Дачић са шефом дипломатије Канаде и српским кокусом

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се последњег дана посете Канади са шефом дипломатије Канаде Стефаном Дионом, а претходно је присуствовао инагурационом састанку Групе пријатељства у Парламенту Канаде за сарадњу са Србијом.

Дион је истакао да су обострано уочене могућности за даље унапређење пријатељских односа две земље кроз будући развој трговинске, економске, универзитетске и културне сарадње.

Такође је истакао да постојећи билатерални споразуми представљају добру основу за даљу сарадњу, саопштило је Министарство спољних послова.

Министри, који су потписали Декларацију о намери у вези са Споразумом о ваздушном саобраћају, изразили су наду да ће Споразум ускоро бити закључен, до краја ове или у првој половини 2017. године.

Споразум о ваздушном саобраћају ће унапредити везе између две земље, истакнуто је на састанку.

Разговарано је и о председавању Србије ОЕБС-у, улози Србије у региону, европским интеграцијама, и о односу две земље са НАТО-ом и Руском Федерацијом.

Потврђена је обострана жеља за унапређењем политичког дијалога. Истакнуто је разумевање канадске стране за аргументацију Србије у вези са тренутно важећим визним рестрикцијама, а министар Дион је са задовољством прихватио позив да посети Србију.

Са канадске стране је изражена спремност и за пружање пуне подршке нашој земљи у спровођењу реформског процеса на њеном путу ка ЕУ.

Дачић је учествовао на инагурационом састанку Групе пријатељства у Парламенту Канаде за сарадњу са Србијом (српског кокуса), чији је председник сенатор Лари Кемпбел, а заменик посланик Боб Братина, који је иначе српског порекла.

Група пријатељства окупља 16 чланова оба дома канадског Парламента.

Председник Групе сенатор Кемпбел је изразио задовољство због посете шефа српске дипломатије Канади и његовог учешћа на првом, инагурационом састанку Групе, која је овим путем реконструисана у новом сазиву Парламента, с обзиром на то да су 19. октобра 2015. године у Канади одржани редовни федерални парламентарни избори.

Парламентарна група пријатељства је изразила спремност за активни ангажман у циљу промовисања Србије и креирања њеног позитивног имиџа у канадском друштву.

Истовремено, изразили су спремност за пружање подршке даљем унапређењу парламентарне сарадње и идетификовању заједничких интереса.

Дачић је изразио задовољство посетом Канади, која уследила након 14 година, и то у години када две земље обележавају 75 година дипломатских односа.

Указао је на значај успостављања сталног дијалога који би допринео бољем обостраном разумевању и у том светлу упутио позив члановима Групе да посете Србију.

Успостављање директне и редовне сарадње група пријатељства у оба национална парламента допинело би продубљивању постојеће сарадње и дефинисању њених конкретних облика у будућности.

Министар је истакао да су за Србију односи са Канадом веома важни и да би редован политички дијалог допринео бољем разумевању у циљу подизања пријатељских односа двеју земаља на виши ниво.

Током јучерашњег дана, министар Дачић се састао и са Ендруом Леслијем, координатором владине већине у Парламету Канаде.

Том приликом је изразио захвалност за лични ангажман Леслија и изношење ставова током кризе на простору бивше СФРЈ, који су допринели објективнијем информисању међународне заједнице о збивањима на терену, што је за Србију било од посебног значаја.

Шеф српске дипломатије је информисао Леслија о проблемима са којима се суочавају грађани Србије приликом подношења захтева за канадску визу.

Указао је на бројност српске дијаспоре у Канади и са тим у вези на ригидност канадске визне политике. Посебно се осврнуо на значај укидања члана 35. канадског имиграционог закона из 1999. године.

Имајући у виду пријатељске односе Ендруа Леслија са представницима српске заједнице у Канади, Дачић је Леслију упутио позив да посети Србију, што је координатор већине у Парламенту Канаде са задовољством прихватио, нагласивши да ће се са своје стране ангажовати у циљу превазилажења препрека које су наметнуте по питању визног режима Канаде према Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво