Стефановић: Поштујемо закон, одговорно ћемо поступати и када то није популарно

Нећемо толерисати да неко одаје податке странцима, поручује министар полиције. Стефановић истиче да је Србија довољно снажна да може да обезбеди мир и стабилност. Предлог закона о спречавању насиља ускоро ће се наћи пред посланицима, рекао је Стефановић за РТС.

Две информације које је пре неколико дана изнео председник Владе Србије узбуркале су јавност и отвориле бројна питања о којима се данима полемише. Ко је страним обавештајним службама одавао поверљиве информације из МУП-а и ко је са територије Србије учествовао у праћењу Мила Ђукановића?

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић указује да о хапшењу високог функционера Управе криминалистичке полиције који је одавао податке страној обавештајној служби једне западне државе одлучује Тужилаштво. Како истиче, хапшењу се приступа када се прикупи довољно доказа да би се некоме одредио притвор.

"Суштина је да Србија неће толерисати да било ко одаје податке странцима и да ћемо се трудити да ухватимо сваку особу која делује против интереса нашег народа", рекао је Стефановић гостујући у Дневнику РТС-а.

Министар је објаснио да то што је припадник УКП-а под надзором значи да су безбедносне службе обавиле разговоре и да предузимају све мере у складу са законом како он даље не би одавао податке странцима.

Упитан да ли је реч о Вељку Попари, како су поједини медији писали, министар је рекао да не може да се изјашњава о томе док је поступак у току.

Када је у питању праћење црногорског премијера Мила Ђукановића, Стефановић је рекао да се тим случајем бавила БИА.

"Наше безбедносне структуре су откриле лица која су се упустила у противзаконите радње, која су пратила премијера Ђукановића помоћу софистициране опреме. Започели смо истрагу, и видели сте оно што је премијер рекао: то није био лак потез за Републику Србију, већ је, политички гледано, то била тешка одлука јер није популарна. Србија хоће да пошаље јасан сигнал: ми никада нећемо бити земља која ће дозволити да се на њеној територији организују удари, противправна праћења, напади. Ми поштујемо закон и одговорно ћемо поступати и када то није популарно", рекао је министар полиције.

Србија и Црна Гора сарађују и размењују информације, рекао је Стефановић додајући да се чека њихов део истаге. "У наредним данима ће се одлучивати шта даље", истиче министар.

Стефановић је рекао да су сазнања до којих је Србија дошла непобитна и да је то порука да Србија жели да буде одговорна земља.

Упитан да ли је ухапшен Александар Синђелић, министар је рекао да, колико је њему познато, није, да очекује истрагу и да надлежна тужилаштва и Србије и Црне Горе доставе довољно доказа.

"За свако лице за које се докаже да је поступало мимо закона, Србија неће имати проблем да поступа у складу са међународним прописима", нагласио је министар.

Говорећи о посети шефа руских обавештајаца Николаја Петрушева, Стефановић је рекао да је та посета договорена пре неколико месеци и да последња дешавања немају везе са њом.

"Оно о чему смо разговарали је део стандардних разговора – разговарали смо о борби против тероризма, о организованом криминалу, шверцу наркотика", каже Стефановић.

Истиче да су безбедносне службе показале да је Србија довољно снажна, да имамо мир и стабилност који омогућују и економски напредак.

Очекује да се ускоро предлог закона о спречавању насиља нађе пред посланицима, будући да га је, на предлог Министарства правде, Влада упутила Скупштини.

"Желимо да будемо уз грађане, не треба да стављамо главу у песак, морамо активније да делујемо. Ако Скупштина усвоји закон, полиција и други органи имаће више посла, али и могућности да заштите жртве насиља", закључио је Стефановић.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво