Отворена поглавља 23 и 24 у преговорима Србије и ЕУ

На међувладиној конференцији у Бриселу отворена су преговарачка поглавља 23 и 24 у преговорима Србије и ЕУ о приступању. Премијер Србије Александар Вучић поручио да је реч о великом дану за Србију. Мирослав Лајчак: Велики помак у приближавању Србије и ЕУ. Јоханес Хан сматра да је отварање поглавља велико признање Србији и њеном напретку.

Словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак је на конференцији за новинаре рекао да је отварање нова два поглавља добра вест и за Србију и за ЕУ.  

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак поручио је: "Отворили смо поглавља, учинили смо велики помак у приближавању Србије и Уније, а тај помак носи јаку поруку – да ће Србија, ако уради домаћи задатак, напредовати у процесу проšширења."

"То је најбоље оруђе за промоцију демократских реформи и стабилности, како у Србији, тако и у ЕУ", рекао је Лајчак.

Додао је да је Словачка земља која је ставила тај процес као приоритет свог председавања.

"Словачко председавање је посвећено одржавању кредибилности тог процеса", рекао је Лајчак.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан истакао је да је отварање поглавља 23 и 24 велики тренутак за ЕУ и Србију, те поручио да ће брзину приближавања Унији дефинисати сама Србија.

Хан је рекао да су шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак и његов тим допринели да се постигне договор и пређу последњи километри до отварања поглавља.

"„То је свакако признање Србији и њеном напретку. Много посла је урађено од стране српских власти и администрације, као и целокупног друштва које је показало да је преузело обавезу да предузме кредибилне реформе у циљу модернизације Србије на добробит својих грађана“", уверен је Хан.

Констатовао је да преговарачки процес према Србији има моћ трансформације, промене друштва.

"„Не треба имати никакву сумњу да је наша обавеза према Србији прихватање широким загрљајем у наше друштво. Словачко председавање је ставило проширење ЕУ у своје приоритете. Сада је фокус на одрживој примени ових веома амбициозних и свеобухватних реформи"“, поручио је Хан.

Рекао је да неће бити једноставно и да и сам тајминг није једноставан, али да је заједнички циљ да реформе буду успешне и да се дође до тога да владавина права буде неометана и самим тим да то постане основ за привлачење страних инвестиција.

Владавина права је, према његовим речима, важна и за поверење грађана у добру управу.

"„Србија је та која дефинише брзину приближавања. Не постоје ограничења у брзини, али целокупна брзина ће зависити од напретка у кључним подручјима, нарочито динамизацијом односа са Косовом и напретком у владавини права“" објаснио је Хан

Цео процес проширења, према његовим речима, треба да се претвори у корист за грађане.

Јоханес Хан је изјавио да закон о јурисдикцији, на чијој измени Хрватска инсистира у процесу преговора Србије са ЕУ, није део преговарачког процеса.

"То питање није део споразума о приступу Србије ЕУ", поручио је Хан, одговарајући на питање новинара хрватског Вечерњег листа.

"Зато нисмо сматрали да је потребно тиме да се бавимо", подвукао је Хан.

Хан је рекао да Хрватска и Србија заправо имају слична правна решења, али различите ставове према томе и да зато и постоји "Берлински процес помирења, суочавања са прошлошћу, али и гледања у будућност".

Вучић: Велики дан за Србију 

Председник Владе Србије Александар Вучић поручио је да је данас леп и изузетно значајан дан за Србију и њене грађане.

Вучић је на конференцији за новинаре после Треће међувладине конференције Србије и ЕУ, на којој су отворена поглавља 23 и 24, изразио дубоку захвалност Мирославу Лајчаку, Јоханесу Хану и другим "европским пријатељима", међу којима је посебно истакао шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта, који су подржали пут Србије у ЕУ.

"Кад ме је мој пријатељ Борис Џонсон питао данас да ли је то нешто значајно за Србију, нисам оклевао да кажем да је ово изузетно велики и важан дан за Србију, јер показује да је то наш стратешки пут и добар пут, који показује наше преузимање обавеза и нашу посвећеност испуњавању свих задатака пред нама", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија свесна да ће имати тешкоће са којима ће бити суочена, као и препреке, поготово у примени та два важна поглавља, али и да је одлучна да испуни очекивања и да покаже резултате.

"Ми желимо овакав тип друштва и то је најважнији разлог због којег остајемо чврсто на путу ка ЕУ", поручио је премијер Србије и додао да све то има директну везу са побољшањем животног стандарда наших људи, што значи да ће владавина права и постављање правих закона представљати велики подстицај за страна улагања, што једино може да гарантује бољи стандард грађана и већи привредни раст.

Он је додао да се радује сарадњи са ЕУ, са Ханом и свим колегама, да ћемо бити посвећени том процесу, иако знамо да није једноставан пут, те да постоје политичке препреке које ће се наћи пред нама.

"Свакако да с наше стране треба учинити много тога, да треба да будемо спремни и на критику, јер и то показује да смо и даље на путу ЕУ и да је потребна дискусија и размена ставова, која је увек добра", навео је Вучић.

Грађанима Србије захвалио је и поручио да верује да ће и српски језик бити један од прихваћених европских језика.

Изразивши уверење и наду да ћемо заједничким снагама и великим радом, којег се нисмо плашили ни до сада, постићи још веће резултате и бржи привредни раст, премијер је навео да смо од сиромашне земље, која је пре две године била на рубу банкротства, стигли до једне од земаља са највећом стопом привредног раста у Европи.

Има, међутим, и многих примедаба, додао је, о којима не жели да ћути.

"Знамо да имамо много недостатака, да морамо много тога да исправимо и да променимо код себе, али се не плашимо тешког рада и уверавамо вас да ћемо свој посао у доброј вери завршити. При томе чувајући регионалну стабилност, не позивајући се увек на реципроцитет, већ ћемо дати све од себе да испуњавамо стандарде и услове да представници мањина буду задовољни", поручио је Вучић.

"Даћемо све од себе да направимо од Србије демократску земљу на понос свих грађана и у томе очекујемо истинску помоћ ЕУ", додао је премијер, закључивши да је ово један од дана кад смо поносни као Срби и грађани Србије у Бриселу, те да смо "посебно поносни кад су представници свих земаља аплаудирали честитајући Србији на отварању поглавља".

Вучић је изјавио да је Европска унија стратешки пут Србије и да грађани Србије знају да је то једини пут ка стабилности и економском напретку.

"Иако су грађани Србије увек расположени да критикују свакога и све, то је наш балкански менталитет, негде дубоко, с времена на време, људи знају да смо обезбедили стабилност и привредни раст уз помоћ и асистенцију ЕУ, без које је то немогуће", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Бриселу.

Вучић је рекао и да очекује да ће се ускоро састати са косовским премијером и председником Исом Мустафом и Хашимом Тачијем и истакао да обе стране морају да раде заједно у интересу и Срба и Албанаца.

Упитан да ли је у разговорима са високим америчким и европским званичницима дошао до сазнања да ће запад дати подстрек властима у Приштини да ураде свој део задатка по питању Бриселског споразума и формирања ЗСО, рекао да ни Београд није урадио све што се очекује, те да ће наставити разговоре са Приштином, што је веома важно за Србију.

Потребно посветити више пажње хрватско-српској сарадњи 

Премијер Србије Александар Вучић поручио је Хрватској да би волео да представници те државе посвете већу пажњу сарадњи две земље, те нагласио да је на међувладиној конференцији изјаснио неслагање са ставом Хрватске у вези закона о универзалној јурисдикцији.

"„Нећу да се мешам у унутаршње ствари Хрватске. Нећу да стичем политичке поене тиме што ћу жестоко да одговарам хрватским комшијама", истакао је Вучић.

Он је рекао да би волео да се више пажње посвећује хрватско-српској сарадњи:

"Ми већ предузимамо мере за подршку припадницима хрватске мањине, у складу са Декларацијом коју сам потписао недавно са председницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић", рекао је српски премијер.

Вучић је подсетио да Хрватска има веома сличан закон као и Србија, али са лошијом одредбом која се тиче могућности поновног преиспитивања одлуке судова, ако Хрватска није задовољна пресудом.

Такође је навео да неке земље попут Немачке, Шпаније или Белгије имају истоветне законе као Србија.

"„Управо захваљујући том закону ми смо процесиуирали 14 злочинца који су учетсвовали у извођењу злочина у Сребреници", поручио је он.

Вучић је казао да Србија нема проблем да спорна питања решава у билатералним односима, и да верује да ће две земље имати довољно снаге да превазиђу проблеме. Истовремено је поручио да је за Србију болно и тешко да неки од људи које су наши правосудни органи пустили на слободу нису на издржавању казни, иако су вишеструки починиоци злочина над Србима.

"Чинимо уступке зарад добрих регионалних односа и сарадње", додао је он.

Након конференције за новинаре Вучић је одговарајући на питања представника медија рекао и да је важно да покушавамо да се договарамо са Хрватском и да сами решавамо несугласице, а не да и они и ми очекујемо и тражимо помоћ великих сила.

Одговарајући на питање о хртавским условима он је приметио да је и комесар Јоханес Хан поменуо да "то није део акција", те да има још земаља које поседују сличне норме, попут Немачке, Белгије, Италије и Шпаније.

"Нисам данас хтео да говорим о случају Марић и другим, јер желимо да гледамо у будућност, а не у прошлост", рекао је Вучић, додајући да је и то разлог зашто понекад не разуме неке примедбе.

Важно је да радимо на будућности, билатерално, да покушавамо да се договарамо.

"То је важније него да ми увек морамо да очекујемо и тражимо подршку канцеларке Меркел, Американаца, Француза или да они траже њихову подршку. Боље је да те ствари сами решавамо", закључио је Вучић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво