Николић: Србија инсистира на миру, оставимо свађе иза нас

Председник Србије Томислав Николић поручио је приликом одавања поште страдалима у Јајинцима за време Другог светског рата да Србија инсистира на миру и сарадњи у региону и читавом свету и апеловао на политичке чиниоце да свађе оставе иза нас.

Томислав Николић је истакао и да Србија жели да буде пуноправни члан Европске уније, али да никада неће признати независност Косова и Метохије.

"Апелујемо на све политичке чиниоце да свађе и историју оставе иза нас и да се окренемо сарадњи", рекао је Николић додајући да се Србија бори за право да сама бира пријатеље као и против јасно исказане намере да поново буде увучена у сукоб у региону.

На скупу посвећеном очувању достојанственог сећања на убијене на стратишту у Јајинцима Николић је рекао да је Србија данас више од две деценије поштована и уважавана и да је посебна и обавезујућа борба била да се не дозволи ревизија историје у вези са узроцима Великог рата.

"Стогодишњица од његовог почетка је за нама, а наша одлучност и доследност спречила је да се на Србију свали историјска одговорност и изједначе све стране у кривици. Да смо дозволили да таква стигма падне на наше херојске претке, саучествовали бисмо у злочину и неправди огромних размера", рекао је Николић.

Истакавши да то није једина битка која се води, Николић је рекао да је посебно важна битка за Косово и Метохију, да не дозволимо улазак самопрокламоване државе КиМ у Уједињене нације.

"Ми ћемо следеће године поново да се боримо да Косово не постане члан Унеска. Водимо битку и за опоравак српске еконимије, за отварање нових радних места", истакао је Николић.

Нагласио је да сећање на прошлост обликује будућност коју Србија гради у миру и слози и разумевању својих грађана.

"Сећање на невине жртве које су заувек остале овде Србија брани и чува напредујући као држава и друштво, не одричући се идеја мира и слободе што су наше одређујуће речи – и из прошлости и у будућности подједнако", истракао је Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво