Јоксимовић: Дијалогом на највишем нивоу до адекватних разултата

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић за РТС каже да је веома важно што је настављен дијалог на високом нивоу у Бриселу и истиче да појављивањем свих актера дијалога доводи до првобитног циља – смиривања тензија.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Александра Јоксимовић је рекла да је за Србе на Косову наставак дијалога у Бриселу од изузетног значаја, јер је пракса показала да само дијалогом на највишем политичком нивоу може доћи до адекватних резултата.

Чињеница да су позвани функционери на највишем нивоу говори да су они желели да покажу да су посвећени оваквом формату дијалога, а договорено је и да је ово формат који ће убудуће функционисати, истакла је Јоксимовићева.

Нагласила је да је за српску страну најважније да се отвори тема Заједнице српских општина и да се већ дуже време очекује да приштинска страна тај део споразума имплементира.  

Најава да ће састанци бити одржавани редовно, на највишем нивоу, даје наду да ће се неке ствари покренути са мртве тачке, рекла је Јоксимовићева.

"Нису били очекивани конкретни резултати, али успех је што је дошло до састанка", објаснила је Јоксимовићева.

Директорка Центра за спољну политику рекла је да сада свака страна обезбеђује преговарачку позицију на најбољи начин.

"У најавама овог састанка Иса Мустафа је рекао да треба укључити опозицију у овај формат дијалога у Бриселу. Приштинска страна има озбиљне унутарполитичке проблеме, и до таквог ширења контекста разговора неће доћи, али то је указало на проблеме са којим се суочава Приштина. Мислим да ће одређена врста притиска, која ће доћи кроз чињеницу континуираног дијалога на највишем нивоу, довести до тога да се ствари покрену", сматра Јоксимовићева.

Додаје да оваква врста формата дијалога повећава одговорност и да самим појављивањем, премијер и председник говоре о политичкој вољи и одговорности коју званичници преузимају на себе.

"Процес преговарања са Бриселом и процес евроинтеграција теку паралелно са поглављем 35 и отварањем других поглавља у преговорима са ЕУ. Крајем прошле године отворили смо два поглавља, процењено је да је Србија остварила нормализацију односа са Приштином, а најављено је да ће бити отворено поглавље 26 и неколико других поглавља. То је континуирани процес, а током 2017. можемо очекивати да буде настављен, уз стално праћење поглавља 35 као политичког критеријума за наставак процеса", закључила је Јоксимовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво