Вучић: Од Русије шест "мигова", 30 тенкова, 30 оклопних возила

Као подршку Србији, Русија нам поклања шест авиона "миг 29", при чему ће нас три фазе њихове модернизације коштати укупно између 180 и 230 милиона евра, рекао је српски премијер Александар Вучић након састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом.

"Ако бисте рачунали, да такве авионе купујемо, коштали би нас око 600 милиона евра. Онда можете да видите колико смо добили повољне цене и колико смо добили на поклон, бар када је реч о авионима", рекао је премијер Александар Вучић, који борави у посети Москви где је посетио један од полигона руске борбене авијације.

Додао је да то драматично побољшава оперативно функционалне способности Војске Србије, до те мере да то као да неће бити иста војска.

"То је потпуно другачије. То је немерљиво у односу на оно што смо имали. Добили смо на поклон и 30 тенкова Т-72 С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ 2 и цеви 14,5 мм (мање топове)", рекао је Вучић, како га цитира Спутњик.

Кад је реч о авионима, до петка би требало да буде потписан уговор, а постоје две могућности, рекао је Вучић.

Како је прецизирао, прва је да руска армија превезе те авионе, који су, како је додао, способни да лете и одлични, и да се у марту заједно са руским мајсторима ремонтују у Србији.

Друга је да остану у Русији до септембра-октобра, па да у новембру следеће године дођу у Београд потпуно ремонтовани и са новим агрегатима.

"Још се гледа која ће од те две опције да буде прихваћена, ми гледамо шта је за нас лакше, боље, и тако ћемо и да поступимо", нагласио је премијер.

Навео је да је са комплетним војним врхом индустрије и Сергејем Шојгуом имао веома дуг састанак и да је на састанку поновио став о војној неутралности наше земље.

"Унапредили смо наше веома добре пријатељске односе. Најважније је што ћемо да правимо заједничке планове трогодишње и петогодишње заједничке сарадње, зато што смо ми земља којој је потребно много и желела би све одједанпут, али то није могуће", поручио је премијер.

У шаљивом тону, Вучић је рекао да су "наши из Министарства одбране тражили све могуће ракете", а да је он у једном тренутку рекао: "Па, само што нисте тражили нуклеарно оружје", на шšта се, како каже, насмејао и Шојгу.

"Наравно, нико није то тражио. Тражили смо ракете које има само Русија у овом тренутку. Што се тиче противваздушних система, договор је да на противваздушним системима радимо заједно. Причали смо и о 'буку' пре свега, и о 'буку М2' и о 'тунгуски', али за 2018. годину, што је за годину дана", рекао је Вучић.

Додао је да мисли да је урађен огроман посао за нашу земљу, "све šто смо причали деценијама, 29-30 година".

Вучић је подсетио и на то да хеликоптери нису били набављани 35 година, па су ове године стигли у Србију.

Према његовим речима, било је речи и о другим аспектима сарадње у области војне индустрије.

"Ми смо и данас могли да узмемо бук 1, 2 по тржишим ценама. Немамо ми тих пара у овом тренутку, то је 500 милиона, па боље да сачекамо 2018, па опет нешто да добијемо", приметио је Вучић.

"Војном неутралношћу чувамо независност" 

Истакао је да је поносан, срећан и веома задовољан, јер су, како је рекао, генерације људи у Србији, генерације политичара обећавале увек исто и никад ниšшта нико није испунио.

"Ја имам ту срећу да смо политиком војне неутралности, политиком чувања своје независности, да штитимо своју слободу, да умемо да издржимо притиске са различитих страна, успели да дођемо дотле да и своју земљу ојачамо до те мере да ни сами у то доскора нисмо на такав начин веровали", закључио је Вучић.

Нагласио је да се позиција Србије као неутралне државе неће мењати.

"Надам се да можемо да унапредимо нашу сарадњу – политичку, економску, војну – до веома високог нивоа. Надам се да ћете бити наш гост у Београду, а ми ћемо бити добри домаћини. Потпуно сам сигуран да ће између наших народа и држава увек бити веома добри односи и најбоља сарадња", рекао је Вучић Шојгуу.

"Још једном желим да потврдим да остајемо неутрална држава, што сам већ рекао у Бриселу, Вашингтону. То је наш став, ниšшта се није изменило када је то у питању", истакао је Вучић.

Он је Русима честитао Нову годину и изразио наду да ће она донети бољу ситуацију у земљи.

Шојгу је у поздравној речи пожелео добродошлицу Вучићу на српком језику.

У неформалном разговору, он је рекао да би заједничке летно-тактичке вежбе "Барс", које су одржане у октобру у Србији, требало да постану годишњи догађај. Руски министар одбране је захвалио српском премијеру за подршку у хуманитарној организацији у сиријском Алепу.

Број коментара 97

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво