекао за РТС да је оперисао оца Душана Спасојевића и тиме одговорио на питање о фотографијама које су се појавиле у јавности и које сугеришу да је познавао једног од вођа земунског кланa.

Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је у то време био на специјализацији и да лекари на специјализацији имају обавезу да изведу одређен број операција, а да током операције уз специјализанта мора да буде специјалиста.

Како је рекао Лончар, после успешне операције, отац Душана Спасојевића је изашао, а Спасојевић га је позвао да би му захвалио и како би га упозна са тада "најмоћнијим политичарем из власти".

"Отишао сам и упознао се са тим човеком. Њему није било баш најпријатније, али није хтео да противречи, сликао се, задржао се још неко време, отишао и куртоазно смо се поздравили", рекао је Лончар.

Навео је да су затим прешли у другу просторију, где су били фудбалери који су пили пиће и истакао је да су све фотографије настале у том моменту.

На питање да ли је био у Шилеровој, Лончар је одговорио: "То што је сад сликано, то је близу, да ли се зове Шилерова или не, близу њихове куће. То је кафић, где су били изложени неки аутомобили, мотори, билијар. Значи то је кафић где је могао свако да уђе."

"Ја сам лекар, и данас оперишем, помажем људима. То је мој живот и једноставно не бирам пацијенте, кога ћу оперсисати, а кога не", поручио је Лончар.

Додао је да је у то време био обичан лекар који оперише пацијенте.

"Као што ме рецимо, у неком другом студију или било где, замоли неко од људи да се сликамо јер сам им спасао оца или мајку. Шта да кажем? Нећу да се сликам? Сликаћу се са људима, био сам лекар и бићу лекар", навео је Лончар. 

Министар је говорио и о томе како су фотографије дошле до Велимира Илића.

"Пре пар недеља, момак са фотографије, тај фудбалер Јеремић је био код мене и рекао ми да је продао фотографије Велимиру Илићу јер му је требао новац", рекао је Лончар. 

Додао је да је тај момак још једном био код њега да би му рекао да врати смењеног директора болнице у Аранђеловцу, што је министар одбио.  

"Онда је дошао са својим оцем, који је имао озбиљан проблем са срцем. У том моменту ја позивам доктора Свету Путника и кажем: 'Молим те прими овог човека, спаси му живот.' Оперисан човек, не знам да ли је још у болници. Том Јеремићу кажем: 'Нема никаквих проблема што си продао слике, требао ти новац'", навео је Лончар.

"Каква црна служба, какви документи остављени у сандучету, то је из породичног, личног албума момка са слике", указао је Лончар.

"Морамо да повећамо број донора"

Борд Евротранспланта, организације коју чини осам земаља и која обухвата 135 милиона људи, једногласно је примио Србију као придруженог члана у Евротрансплант.

Лончар је рекао да је реткост да се таква одлука доноси једногласно и да сада Србија мора да се прилагоди и да уђе у систем који постоји и у којем је 135 милиона становника.

Међутим, истиче да је потребно да повећамо број донора, јер не можемо да очекујемо да само они нама дају органе. Истиче и да је то код нас изводљиво и да се мења свест.

Министар је захвалио РТС-у и новинарки Ани Стаменковић.

Додао је и да је издвојен буџет за оне који ће учествовати у пројекту, да ће се увести стално дежурство и да ће наша база података бити усклађена са осталима.

Наводи и да је потребно спречити да дође до злоупотреба. 

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво