Вучић: Напредак у истрази о случају Јајинци, ствари озбиљније него што се мислило

Дошло је до помака у истрази о случају Јајинци, каже премијер Александар Вучић за РТС. Најављује промене у службама безбедности. Странци имају агенте у срцу полиције и политике, али шпијуни неће управљати Србијом. ЕУ нам је од суштинског значаја – то се не мења, истиче премијер. Биће изграђено још 200 километара ауто-пута до краја мандата Владе, каже Вучић.

Александар Вучић је, гостујући у емисији Упитник, рекао да нема доказа о атентату када је реч о оружју пронађеном у близини његове породичне куће у Јајинцима.

Овде можете погледати/преузети емисију Упитник

"Нисам очекивао да ће полиција да напредује, синоћ су напредовали. Очекивао сам да се никада ништа неће наћи. То би будала помислила да неко баца бомбе као јабуке и крушке. Дошло је до исказа појединих лица која су прошла детектор лажи, а једна особа је потврдила и у писаној форми", напоменуо је Вучић.

Додао је да ће даље о томе говорити државни органи.

"Ствари су озбиљније него што смо мислили, али видећемо. И видећемо ко је и колико новца добио. Мислим да сам мало претерао што сам ово рекао", нагласио је премијер.

"Навешћу један пример. Оне вечери када је пронађено оружје, пронађен је и аутомобил. Пре неколико месеци је неколико лица приведено због опсервације стана мог брата. А њихови документи су нађени и у том аутомобилу", нагласио је Вучић.

Вучић је поновио да никада није ни поменуо реч "атентат" ,за разлику од 1. 12. 2004. године, каже, када је лист Прес објавио да се догодио покушај атентата на Бориса Тадића.

"Излази Прес, Мишковић власник. Уредници Кесић, Марјановић, Вучићевић. Насловна страна 'Атентат на Тадића', а починилац Мирослав Цимпл, службеник амбасаде САД. Уплашио их је, изгледа, шнауцер који је седео на задњем делу аутомобила и није се осмехнуо. Цимпл је добио 20 дана затвора. Никаквог оружја није било", подсетио је Вучић.

Указао је да пронађене бомбе убијају у пречнику од 12 до 18 метара, додајући да не мора ни да каже шта се све ради "зољом".

"Како они који су измишљали атентате где их није било имају образа да се спрдају са оним што је пронађено", рекао је Вучић и додао да нико није ни помињао атентат на председника Владе.

"Не пада ми на памет да улазим у слободу штампе", рекао је премијер. 

"Амбасада САД нема везе са мојом безбедношћу" 

Упитан да прокоментарише недавне изјаве министра Вулина у вези са амбасадом САД, Вучић је рекао да не мисли да америчка амбасада има било какве везе са његовом и безбедношћу његове породице.

"Бићу јасан – не мислим да са мојом и безбедношћу моје породице икакве везе има амбасада САД. И ту је (министар Александар) Вулин погрешио. Али све остало што је рекао је тачно", рекао је Вучић.

Остало што је Вулин навео, додао је, било је тачно – слика са Лидијом Удовички, узимање оперативних података и "„Савамала демолишн тим" у амбасади САД...

Додао је да не воли да "кука о том питању", истичући да му је важно да му породица буде заштићена. 

"На улици сам одрастао, сад да изигравам под старе дане мангупа и да глумим хероја – не пада ми на памет. Када сам говорио о Црној Гори, говорио сам истину, свидело се неком или не. Срушили би се многи снови многих људи. Говорим и о механизму и о људима и о много чему. Боље да даље не говорим", напоменуо је Вучић.

Премијер је рекао да је тачно да му је брат Андреј слаба тачка, те објаснио да верује да стога добар део оних који га нападају "игра на ту карту".

"Тачно је да ми је брат слаба тачка и волим ја њега и он мене. Смета им човек само зато што свога брата воли. Он се не бави политиком и погрешио је само зато што је једном рекао да му сметају и Давенпорт и Саша Јанковић и то му никада нису опростили", рекао је Вучић.

Наводи да је његов брат Андреј завршио Економски факултет и да 20 година ради на истом месту, да живе чак и скромније него раније, те свима који тврде да је нелегално радио поручује да то докажу.

"У медијима су нас називали и 'кокаинска браћа', а никада дрогу нисмо ни пробали", рекао је премијер.

"Шпијуни неће управљати овом земљом"

Говорећи о припаднику УКП-а који је страним службама одавао информације, премијер је рекао да зна име тог агента, али и да зна име агента стране службе који је узимао податке, али да "неће о томе до говори".

"И постојала су лица која су носила 'Савамала демолишн тим' на прослави у америчкој амбасади", рекао је Вучић.

Рекао је да неће да говори о именима, али да може да се сложи с оценом да странци имају своје агенте "у срцу полиције и политике".

"Управо зато се свом жестином борим за независну и суверену Србију", додао је Вучић и поручио да шпијуни неће управљати овом земљом.

Вучић је додао да је "за измишљање прича око Савамале" до сада дато шест милиона евра разним невладиним организацијама. 

Рекао је да је својим очима видео шта је спремано за Црну Гору, додајући да може да потврди грађанима Србије да су припремане тешке ствари.

Коментаришући наводе специјалног тужиоца Црне Горе да су за те припреме одговорни двоје Руса, Вучић је рекао да не може да говори о томе.

"Нанео бих штету и Црној Гори и Србији. Не бих ништа да говорим на ту тему", нагласио је премијер.

"ЕУ нам је од суштинског значаја, то се не мења"

Премијер каже да није чуо када је шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио да ће Србија, ако буде морала да бира између ЕУ и Русије, изабрати Русију.

"Политика Србије је да смо на путу ка ЕУ, знам да је популарност Уније у Србији тренутно на најнижем нивоу, али волео бих када би грађани Србије схватили да нам је Унија од суштинског значаја", рекао је Вучић.

Додао је да се ради на одблокирању дијалога у Бриселу, али да је у свему томе важно да освојимо вредносни систем који постоји у ЕУ.

"Знате зашто су многи у Риги на скупу 16 + Кина желели да уговоре билатералу са Србијом, зато што Србија напредује, и сви су заинтересовани за сарадњу. Добио сам шест позива за одлазак у земље ЕУ, је ли то мало?", запитао је премијер.

Додао је и да смо се са Русијом састајали више него у ранијем периоду, с Кинезима такође, с Американцима на највишем нивоу, али, како је приметио, "све то можете ако покажете да штитите и чувате себе и не дозвољавате да вас газе.

Премијер је истакао да Србија стратешки мора да има добре односе са САД и са Русијом.

Констатујући да постоје компликовани односи, подсетио је да је Србија војно неутрална, да има добре односе са НАТО-ом преко Програма партнерства за мир, и да има добре и све боље односе са руском војском, као и белоруском.

Србија, према његовим речима, жели унапређење војне сарадње, као и војно-економске сарадње, те је најавио да ће ускоро отпутовати у Брисел на састанак са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

"Нама је НАТО важан јер је дао гаранције за заштиту грађана на Косову и Метохији", подвукао је премијер и поновио да нам је ЕУ од суштинског значаја.

"Лично сматрам и волео бих да грађани сем емоција чују шта мислим, јер водим владу, гледам финансије и вредности", нагласио је Вучић.

Када је реч о отварању поглавља, премијер је рекао да ће и вечерас имати разговоре с тим у вези.

Према његовим речима, бројне посете Кини, састанци са највишим функционерима Русије и САД добро говоре о Србији, али је то могуће само ако покажете да штитите и поштујете себе, да не дозволите да вас газе и да је Србија испред свега.

Одговарајући на питање о евентуалном кандидовању на председничким изборима 2017. године, премијер је рекао да није заинтересован.

Према његовим речима, Србији је потребан председник државе који ће се допуњавати с владом којом руководи.

Напоменуо је и да веома поштује рад председника Србије Томислава Николића.

Поновио је, иронично, да честита свим кандидатима опозиције, само још, приметио је, "да их изборна комисија прогласи за победника и да не зову стране амбасадоре у изборној ноћи".

"Није катастрофа ако се не отворе даља поглавља"

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине као услову за отварање нових поглавља, премијер је рекао да мисли да ће бити отворена даља поглавља, али да није катастрофа ако се то не деси већ је важно да спроведемо потребне реформе.

Србија је, према његовим речима, спремна да отвори поглавља око јавних набавки, просвете и образовања, као и многа друга.

Када је реч о телекомуникацијама, премијер каже да Албанци на Косову имају свој позивни број који су узели од Монака, а да ми и даље држимо Телекомову мрежу за наше људе на северу покрајине.

Подсетио је да је Србија изгубила своје војно присуство на Косову и Метохији 1999. године, да је Косово једнострано прогласило независност 2008, и да се сада у тим оквирима крећемо.

"За нас је најважније шта ће Срби да имају. Тражили смо да се њима не уводи нови позивни број, као и да у наредне три године, пре него што дође до даљих приватизација у телекомуникацијама, имамо право на нашу мобилну мрежу. На северу имамо предајнике, али нам не дају за централно Косово", објаснио је Вучић.

Када је реч о "Трепчи" и Газиводама, нагласио је да је то питање имовине и да о томе није преговарано.

"То су ствари које нису лаке, али ако буде било разумевања у ЕУ, можемо постићи добре резултате", уверен је премијер.

"Браћа Битићи убијена злочиначки, без кривице"

Премијер је рекао да би дао све да се истражи убиство браће Битићи, јер не жели да држава крије убице и злочинце, и одбацио је инсинуације да истрагу успорава то што је у случај био укључен бивши командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури, сада функционер СНС-а.

"Дао бих све да се тај злочин истражи, јер никада нећу да кријем убице и злочинце, јер је то недозвољиво, катастрофа, и све најгоре говори о држави", рекао је Вучић и истакао да је злочин против браће Битићи страшан, да су убијени без кривице и да нису учинили било какав злочин против Срба.

Рекао је и да је све радио, више него било ко други, да се убице пронађу и да ће наставити то да ради, наводећи да је тиме јасно ставио до знања шта је српска политика.

Вучић је истакао да је слао и министра Небојшу Стефановића и бившег министра Николу Селаковића на места на која се људи не шаљу лако, да би дошли до информације о злочину.

Чињеница је, рекао је Вучић, да је Гури био велики пријатељ НАТО-а и САД после убиства, те да је 2001. године, заједно са америчким амбасадором, био у Бриселу у седишту НАТО-а, а одатле ишао и у НАТО базу у Штутгарт, код команданта НАТО-а.

"А сада, зато што је члан Вучићеве партије... Како вас није срамота, шта мислите, да немам образа, да ћу да трпим да ме неко шутира у главу, да не смем да одговорим чињеницама? Важније ми је шта ће људи у Србији да мисле него дан живота, а камоли дан власти", рекао је Вучић.

"Никад непријатељ Америке и убица америчког народа не би добио позив у НАТО", подвукао је Вучић и додао да 13 година нико није урадио ништа по том питању, а да је сада "Вучић крив".

Премијер је рекао да су три рођена брата убијена, "послагана као сардине у један гроб, а да ништа лоше нису урадили".

"Још 200 километара ауто-пута до краја мандата" 

Вучић навео да се, када је реч о ауто-путу од Љига до Прељине, ради о вишим стандардима, "европским или светским, како год хоћете".

Поручио је да остају да се ураде још три деонице, од којих су две већ уговорене са кинеским "Шандонгом". Додаје да постоје одређени проблеми са пројектовањем и експропријацијом, али наводи да се то све решава.

Вучић је рекао да ће за петнаестак дана да отвори и деоницу Пирот–Димитровград и да се и источни крак Коридора 10 завршава брзо.

Премијер наводи да инсистира на изградњи ауто-пута Ниш–Приштина, јер би то Ниш претворило у регионални центар.

"Морамо да развијамо грађевинску индустрију да бисмо испоручили најбоље могуће резултате", поручује Вучић.

Од почетка мандата нове Владе  је отворено више од 100 километара пута, каже Вучић, додајући да рачуна да ће се до краја мандата изградити још више од 200 километара пута, што је, каже, "више него у време Броза".

Одговарајући на опаску да је за време Броза за три године изграђена деоница ауто-пута од Београда до Загреба, а деоница Љиг–Прељина је грађена више од четири године, рекао је да је данас отворена деоница много тежа.

"На деоници Београд–Шид немате ниједан тунел. Није исто премостити Сићевачку клисуру и гурати кроз равницу", наглашава премијер.

Указује да имамо највећи проблем са српским предузећима, јер, како каже, наши извођачи узимају следећи посао да би вратили дугове од раније.

"Левосоје – Српска Кућа смо могли да завршимо до марта, а завршићемо у децембру, јер се наше комапније нису договориле", напомиње Вучић.

Подсећајући да је данас отворена деоница Љиг–Прељина, Вучић је рекао да треба да буду завршене још три: две раније потписане са Кинезима, Обреновац–Уб и Лајковац–Љиг, те Обреновац–Сурчин.

Како је навео, за десет дана ће отворити 12 километара пута од Просека до Банцарева, јер су при крају радови на тунелу Бацарево, те ће отворити и пут Пирот–Димитровград за 15-20 дана, а да онда остаје само обилазница до границе са Бугарском.

Навео је да ће следеће године бити завршен пројекат ауто-пута Нови Сад – Рума – Шабац и да ће после почети изградња.

"Долазе нам златне године"

Вучић каже да је намера да се незапосленост спусти на просек ЕУ, испод 12 одсто.

Навео је да Србија има милијарду и 382 милиона евра инвестиција, а није продала ни Аеродром ни "Телеком".

"Ми смо у региону апсолутно водећа сила по том питању", навео је премијер.

Указао је на то да у многим местима локални буџети имају суфиците а не дефиците, захваљујући фабрикама, и додао да Србија има потенцијал за раст.

Каже да нам долазе године које је он назвао "златне године" и да не види озбиљније проблеме у вези са тим осим унутрашње и регионалне стабилности.

Говорећи о кинеским инвестицијама и о Железари, Вучић је рекао да су му из земаља ЕУ "солили памет", али су и они покушавали да доведу Кинезе.

Рекао је да ће да моли Кинезе и за РТБ "Бор" јер је од "молбе и кукања било вајде". Како је рекао, досад су сви били превише поносни да моле, а њему није тешко и наставиће. Подсетио је да је због Железаре трпут ишао у Кину да га данас глава мање боли.

Премијер је рекао да Србима никада неће бити добро, "јер нам ни Новак Ђоковић није добар".

Каже да је срећан што је данас на отварању ауто-пута видео људе који су се искрено радовали успеху Србије. Додао је да ће нека деца моћи да остану у том крају јер ће и неки инвеститори хтети да дођу у тај крај.

Каже да не очекује признања, али да га занимају резултати и бројеви за које светске организације кажу да су чисти.

"Стање јавних финансија најбоље у историји" 

Подсетио је да је ММФ рекао да се добри економски резултати у Србији настављају и да је инфлација умерена упркос порасту зарада у приватном сектору.

"Ако ово каже ММФ, а не Србија, онда је то одлично. Ми тражимо изворе раста. Што је наш раст већи, то више можемо да уложимо, а да нам јавни дуг не расте. Имамо потпуну ликвидност буџета и јавних предузећа", каже премијер.

Напомиње да је, када је био министар 1998. године, по шест месеци чекао да се нешто наплати, "а сад се све одмах исплаћује".

"Мислим да ћемо у историји Србије имати најбоље стање јавних финансија ове године. Наши људи који раде у Немачкој и Аустрији знају да морају бити стабилне јавне финансије ако се гради", рекао је Вучић и додао да имамо највећи извоз у историји, у износу од 1,2 милијарде.

Говорећи о повећању плата и пензија, Вучић је рекао да ће просветни радник који је досад имао 50.000 динара сада имати 53.000 динара.

"Када 5.000 динара дате пензионерима, то је просечно два одсто повећање. Повећање од 1,5 одсто је око 400 динара месечно", рекао је премијер.

Одговарајући на питања опозиције и пензионера који питају када ће им пензије бити враћене на ниво из 2014. године, премијер је рекао да "не можемо да враћамо нешто што немамо".

Према његовим речима, 74 одсто њих ће имати пензије веће него икада раније.

"Ја сам пензионерима најзахвалнији јер разумеју шта је држава. Хоћу да изгурамо цео поступак са ММФ-ом и да будемо опрезни. Не постоји ћуп из којег неко вади новац. И даље из буџета финансирамо са 30 одсто сваку пензију", напомиње премијер.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво