Стефановић: Харадинај на потерници због кривичних дела, а не политичких

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је да Рамуш Харадинај није на потерници из политичких разлога, већ због озбиљних кривичних дела. Очекује да свака земља која одговара на такву врсту потернице покаже да јој је закон важнији од политике.

"Ако буде пуштен, питање је шта то говори о потерницама Србије или о односу других држава према тим потерницама. Не знам шта ће бити даљи наставак правног процеса, ми смо то као држава тражили, а видео сам да је и премијер потврдио да је захтевано да се настави", рекао је Небојша Стефановић новинарима у Београду после обиласка речне полиције.

Министар је додао да нема права да се мешамо у одлуке тужилаштва и судова, и додао да Србија Харадинаја тражи за озбиљна кривична дела.

"Дакле, он није на потерници из политичких разлога, већ због озбиљних кривичних дела, злочина почињених над Србима и важно је да свака земља, која је на потезу и која одговара на такву врсту потернице, покаже да јој је закон важнији од политике", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, та земља треба да покаже да је снажнија од свих политичких притисака и да може да одговори на захтев Србије упркос свим притисцима које трпи.

Одговарајући на питање о потерници за српским држављанима које тражи Црна Гора због тероризма, Стефановић је поручико да полиција, када постоји Интерполова потерница која је валидна, увек поступа по њој.

Стефановић је објаснио да постоји процедура по којој пре свега Министарство правде треба да упути налог.

"Након добијања налога од Министарства правде никакав проблем немамо да поступимо по свим налозима наших државних органа", рекао је Стефановић
После обиласка Речне полиције, министар је поручио да полиција никога не штити и да увек поступа по Интерполовим потерницама.

На захтев црногорског правосуђа Интерпол је расписао црвене међународне потернице за двојицом руских и двојицом српских држављана, који се потражују због стварања криминалне организације, покушаја тероризма и дела подстрекивања на рушење уставног поретка и сигурности Црне Горе.

Потернице су расписане за руским држављанима Едуардом Широковим (45) из града Чита и Владимиром Поповим (36) из Кирганстаја.

Истовремно на порталу Интерпола објављене су потернице за двојицом српских држављана Немањом Ристићем (43) из Београда и Предрагом Богићевићем (47) из Крагујевца.

Они се сумњиче за дела тероризам у покушају и стварање криминалне организације.

"Неки би се обрадовали да је Вучић 'линчован"

Стефановић је нагласио да органи БиХ треба да утврде одговорност за оно што се догодило у Поточарима на комеморацији жртвама Сребренице, додајући да би послао више полицајаца да је знао да ће премијера Александра Вучића тамо неко покушати да убије.

На питање да ли МУП спроводи истрагу поводом исказа двојице оптужених полицајаца за одавање службене тајне, Стефановић је рекао да је Тужилаштво спровело истрагу и да је одбацило њихове пријаве против руководилаца МУП-а, зато што, каже Стефановић, МУП ради у складу са законом.

"Цела прича је требало ваљда да буде политичка, а када људима реално и рационално објасните, онда видите да од тога нема ништа. Има политиканства и покушаја да се политички делује, али оно што је опасно је одавање службене тајне", каже Стефановић.

Стефановић је објасио да између српске полиције и полиције РС постоји споразум о специјалним везама и да је на основу тога са министром Драганом Лукачем формирао посебан оперативни штаб уочи догађаја у Поточарима, а који је требало да спречи присуство било које екстремистичке групе и извршење неког кривичног дела.

Како је рекао, није му јасно зашто неко тврди да српска полиција на захтев РС нема права да то уради.

"Жао ми је, да сам знао да ће се такав случај десити у Поточарима са премијером, да ће неко покушати онако брутално да га убије послао бих много више полицајаца, да покушамо да заштитимо његов живот. Дакле, нико то од нас није очекивао, али је на органима БиХ је да утврде одговорност и нађу кривца", истакао је Стефановић.

Додао је да "има оних који би се вероватно обрадовали да се инцидент у Поточарима одвијао на другачији начин, а да је премијер Вучић тамо линчован".

Одговарајући на питање о присуству 45 припадника МУП-а на митингу и контармитингу у Бањалуци, Стефановић је рекао да Србија не може да дозволи да неко одавде оде у Бањалуку и да тамо нешто руши, пали...

"Нас не интересује каква је врста догађаја. Ако постоји најава да ће одређена ексремистичка група из Србије оваква или онаква отићи на било који догађај у РС и они затраже помоћ, ми ћемо се увек одазвати. Замислите каква би брука за Србију била када бисмо дозволили да неко иде у Бањалуку, да тамо нешто пали, руши, а да нисмо предузели ништа да то спречимо", закључио је Стефановић.

"Пресуда НИН-у показује да сам говорио истину" 

Поводом пресуде у судском спору против недељника НИН, министар Стефановић је оценио изјавио да пресуда показује да је он говорио истину а да они нису.

Стефановић је рекао да ће сачекати правоснажност пресуде али је изразио задовољство што је јавност могла да види да су изнете неистине о њему и да су га оптужили за учешће у извршењу кривичног дела.

"Шта год ко причао то је писало у том тексту и то је суд врло јасно рекао", рекао је Стефановић новинарима.

Стефановић је истакао да ће новац који НИН треба да му уплати као одштету уплатити у Фонд за децу настрадалх полицајаца.

"Хтео сам да покажем да не можете оптужити неког за извршење кривичног дела без доказа јер то није новинарска слобода, то није демократија", рекао је министар.

Нагласио је да су се пласирају измишљотине о поступку који је трајао један дан, наводећи да је поступак почео оног тренутка кад је поднео тужбу у августу и да је трајао до краја децембра.

"То што је било једно рочиште и што су саслушане само две особе... Колико је рочишта потребно да буде?", упитао је Стефановић.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво