Железњак: Србија пример другим земљама на Балкану

Делегација Јединствене Русије, предвођена замеником секретара Генералног савета задуженог за међународну сарадњу Сергејем Железњаком, посетила је Српску напредну странку, где су са руководством те партије разговарали о унапређењу међустраначке сарадње.

Сергеј Железњак је, након састанка са потпредседницима СНС-а Марком Ђурићем, Маријом Обрадовић, Миленком Јовановим и Милошем Вучевићем, рекао да је договорена још јача међупартијска сарадња и дијалог.

"Наша партија има добро искуство у одржавању изборне кампање у Русији, а наши српски партнери су исто имали успешну предизборну кампању, а следе и важни избори. Разговарали смо и о коришћењу нових технологија у одржавању такве кампање", рекао је Железњак.

Како је рекао, на састанку је било речи о многим питањима који се тичу билатералних односа Србије и Русије.

"Као владајуће партије сносимо одговорност за безбедност наших земаља и спречавање свих претњи. Подржавамо тежње наших партнера у смислу ојачавања војне неутралности и безбедности", рекао је Железњак.

Истакао је да је Русија захвална што Србија постаје централна земља за ванблоковксу позицију на Балкану.

"Безбедност и суверенитет су веома важни и морају да се бране, посебно узимајући у обзир међународни тероризам, а наши српски партнери могу да рачунају на пуну руску подршку везану за заштиту националне безбедности и интереса", рекао је Железњак.

Подсетивши да је састанак одржан након трагедије у Сочију, Железњак је још једном изразио захвалност колегама и пријатељима из Србије и СНС-у за речи саучешћа.

"Трагедија у Сочију и смрт нашег амбасадора у Турској и показује колико је крхак људски живот и колико се све снаге морају обједињавати за спречавање таквих трагедија", рекао је функционер Јединствене Русије.

Железњак је истакао да су Русија и Србија много тога проживеле у прошлом веку те да због тога морају да сарађују и подржавају зајединичке иницијативе.

"Ми ћемо радити на сарадњи наших партија, а хтели бисмо да у Србији постоји консензус по најважнијим државним питањима за земљу и ми смо спремни да с тим у вези поделимо наша искуства", рекао је Железњак.

Упитан да прецизира на шта конкретно мисли, рекао је да је најважније да постоји консензус за питања од кључног значаја за развој земље - како да се очува безбедност и како и са ким да се успоставе односи у свету.

"Веома нам је важно што је Србија пример за одбрану суверенитета и интегритета на Балкану и сматрамо да је добар пример за друге земље на Балкану које нису чланице одређених војних блокова", рекао је Железњак.

"Срећни смо што су нам колеге рекле да је за Србију важно да развија односе и са ЕУ и са Русијом, са којом имају успешну сардњу током више столећа", рекао је Железњак.

Поновио је да Русија подржава међународну сарадњу на свим нивоима, јер је то много мудрије него сукобљавање.

"Али ти међународни односи се морају базирати на узајамном поштовању и узимању у обзир интереса свих земаља, а то је став којег се придржава СНС", рекао је функционер Јединствене Русије.

Потпредседник СНС-а Марко Ђурић истакао је да је на састанку било речи о томе како да Србија и Русија буду на сваком пољу ближе и боље у сарадњи, али и о заједничким изазовима са којима се наше две земље и странке суочавају.

Додао је да је још једном поновљена подршка Србији када је реч о територијалном интегритету и суверенитету, као и подршка српском народу на КиМ.

"Ова посета је велика и важна за СНС, али и за српско-руске односе, и за нас представља огромну част и задовољство што сваког месеца унапређујемо односе, а то ћемо наставити и у наредним месецима", рекао је Ђурић.

Потпредседник СНС-а је истакао да је лако градити добре односе са Русијом и странком Јединствена Русија, када су лични односи председника владе и СНС-а Александра Вучића и Владимира Путина, али и Медведева, добри, пуни поверења и заснивају се на томе што у Русији знају да Србија неће мењати своју принципијелну позицију према Русији.

"Као што знају да ми немамо проблем да у Бриселу, и на сваком другом месту, кажемо која је наша позиција, у вези са војном неутралношћу", рекао је Ђурић и додао да наши руски пријетељи знају да исту политику водимо и у Берлину, Бриселу, Вашингтону, као и у Москви.

"То је политика пријатељства и сарадње са Русијом, политика градње добрих односа и јачања сарадње са ЕУ и мислим да је та политика искрености, заснована на конрентинм делима, нешто што нам помаже у односима", истакао је Ђурић.

Захвалио је Железњаку што је посетио Храм светог Саве на Врачару, али и Русији и руском народу што су са више од четири милиона евра до сада подржали изградњу храма.

"Градећи га заједно, градимо сопствене вредности и стварамо услове да и у будућности наше заједничке вредности буду нешто што је стуб и кичма нашег идентитета. А добри односи са Русијом су, сасвим сигурно, један од важних ствари нашег државног и националног идентитета", рекао је Ђурић и додао да је сусрет, осим што је био политички, био и веома емотиван, као и сваки сусрет Срба и Руса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво